Margo Pajo traktor alustas teekonda maailmameistrivõistlustele

Tuleva nädala reedel ja laupäeval peetakse Horvaatias Biograd na Morus kündmise maailmameistrivõistlusi, kus tavaadraga kündjate klassis esindab Eestit noor tormalane Margo Pajo. Tema ja ta treenerist isa Mait Pajo lendavad Horvaatiasse homme, võistlemiseks vajalik tehnika alustas teekonda võistluspaika juba üleeile.

Ehkki Margo Pajo on vaid kahekümneaastane, on ta künnivõistlustel osalenud juba hulk aastaid ning teinud seda alati ettevõtja Hanno Kranichile kuuluva väikese New Hollandi traktoriga. Sama traktor laaditi koos adra ja muu varustusega üleeile hommikul ASi A. Tammel ladude juures furgoonautole.

“Tormas pole sellist estakaadi, mida mööda traktoriga furgooni sisse sõita, seepärast tuli traktor enne Jõgevale toimetada,” ütles Mait Pajo.

Traktoriga Jõgevale sõitiski ta ise, sest Margo on selle nädala algusest olnud Tallinnas: ta alustas sellest sügisest õpinguid Tallinna Tehnikakõrgkoolis ehituserialal. Täna õhtul tuleb ta koju Tormasse, et homme hommikul taas Tallinna poole teele asuda. Sealt lendavad Margo ja Mait Pajo, pöördadraga kündjate klassis võistlev järvamaalane Jüri Lai, kohtunik Vello Sääsk ja Eesti Künniseltsi juhatuse liige Margus Ameerikas võistluspaika.

“Reede õhtul jõuame kohale, laupäeval saame kätte tehnika ja häälestame seda, pühapäeval tehakse meile väike ekskursioon ja esmaspäevast neljapäevani saavad võistlejad proovikündi teha,” ütles Mait Pajo.

Vihm kippus segama

Võistluseelset trenni tegi Margo Pajo oma üheteistkordsest Eesti künnimeistrist isa Maidu juhendamisel umbes kaks nädalat. Selle ajaga sai üles küntud kümmekond kõrrepõllu- ja kümmekond rohumaatükki. Tükid olid suuruses 20 x 100 m nagu künnivõistlustel kasutatavad standardsed võistlusplatsidki.

“Kõrrepõllul kippus vihm meid küll natuke segama, aga kui seal künda ei saanud, läksime rohumaale, kus vihm ei sega,” ütles Mait Pajo. “Põhitõed said igatahes üle korratud ja tehnikat ka natuke täiustatud. Proovisime nimelt rohumaal algusvagu sisse ajada spetsiaalse teraga, mille ise teiste künniässade poolt kasutatavate eeskujul valmis tegime. Uut tera katsetades tuli päris palju põllu ja töökoha vahet süstida, aga loodame, et tulemus sai hea.”

Spetsiaalse teraga algusvagu kündes püsib mullakamar paremini koos ja jookseb ühtlase lindina. See loob aga eeldused kvaliteetsemaks kokkukünniks.

Küsimusele, kuidas tehnika pika reisi üle elab, vastas Mait Pajo, et üldjuhul hästi.

“Ega meil see oma tehnikaga MMil käimise kogemus veel väga pikk pole: varem võtsime ju tehnika kohapealt,” ütles Mait Pajo. “Aga nende väheste kogemuste pealt julgen öelda, et Poola teed meie tehnikat laiali küll ei raputa.”

Ennustama ei hakanud

Margo tulemust MMil ei hakanud treenerist isa ette ennustama.

“Loodame, et tulemus saab olema selline, et julgeme ikka koju tagasi tulla ega pea Horvaatiasse elama jääma,” ütles ta naljatamisi.

Veksleid ei hakanud välja jagama ka Margo, kellel hetkel esiplaanil hoopis värsked koolimuljed.

“Õppejõududega, kellest asjad olenevad, olen vahepealse koolist puudumise kooskõlastanud ja kõik suhtusid asjasse mõistvalt,” ütles ta.

“Margole on tänavune MM esimene, nii et esimese 15 hulka tulek oleks tema puhul juba hea saavutus. Sel võistlusel annavad eelise just kogemused. Aga tähtis on ka võistlejanärv ja see on Margol tugev,” ütles Eesti Künniseltsi üks kauaaegseid eestvedajaid Arvi Tammel. “Künni maailmameistrivõistlusi peetakse juba 59. korda ning neil on esindatud kõik Euroopa riigid, kus põllumajandusega tõsiselt tegeldakse. Seepärast on ka Eesti esindatus seal oluline. Künnivõistlused on üks väljund, mille kaudu saavad põllumehed oma taset näidata.”

Margo Pajo ettevalmistust künni maailmameistrivõistlusteks toetasid Jõgevamaa Tootjate Liit, Torma vallavalitsus ja rida ettevõtteid. Eesti esindajate võistlemisele läheb traditsiooniliselt kaasa elama ka fänniklubi, mida juhib Jüri Muru.

i

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus