Vahva nädal muusikalilainel

Palamusel podises möödunud nädalal mõnus loominguline katel, milles keedeti” valmis vabaõhumuusikal Hiliskevad-varasuvi”. Nädala lõpus anti sellega kolm menukat etendust.

 

MTÜ Sokuturi korraldatud muusika- ja tantsulaagris osales 35 noort Jõgeva-, Ida-Viru- ja Järvamaalt. Laagripäevad möödusid tiheda töö tähe all. Laulu-, tantsu- ja tekstiproove tehti Palamuse gümnaasiumis ja rahvamajas.

“Pinge oli päris suur, sest tekstiproovist oli vaja kiiresti joosta lauluproovi ja sealt omakorda tantsuproovi,” ütles üks laagrilistest Kaarel Orumägi. “Aga nii saab muusikali tegemisest õige maigu suhu. Ma tahangi tulevikus muusikalinäitlejaks saada.”

Kaarli meelest oli laager väga lahe.

“Muusikali laulud ja tantsuseaded on ägedad. Lavastaja Lennart Peebu juures meeldib mulle aga see, et ta armastab asju teha mitte tavalisel viisil, vaid neid n-ö üle võlli keerates,” ütles Kaarel, kes esines tänavustel Alo Mattiiseni muusikapäevadel mitme Türi ansambli koosseisus, ent sügisest alustab õpinguid Tallinna 32. keskkoolis.

Lihtne lugu

Muusikali aluseks olev lugu on lihtne: noored tulevad Palamusele klassiekskursioonile ega saa siit bussirikke tõttu enam minema. Bussi kordasaamist oodates hakatakse giidi poolt kõneldut meelde tuletama ning noortevahelised suhtedki hakkavad arenema umbes samas suunas nagu Paunvere koolilastel “Kevades”.

“Viie päevaga väga korrektset lavastust teha ei jõua, pigem tuleb keskenduda sellele, et tempod ja intensiivsus oleksid paigas, peale- ja mahaminekud sujuvad,” ütles lavastaja Lennart Peep. “Muusikal on tegelikult üks raskemaid etenduskunsti žanre. Vabaõhumuusikal viie päevaga — see on aga midagi eriti vaprate ja andekate jaoks. Noored aga lähevadki iga aastaga üha andekamateks, nii et varsti pole neile üldse enam juhendajat vaja.”

Ka muusikali laulude autor Liis Haagen, kes oli üksiti üks laagri lauluõpetajaid, tõstis esile noorte andekust.

“Hea lõpptulemuse nimel on nad valmis ka oma panuse andma: kus toovad omal algatusel sisse kahehäälsuse, kus soovitavad logisevat rütmi kohendada,” ütles ta.

“Mõne puhul, kes juba teist aastat laagris, on eriti vahva arengut jälgida. Kaks vene rahvusest noormeest ei tahtnud möödunud aastal näiteks üldse lavale minna, nüüd on aga nõus seal isegi laulma ja tantsima.”

“Mõni, kellele on kogu aeg räägitud, et ta laulda ei oska, on siin jälle avastanud, et peab viisi,” lisas laagri teine lauluõpetaja Triinu Leppik.

Parem pool

Muusikaliga “Hiliskevad-varasuvi” astus mitme maakonna noortest koosnev trupp tudengiansambli Hapud Viinamarjad saatel üles ühel korral reede õhtul ja kahel korral laupäeval. Muusika- ja tantsulaagri projektijuhi Sirje Kiisi sõnul tekkis laagrilistele lapsevanematest ja teistest huvilistest toetusgrupp, kes viibis koguni kõigil kolmel etendusel.

“Eriti liigutas, et paljud õpetajad käisid vaatamas, millega nende õpilased väljaspool kooli tegelevad,” ütles Sirje Kiis. “Olles ise õpetaja, tean, et nii mõneski lapses tuleb sellises situatsioonis esile nende parem pool, mida nad koolis justkui ei raatsi välja näidata. Ses suhtes üllatusi jagus!”

Sirje Kiisi sõnul tegeles muusikali loomise ja noorte juhendamisega fantastiline meeskond, kellest saab rääkida ainult ülivõrdes.

“Nii mõnigi noor saab sellest laagrist julgust ka edaspidi avalikkuse ees esineda. Peame mõtlema, kuidas laagri formaati edasi arendada, sest huvilisi kindlasti jätkub,” ütles Sirje Kiis.

Kui toetajaid leida õnnestub, tahetakse “Hiliskevadet-varasuve” etendada jõulude ajal koolides, kus õpivad lapsed, kellel võib-olla ei ole elus nii hästi läinud. Paunvere väljanäituse ajal on aga plaanis üles astuda nii tänavuse kui mulluse muusikali “Tüdruk nimega Maricruz” paremate paladega.

i

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus