Küüslaugufestivalil selgub superkokk

Täna peetakse Jõgeval viiendat küüslaugufestivali. Toidugurmaanidele peaks festivalikavas põnevust pakkuma superkoka valimine, muusikagurmaanidele Kaunimate Aastate Vennaskonna esinemine.

Ehkki kultuurikeskuse ümbrus kipub festivalile juba kitsaks jääma, püütakse tänavugi end sinna ära mahutada.

„Võtsime küll kultuurikeskuse pargi kõrval kulgevalt Rohu tänavalt juba ruumi juurde, aga ikka on viimane kui ruutmeeter kauplemispinda välja müüdud,“ ütles küüslaugufestivali peakorraldaja Aimar Pihlak. Tema sõnul on laadal kauplejaid kolmesaja ringis, ent kauplejate arvust tähtsam on see, et pakutaks teemakohast ja publiku jaoks huvitavat kaupa. Ses suhtes on asjad Pihlaku sõnul nelja aastaga palju arenenud: ettevõtjad ei väsi uusi ja sageli vaimukaid küüslauguteemalisi tooteid välja nuputamast ning pingutavad ka selle nimel, et nad ise ja nende müügiletid atraktiivsed välja näeksid.

„Kui võrrelda esimeste ja viimaste laatade pilte, siis on need nagu öö ja päev,“ ütles Aimar Pihlak.

Festivalipublik peaks seekord maitsta ja osta saama küüslaugujäätist ja –kohvi, küüslaugujuustu ja –õlut, küüslaugukommi ja –šokolaadi, küüslaugumoosi ja –võid ning isegi küüslaugu-suhkruvatti. Kodumaisest küüslaugust endast ei peaks samuti puudust tulema, sest see maitsevili on tänavu Eestimaa põldudel ja aedades hästi kasvanud. Täna on Jõgeval kohal umbes sada küüslaugukasvatajat enam kui 15 tonni kaubaga. Need aga, kes küüslaugu kasvatamise alal targemaks saada tahavad, võivad taas kuulama minna Eesti Maaülikooli lektori Priit Põldma vastavateemalist loengut.

„Mees on küll sama, aga räägib igal aastal midagi uut, nii et asjahuvilised ei väsi teda kuulamast,“ ütles Aimar Pihlak.

Trunov contra Wille

Superkokka hakatakse küüslaugufestivalil valima Eesti Kulinaaria Instituudi ja Dmitri Demjanovi juhtimisel. Nemad on välja valinud ka kaks superkoka tiitlile kandideerijat — need on Sergei Trunov küüslaugurestoranist Balthasar ja Emmanuel Wille restoranist Clazz. Mehed hakkavad tegutsema festivalilava kõrvale püstitatavates telkides. Koos kahe abilisega peavad nad seal valmistama 150 portsjonit maitsvat ja taskukohast küüslaugutoitu ning need ka publikule maha müüma. Valmistatud toite hindab žürii, mille koosseisu Jõgeva esindajatena kuuluvad linnapea Kalmer Lain ja muusik Mikk Targo. Hääletada saavad ka need, kes tippkokkade loomingut ostavad ja maitsevad.

Teised festivalikonkursid on publikule juba varasemast tuttavad: taas selgitatakse välja suurim küüslauk, kauneim küüslaugukübar ja stiilseim müüja. Päevajuht Valdi Reinas alias Härra Küüslauk korraldab aga lõbusaid küüslauguteemalisi võistlusi. Selle juures aitab teda tänavu Proua Sibul.

Peale eelpool mainitud Kaunimate Aastate Vennaskonna, milles laulavad Andres Dvinjaninov, Hannes Kaljujärv, Jüri Lumiste, Indrek Kalda ja Toomas Lunge, saab kultuurikeskuse pargis täna kuulata Toomas Annit ning ansambleid Vana Kallim ja Rockin’ Lady & her Rivertown Boys.

Peab püksid ära sööma

Nagu mullugi, saavad kaugemalt festivalile saabujad parkida oma autod Tähe tänava äärsele põllule. Sealt saab peoplatsile tulla jala või lõbusõidurongiga. Sellega sõitmiseks tuleb pilet lunastada.

Ka festivalialale on sissepääs tasuline. Sel aastal oli aga kohalikul rahval võimalik Jõgeva kultuurikeskuse kassas toimunud eelmüügilt poole hinnaga pileteid osta.

„Läksime linnapea Kalmer Lainiga vaidlema, kas pääsmed on liiga kallid või mitte ning lõpuks leppisime kokku, et proovime seekord neid „omadele“ odavamalt müüa,“ ütles Aimar Pihlak. „Minul küll erilist usku ei olnud, et asjal mõtet on. Paljud kohalikud on ju öelnud, et nemad selleks, et kilo küüslauku osta, küll endale pääset muretsema ei hakka.

Nii ma siis vedasingi linnapeaga kihla, et söön oma mustad viigipüksid ära, kui eelmüügilt enam kui 150 piletit ostetakse. Paraku oli neljapäeva ehk viimase eelmüügipäeva õhtuks läinud 790 piletit, nii et nüüd tuleb mul terve kapitäis pükse pintslisse pista. Loodan, et kohalik tordimeister Sirje Arand tuleb mulle appi ja meisterdab vähemasti mingid söödavad püksid.“

Jõgeva linna elanike registrisse kuulumist odavamate piletite ostmisel tõestama ei pidanud, nii et küllap ostsid neid ka kaugemalt tulnud inimesed.

„Minul sellest küll kahju pole,“ kinnitas Aimar Pihlak.

Tema sõnul lööb täna küüslaugufestivali korralduspoolel kaasa umbes kuuskümmend vahvat inimest, kellest suur osa kohalikud, päris paljud tulnud aga ka kaugemalt.

„Näiteks Türilt käivad meil abis kaheksa asjalikku ja lahket meest ning suurepärane naisflorist,“ ütles Aimar Pihlak ja avaldas lootust, et Jõgeva linnarahvas tänasesse sündmusse heatahtlikult suhtub, ehkki kesklinnas liiklus mõnevõrra häiritud saab. Juba eile õhtupoolikust on näiteks suletud Sauna tänav ja Rohu tänav Selveri ristmikust kuni Rohu 6 sissesõiduni. Kõnealused tänavalõigud avatakse alles täna hilisõhtul.</p>

„Küüslauguhinnad on küll viimasel ajal ka minu jaoks ebameeldivalt kõrgele tõusnud, ent kes täna kilo kodumaist küüslauku ära ostab, see kiidab end pärast: talvel poes pakutav väljamaine kraam kodumaise vastu ikka ei saa,“ ütles Aimar Pihlak.

i

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus