Sellist sõitu me tahtsimegi!

Möödunud laupäeval sai Kuremaa ümbruses teoks viies Kalevipoja Rattamaraton, mis kuulub rattamaratonide sarja Samsung Estonian Cup ja mille võitis omakandimees Erki Pütsep.

 

Imelisel maastikul kulgenud rada pakkus sõitjatele rohkesti vaheldust ja põnevust:  66 kilomeetri sisse mahtus metsasingleid ehk spetsiaalseid rattaradasid metsas, Kivijärve ümbruse turbarabas kulgemist, põrutavaid heinamaalõike, veetakistuse ehk Kullajõe läbimist kahel korral ning ronimist Jõgeva maakonna kõrgeimasse punkti ehk Laiuse mäe otsa.

Mäkketõusus oli võimalik konkureerida Würthi auhindadele. Kes mäest üles sai, võis tõdeda, et mäetipp oli juba augustis lumega kattunud. Lisaks jahenenud ilmale oli sellele kaasa aidanud MTÜ Miinus 43,5 eesotsas Raul Tauliga. Rääbise küla lähistel võeti jalgrattalt viimast, kui läbiti nn Everesti kilomeeter maksimumkiirusel. Farm Plant Eesti viljamängus osalejad ehk kõik maratoonarid pidid ära arvama, millisest viljakultuurist parajasti põldu ületades läbi sõidetakse.

Otsustavad sündmused hakkasid rajal toimuma pärast Laiuse mäe tõusu: siis pääsesid Kuremaa terviseradade Premium7 vahefinišis võidu võtnud Erki Pütsep ja Caspar Austa sõitu kontrollinud peagrupi eest minema. Kahe liidri finišiheitlus Kuremaa lossiplatsil oli äärmiselt tasavägine. Finišisirgele tulid liidrid Austa vedamisel koos.

Lõpumeetritel tõusis koduradadel pedaalinud Pütsep aga Austa kõrvale ning kohtunikekogu otsuse põhjal oli just tema finišijoonel esimene. Otsuse tegemiseks läks kohtunikel aega ligemale 15 minutit. 66 kilomeetrit — ja kruusatera suurune edumaa! Aga võit oli see ometigi! Kui Samsungi sarja esimesel kolmel etapil, Mulgi, Tallinna ja Rõuge maratonil oli Caspar Austa jäänud kõigile alistamatuks, siis nüüd on ka Erki Pütsepal juba kaks etapivõitu kirjas.

1283 osalejat

U-23 vanuserühma esimese ja üldarvestuses viienda koha saavutas Peeter Tarvis Raplamaa Rattaklubist KoMo. Parim juunior oli Läti rattur Arnis Petersons. Kiireim naine maratonil oli Greete Steinburg Rakke Fuji/Expert Rakvere naiskonnast, kes üldjärjestuses oli 156. kohal.

Võistkondlikus arvestuses võitsid ja tõusid ühtlasi kogu sarja võistkondliku punktiarvestuse liidriks klubi Extreme Sport ratturid, kelle seas ka Kuremaalt pärit Tarmo Neemela. Naiskondadest kogus Kuremaal enim punkte Rakke Fuji/Expert Rakvere, sarja liidrina jätkab TÜ ASK.

Pool tundi pärast põhisõidu starti alanud AXA poolmaratoni kiireim oli Kristjan Johanson Viljandi Rattaklubist, kel kulus 31 kilomeetrise raja läbimiseks 1 tund, 19 minutit ja 45 sekundit. Würth Laiuse mäkketõusul oli parim Sander Linnus ajaga 1.00,4. Everesti kiirenduslõigul näitas teist etappi järjest kiireimat aega Sander Eilo, kes läbis kilomeetri ajaga 1.16,6.

Viiendat korda toimunud Kalevipoja Rattamaratonil osales ühtekokku 1283 ratturit, neist 778 põhisõidul, 355 AXA poolmaratonil ning 150 väikest ratturit Kuremaa mõisa pargis peetud Gutta lastesõitudes. Nädal varem maratoni avatud rajal toimunud Rexona rattamatkal osales 75 ratturit.

Samsung Estonian Cup kuue senitoimunud etapi kokkuvõttes jätkab kollases liidrisärgis Caspar Austa. Naisratturite liider on Inge Kool.

Parkijad ja rallitajad

Veidi veel korraldusest. Kuremaa elanikele põhjustas taaskord peavalu ratturite autode parkimine, kuigi korraldajatel oli koostöös ASiga Perevara ette valmistatud lausa lisaparkla ujula taga oleval põllumaal. Inimesi tõmbavad aga Kuremaa ja järv niivõrd, et jäime ideaalse parkimiskorraldusega veidi jänni. Nii et on, mille üle mõelda ja mida muuta.

Hädas olime ka öiste autorallitajatega, kes oleksid maratoniettevalmistuse Laiuse mäel peaaegu untsu keeranud. Seekord piirdus tehtud lollus õnneks siiski ainult mõne lipu lõhkumisega. Ning Torma ja Palamuse valla piiril asuva Kukulinna järve juurest kaovad lindid ja suunaviidad rajalt aastast aastasse enne, kui maraton alata jõuab.

Aga lõpp hea, kõik hea! Korraldajate ja ratturite eriline tänu ja lugupidamine kuulub kõigile maa- ja teeomanikele, kelle valdusi rattamaratoni rada läbis. Ja muidugi täname viljakasvatajad: Perevara ASi, Laiuse POÜd, Vaiatu Agri OÜd, Sadala Agro OÜd ja Jõgeva Sordiaretuse Instituuti. Vili ei vääri sõtkumist, pedaalid aga küll!

Suur aitäh ka Kuremaa lossi ja Kuremaa ujula kollektiivile, hr Andres Lippurile, kõigile vabatahtlikele ning kiirabi ja politsei esindajatele!

Kohtume juba VI Kalevipoja Rattamaratoni üritustel aastal 2013! 

V Kalevipoja Rattamaratoni paremad

1. Erki Pütsep (Fixus Sport) 2:23.49

2. Caspar Austa (A&T Sport TYSK Team) 2:23.50

3. Allan Oras (Hawaii Express) 2:24.06

4. Peeter Pruus (Raplamaa Rattaklubi KoMo 1) 2:24.07

5. Peeter Tarvis (Raplamaa Rattaklubi KoMo 1) 2:24.16

6. Sigvard Kukk (Spordipartner I) 2:24.34

i

RAUL SOODLA

blog comments powered by Disqus