Jõgeva aleviku seltsipäev sai inspiratsiooni sordiaretusest

Möödunud laupäeval peetud ning kultuuriseltsi Vanaveski korraldatud  Jõgeva aleviku V seltsipäeval oli enamik ettevõtmisi inspireeritud selles paigas tegutsevast Jõgeva Sordiaretuse Instituudist.

Jõgeva Aleviku seltsipäeval peetud tiitlivõistlusel “Jõgeva kollane”, tuli noolega pihta saada märklauale kinnitatud “kartulimardikale”, arvata kartulikorvi käes hoides ära selle kaal ning visata kartulikorvi tennisepalle.

Taiplikkuse ja osavuse proovi parimaks osutus  sordiaretuse instituudi müügispetsialist, kes kartulikorvi kaalu pakkumisel eksis vaid saja grammiga. Auhinnaks sai ta ekstra  selle võistluse võitjale õmmeldud kollase T-särgi.

Viktoriini viisid läbi sordiinstituudi direktor Mati Koppel ning põldkaunviljade ja algseemnekasvatuse ala teadur Lea Narits. Küsimused olid ennekõike seotud teadusasutuse ja Jõgeva alevikust võrsunud tuntud inimestega, kelleks ka näitlejanna Hele Kõrve ja Leigo järve kontsertide korraldaja Tõnu Tamm. Mati Koppel koostas ka näituse fotodest, mis tehtud Hispaanias ja Norras.

Ansambli AbsolutLühis kontserti vaheajal toimus jõukatsumine, kus tuli sirgetel kätel hoida  odraga ŽMaali`  ja kaeraga ŽKalle` täidetud teraviljasorte. Mõlemad on mahesordid ja kanti sordilehele 2011. aasta lõpus.

Seltsipäeva organiseerija Aido Sireli sõnul on iga aastaga populaarsemaks muutunud koogiküpsetamise konkurss. “Tänavu oli rahvale maitsmiseks ja hindamiseks toodud kaheksa kooki. Seekord sai esikoha Katrin Kalmu küpsetatud šokolaadikook. Katrin on koogivõistluse varemgi võitnud. Paremuselt teiseks tunnistati  Merilin Sireli ja kolmandaks Lea Naritsa küpsetis. Koogivõistlusel pakkusid daamidele konkurentsi ka mehed Margus Laanisto ka Einar Sults.

Osalemis-ja kaasaelamisrõõmu saadi ka Pedja jõe kaldal mängitud võrkpallivõistlustest “Sordivolle” ja märjal väljakul peetud libeda-jalgpalli matšist.  Kokkusaamise külaliseks oli aga noor tippsportlane Laura Suur, kes sordiaretuse instituudi hoone ees toimunud avatseremoonial ka lipu heiskas.

Jõgeva aleviku seltsipäeva päeva-ja õhtujuhiks oli Vahur Kukk. Tseremoonia-ja sõnameistri töö kõrvalt jagas ta ühtlasi teavet Europe Direct Jõgeva Teabekeskuse infopunktis, kus korraldas ka Euroopa Liidu teemalise mälumängu. Europe Direct Jõgeva Teabekeskus oli välja pannud ka auhinnad võistluse võitjatele. 

“Meie aleviku seltsipäev õnnestus igati. Kohale tuli üle kolmesaja inimese, kusjuures ka mõnedki selle paiga kunagised elanikud. Kõik see tõestab sündmuse vajalikkust,” ütles Sirel. “Kordaminekule aitas kaasa mitmete ettevõtete, asutuste ja eraisikute tänuväärne kaasabi,” märkis ta.

i

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus