Paunvere vaim sai muusikasse

Kui kuulata muusikateost sellessamas paigas, mille vaimust see on sündinud, annab see erilise elamuse. Möödunud laupäeval võis sedalaadi elamuse saada Palamusel, kui sealses kirikus peetud Märt Jallakase mälestuskontserdi kavas kanti ette Urmas Lattikase vokaaltsükkel Paunvere mäletamine“ ja Veljo Tormise süit filmist Kevade“.

 

<span style=”FONT-FAMILY: Arial; BACKGROUND: white; FONT-SIZE: 10pt” lang=”ET”>“Paunvere mäletamine” on muusikaline kummardus Oskar Lutsule tema 125. sünniaastapäeva puhul. Teose tellis MTÜ Look, kes juba viiel aastal korraldanud ka Jallakase mälestuskontserti. Ettepanek selline vokaaltsükkel kirjutada tehti Lattikasele kaks aastat tagasi, kui ta koos Kaire Vilgatsiga Palamusel sama sarja kontserdil esinemas käis. Lõplikult löödi käed möödunud aasta aprillis, kui Lattikas seoses Alo Mattiiseni 50. sünniaastapäevaga Jõgeval viibis. Teksti kirjutamise osas saadi kaubale Põltsamaalt pärit Oskar Lutsu huumoripreemia laureaadi Peep Pedmansoniga.

Et vokaaltsükli üheks esitajaks saab Palamuselt pärit noor metsosopran Kadri Tegelmann, kes viimased kuus aastat Hollandis õppinud, oli algusest peale selge. Ent kui algul arvati, et teda võiks saata väike keelpilliansambel, siis helilooja leidis pärast Kadriga kohtumist, et tema hääl võimaldab vabalt ka orkestri saatel laulda. Nii saigi tsükli teiseks esitajaks kammerorkester Klaaspärlimäng Sinfonietta ehk endine Tallinn Sinfonietta.

Uudisteose loomine algas teksti kokkupanekust.

Kõige rohkem kulus mul aega selleks, et leida teemale lähenemiseks õige nurk,” tunnistas Peep Pedmanson. Lõpuks sain aga aru, et mul endal ei ole vaja midagi leiutada, sest Lutsul on kõik vajalik juba olemas. Nii noppisingi Kevadest”, Suvest” ja Sügisest” välja need laused, mis n-ö rahva sekka on läinud, koondasin need temaatilistesse blokkidesse ja saingi kokku kuueosalise vokaaltsükli teksti. See sai seekord täiesti tõsine ja ilma koomuskita.”

Lutsu ja Lattika vahel

Nagu Pedmanson tabavalt märkis, oli tal au olla vahendajaks Lutsu ja Lattika vahel. Lattikas omakorda kiitis nii Lutsu kui ka Pedmansoni.

Peep oli Lutsu teksti kasutades tsükli eri osade karakterid väga hästi välja joonistanud ja minul jäi üle need ainult muusikasse valada,” ütles helilooja. Muusikat kirjutades arvestas ta muu hulgas laulja hääleulatust.

Urmas saatis mulle e-posti teel tsükli valmis osi, et ma need üle vaataksin ja ütleksin, kui kuskilt miski pitsitama” hakkab,” ütles Kadri Tegelmann.

Orkestriga sai Kadri kokku alles päev enne kontserti Tallinnas, kus siis dirigent Toomas Vavilovi juhtimisel usinasti proovi tehti. Tõsi, nii lauljal kui ka orkestril oli oma partii selleks ajaks selge.

Paunvere mäletamine” algab sõnadega Mis vaevab sinu südant, mis iial nõuad sa” ehk siis lauluraamatusalmiga, mida Arno Tõnissonil õppida aitas. See on teatud määral võtmeks kogu tsüklile, sest nii esimeses kui ka teistes osades on rohkesti viiteid Arno või mõne teise tegelase südamevaevadele. Teine, üksnes küsimustest koosnev osa Mis on sul seal põue sees” on siiski veidi lustlikum. Lõpus jõutakse aga meelerahu ja elujaatava tõdemuseni, et tuleb uskuda, loota ja armastada.

Et tsükli tekst oli kavalehel ära toodud, oli publikul hea seda jälgida. Äratundmisrõõmu oli kuulajatel kindlasti palju. Kadri jaoks on Paunvere mäletamine” aga otsast otsani täis kõike seda, mille keskel ta on kasvanud.

Eurovisioon noorematele

Päris uut teost ette kanda on alati raske, aga mulle endale tundub, et asi õnnestus,” ütles Kadri Tegelmann. Tahan Paunvere mäletamist” kindlasti kunagi veel esitada, sest Lattikas on sinna nii laulja kui ka orkestri jaoks sisse kirjutanud ilusaid väikseid detaile, mille kallal nokerdamiseks” oleks rohkem aega vaja.”

Urmas Lattikas tunnistas, et närveeris tsükli ettekandmise ajal ilmselt rohkemgi kui esitajad, aga lõpptulemus tegi teda nii õnnelikuks, et liigutuspisar silma tuli.

Peaksingi oma asjad levimuusika vallas koomale tõmbama, Eurovisiooni noorematele jätma ja hakkama rohkem tegelema sellega, milleks mind koolitatud — süvamuusika loomisega. Väljakutseid on selles vallas palju,” ütles Lattikas.

Peep Pedmanson tõdes aga, et talle oli see kahe päeva jooksul juba teine kord oma loomingu esiettekandel viibida: eelmisel õhtul oli ta vaadanud oma näidendi Pühajärve sõda ja rahu” esietendust Pühajärve suveteatris.

Lisaks Paunvere mäletamisele” võis laupäevasel kontserdil Klaaspärlimäng Sinfonietta esituses kuulata Lepo Sumera Musica profanat”, Villem Kapi Eleegiat” ja Veljo Tormise süiti filmist Kevade”. Ehkki ka kaks esimest olid väga ilusad ja huvitavad teosed, tekitas kõige rohkem emotsioone siiski viimane ning seda just alguses mainitud seose pärast paiga vaimuga.

Palamuse eelmise vallavanema Märt Jallakase mälestuskontserti on MTÜ Look korraldanud juba viiel aastal. Kontserdil kogutakse annetusi Märt Jallakase nime kandva kultuuristipendiumi väljaandmiseks. Esimene stipendium anti välja kaks aastat tagasi ning selle arvelt maksti kinni Palamuse neiu Liina Seppa kahe aasta õppemaks Jõgeva kunstikoolis. Liina Seppa, kes nüüdseks on kunstikooli lõpetanud, oli kohal ka laupäevaõhtusel kontserdil ning kinkis Märt Jallakase lesele Aili Jallakasele tänutäheks oma maali. Teine kultuuristipendium antakse välja tänavu sügisel.

i

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus