Eurooplastest nägid ääretuid aedoapõlde esimesena Kolumbuse laevamehed Kuubal, kes need ka meie kontinendile tõid… Mina aga sedastasin kevadel, et mul on köögi kapis suur kotitäis kuivatatud ube, hea tuttava poolt kingitud ja mida ma aasta jooksul pole ära taibanud kasutada. Õigemini, pole pika elu jooksul niisugust harjumust kujunenud, kunagised maitsmised jätsid ükskõikseks.
Mais tulid värskelt aetud vaod kasutusele võtta, nii need seemned meelde tulid, suuri seemneid on ka parem külvata, lootus tärkamisele suurem. Ja igaks juhuks sai neid nii vakku poetatud, et ikka valendab, tihedalt. Vaod hakkasid rohetama väga nobedalt ning õnneks tulid idandeist tihedad puhmikud, kuigi on kirjas, et vajavad ülessidumist; ma küll ei märganud, et taimed lamandunud oleksid….Ronivad vajavad toetust, aga mulle juhtus läbi juhuse niisugune sort, mis ei kippunud ronima… Õnneks oli sel suvel palju vihma, kastmine oli tagatud! Eriti meeldib mulle, et türgi ube võib kahtemoodi kasutada, kas noorte kaunadena või valminud seemnetena. Ei ole nii, nagu kurkidega, et kui kogemata ei märka ja unustad väiksena korjata, siis vanalt enam ei sobi süüa! Kaunad võivad ka lõpuni valmida ja siis saab kuivatatud taimede oad lüdida, seemneid veel paar päeva kuivatada ja säilitada suletud nõus ja tarbida vastavalt soovile!
Ube on ju lihtne kuivatada ja kuivatamine on ju kordi lihtsam, kui näiteks külmutamine, sest saab hoida suvalises kapis ükskõik mis temperatuuril!
Laialdaste teadmistega internetist sain lugeda suuri ülistusi sellele taimele: sisaldavad peaaegu kõiki eluks vajalikke aineid, valkude koostiselt lähedased lihale, ületades kala, palju vitamiine. On ka ravimõjusid: tugevdab immuunsust, alandab veresuhkru taset, hea neeruhaiguste ja reuma puhul, podagra, põiehaiguste korral. Katsetega on tehtud kindlaks, et aedoa rohke kasutamine vähendab vähiriski kolmandiku võrra, nii et igati profülaktiline toiduaine!
On üldteada, et liblikõieliste, sealhulgas aedoa, kasvatamine rikastab mulda lämmastikühenditega tänu juurtel elutsevatele mügarbakteritele. Aga kaaliumi puuduse suhtes on ta tundlik, taim võib siis kolletuda; seda väheke nagu oli, aga saak oli ikkagi hea. 10sentimeetriseid kaunu sobib juba koristada, viljaalgmetest selleni kulub 8-10 päeva. Esialgu võin oma tihedas oapadrikus kaunajahil olla või iga päev!
i
EHA NÕMM