Keelpillimängijad kogunevad taas suvekooli

Homme, 29. juulil alustab Põltsamaa Muusikakooli juures tegutsemist XVIII keelpillimängijate ning IX kitarristide suvekool. Suvekooli juhi Põltsamaa Muusikakooli direktori Anne Kausi sõnul on võrreldes eelmise aastaga kitarriste mõne lapse võrra rohkem. Lapsi on registreerunud paljudest paikadest üle Eesti — Häädemeestest Kohtla-Järveni ja Tartust Tallinnani. Keelpillimängijate suvekool sai omal ajal alguse sellest, kui  Põltsamaa Muusikakooli õpilased võtsid ette jalgrattamatka Suure-Jaani, kus sealse kena järvekese kaldal paar lugu mängisid ja siis jälle tagasi sõitsid. Hiljem liitusid mõned mängijad Tartust ning Jõgevalt ja nii jõuti laagrini.  

Noori keelpillimängijaid juhendavad tänavu Hiie Taks ja Annela Läänelaid ning kitarriste Aet Mikli ja Reigo Tõnisson.  Appi tuleb Rakvere Muusikakooli kitarriõpetaja Tiit Korsar, kes juhendas kitarriste ka suvekooli algusaastatel. Anne Kausi sõnul on aastate jooksul oma mudel leitud ning suuremaid muudatusi suvekooli korralduslikus pooles ei ole. Küll on alati uudne repertuaar. Suur keelpilliorkester mängib ka tuntud lugusid ansambli ABBA repertuaarist.

Anne Kausi sõnul on suvekoolis ikka nii olnud, et parema mänguoskusega noored peavad rohkem pingutama ja väiksema kogemusega muusikud võivad mõnikord lihtsalt mõned noodid mängimata jätta. Tänavu on suvekoolis olemas ka oma kontrabassimängija Anar Volmer. Anar sai Põltsamaal aasta tagasi toimunud suvekoolist kaasa huvi selle pilli vastu ja asus seda õppima Tallinna Georg Otsa Muusikakoolis. Talle tuleb Põltsamaal kindlasti appi kitarristide juhendaja Reigo Tõnisson. Keelpillimängijatega liitub ka üks väike tšellomängija — Maria Magdalena Heiling Austriast. Tõenäoliselt osaleb suvekoolis ka tema muusikust isa.

Neljapäeval, 2. augustil annavad suvekooli õppurid kontserdi EELK Põltsamaa Niguliste kirikus, kus esinevad solistid ja ansamblid. Reedel, 3. augustil antakse kontsert Põltsamaa kultuurikeskuses, kus esinevad ansamblid ja orkestrid. Lapsevanematel tuleb laagri eest tasuda 90 eurot, kuid Anne Kausi kinnitusel pole see summa liiga suur, kui arvestada laagri korralduslikku poolt ning pillimängu õpetamise taset. Õnneks on suvekooli toimumisele toetajana õla alla pannud ka Eesti Kultuurkapitali Jõgevamaa ekspertgrupp, Jõgevamaa Omavalitsuste Liit ning mitmed omavalitsused. 

i

TOOMAS REINPÕLD

blog comments powered by Disqus