Koorinoored rokkisid Tartu laulukaare all

 

Tartu lauluväljakul peeti eelmisel laupäeval paljude noorte jaoks selle suve tähtsaim muusikasündmus – popkooripidu. Estonian Dream Big Bandi saatel astus üles enam kui 5000-liikmeline noorte ühendkoor. Esitati valik 30 tuntumast Eesti poplaulust läbi aegade.

Popkooripidu on uudne ja omanäoline noorte ühtelaulmine. 5000-liikmelise ühendkoori lauljad esindasid 134 koori, seega oli tuldud pea kõigist Eesti paigust. Kontsert kutsus koori- ja popmuusikalembeseid inimesi kaasa laulma. Nagu loo “Oma laulu ei leia ma üles” sõnad igaühel on südamelaul, igaühel on see isemoodi ütlevad, leiavad  kõik muusikahuvilised ja laulusõbrad endale laulupeokultuurist midagi meelepärast. Kolme nädala eest laulsid Tartu laulukaare all naiste rõõmuks mehed, eelmisel suvel nautisid aga tuhanded noored kordumatut tantsu- ja laulupeokogemust. Paaril aastal on muusikasõprade kõrvu hellitanud punklaulupidu ning eestlaste südamed on võitnud ka öölaulupeod.  

Suure ühendkooriga olid laval nii noorte lauljate kui kuulajate meeleheaks solistid Maarja-Liis Ilus, Hedvig Hanson, Lenna Kuurmaa, Birgit Õigemeel, Janika Sillamaa, Uku Suviste, Koit Toome, Kristjan Kasearu, Jaan Pehk, Ott Lepland ja Genka. Lisaks veel vanemale publikule tuntud Jaan Arder ja Tõnu Aare ning imeliselt kõlav Estonian Voices ja Laululahingust tuntud koor HaleBopp Singers.

Dirigentideks olid laulupidudelt tuttavad Hirvo Surva, Aarne Saluveer, Siim Aimla, Tomi Rahula, Veronika Portsmuth, Lauri Breede, Raul Talmar ja õhtu suureks üllatuseks tuli “Saaremaa valssi” dirigeerima maestro Eri Klas.

Koorimuusika uues võtmes

Tartu lauluväljakul astusid üles lauljad Eesti maakondade parimatest noortekooridest. Jõgeva lauluhäälel lasid kajada Jõgeva ühisgümnaasiumi tütarlastekoor, muusikakooli lastekoor ja Jõgeva gümnaasiumi segakoor. Kooripeoks valmistumine algas kohe, kui  korraldajatelt saadi noodid. “Õppima hakkasime neli kuud tagasi ja juunis tegime ka paar lisaproovi,” ütles Jõgeva ühisgümnaasiumi muusikaõpetaja Karin Luik. Meie maakonnast olid peol esinemas veel Palamuse, Torma ja Tabivere laululapsed.

Eestlasele kui suurele lauluarmastajale meeldib kuulata vanu häid lugusid uues ja huvitavas esituses. Samuti on noortel rõõm laulda lisaks tavapärasele koorirepertuaarile ka kaasaegseid poplugusid. Kindlasti on noorte popkooripidu üks sobivamaid kohti selliseks eksperimendiks ja näis, et publikul oli tõesti mõnus kooriseades rokk-, popp- ja džässlugusid kuulata.

Karin Luige sõnul puudus neil laule õppima hakates tegelik ettekujutus, kuidas need lauluväljakul koos ansambli ja solistidega kõlama hakkavad. “Kui koorid esitavad poppi, rokki või džässi, on väga oluline see, millised on laulude seaded,” selgitas muusikaõpetaja. Jõgeva ühisgümnaasiumi noored on osalenud ka kahel punklaulupeol, kus Andres Lemba seaded punklauludest olid väga sobilikud ka harrastus- ja koolikooridele. Popkooripeoks olid Siim Aimla ja Kristo Matsoni seaded kirjutatud nii, et sobisid ka suuremale koorile. “Lõpptulemus oli üllatavalt hea,” tõdes Karin Luik.

Põlvkondadeülene kooslaulmine

Popkooripeo lugude valik oli huvitav ning meelepärane, sest laule oli valitud erinevate põlvkondade lemmiklaulude hulgast. Kõik laulsid üheskoos – avastamis- ning äratundmisrõõmu oli noortel, vanematel ja vanavanematel. Muusikaõpetaja Karin Luige arvates oli meeldejääv juba laulupeo esimene pala — Tõnu Aare ja Jaan Arderi “Laululilled”, mis oli küll paljudele lauljatele võõras, ent näis noortele väga meeldivat.

Osalistele jätsid kõige sügavama mulje kordusele läinud lood: “Ära möödu must lähedalt” Kristjan Kasearu esituses ja “Palmisaar” Genka ettekandel.  Samuti meeldis noortele koos Lennaga lauldud “Rapunzel”.

Õhtu kulminatsiooniks sai Ott Leplandi “Kuula”, mis rahva tungival soovil kordamisele läks. Publik tõusis loo ajal suisa püsti. Kui 5000-liikmeline koor Eurovisioonil lauldud laulu  esitas, ei olnud publiku seas  ükskõikseid.

Karin Luik usub, et tegemist oli maailmas ainulaadse nähtusega, kus Eurovisiooni laulu laulis korraga nii palju inimesi.

Esinejatest jäid Jõgeva koorinoortele meelde Kristjan Kasearu, kes oma energiaga pani koori ja publiku rokkima, ning Jaan Pehk ehk Orelipoiss oma tuntud, valsitaktis kulgeva rahulikkusega. Pealtvaatajate hulgas olid ka Jõgeva ühisgümnaasiumi õpilased Kadi Tali ja Teele Soopalu. “Vinge laulupidu oli,” kinnitas Kadi. “Kõik teadsid sõnu ja rahvale läks selline üritus peale, igaüks sai ekraanilt sõnu lugedes kaasa laulda.”

Popkooripidu oli järjekordne hea näide sellest, et eestlased on laulurahvas. Laulsid noored kaare all, solistid laval ja publik lauluväljakul. “Tunded on väga positiivsed,”  kinnitasid Karin Luik ning koorilauljad Eva-Maria Djomini ja Kerlyn Roosipõld.

“Kindlasti ei kujuta ei popkooripidu ega punklaulupidu üldlaulupidudele ja noorte laulupidudele mingit ohtu, nagu ajakirjanduses väidetud on. Ja mis saab olla veel parem, kui erinevate põlvkondade inimesed laulavad koos ja tunnevad rõõmu popmuusika hittidest,” on Jõgeva ühisgümnaasiumi koorilauljad oma õpetajaga ühel nõul.

Popkooripidu

*Toimus 30. juunil Tartu lauluväljakul

*I</span>dee autor Mikk Targo

*Ürituse korraldasid Tartu Muusikafestival ja Eesti Kontsert

*Peamised toetajad Eesti Autorite Ühing, Tartu linnavalitsus, Eesti Kultuurkapital ja EMT

i

MARGE TASUR

blog comments powered by Disqus