Liina Laurikainen tuli Brüsselist võiduga

 

Euroopa maaeluvõrgustiku ja Euroopa Komisjoni korraldatud fotokonkursi “Euroopa maaelu piltides” parima keskkonnafoto tiitel tuli Eestisse. Konkursil esikoha pälvinud Vaiatu külaseltsi liige Liina Laurikainen, kes varem oma töö eest nii kõrget  tunnustust pälvinud pole, on töö ja hobi ühendanud. 

 

Konkursi kohta luges tütarlaps sotsiaalmeediast. “Küllap ma Facebookist või mõnest fotofoorumist teada sain,” tunnistas ta.

Mis puudutab võidupilti “Väike mees — suur puu”, siis see oli tema hinnangul lihtsalt hea juhus. “Head juhused lihtsalt satuvad aeg-ajalt meie teele,” nentis ta, rõhutades samas, et neid pole mõtet otsida. “Ma sõidan päris palju mööda Eestit ringi, mul on alati kaamera kaelas. See oli üks hetk, kus kõik oli nii täiuslik, kui üldse olla sai,” meenutas ta.

Liina võidupilt on tehtud hilissügisel, sellepärast ka soe kollane valgus. Pilti pole ta  enda sõnul eriti töödelnud, “koristas” vaid puu all seisva mehe tagant ära infotulba, sest see  plekist tahvel ei sobinud sinna kohe kuidagi.

Liina Laurikainen on ka varem konkurssidel osalenud. Naiskodukaitsjate fotokonkursil “Eesti naise uskumatud tegemised”  2010. aastal pälvis ta teise ja kolmanda koha. “Aeg- ajalt ikka tuleb ka midagi välja,” tõdes ta. Brüsseli konkursi võidu kohta ütles tüdruk aga, et see on justkui pimeda kana tera leidmine. “Ma ei mõtle ju ühelegi konkursile oma töid saates, et nüüd ma kindlasti võidan, kaugel sellest,” ütles ta.

Et ta Eestist ainsana tunnustuse pälvis, oli Liinale üllatuseks. “Küllap seal osalesid ka fanaatikud, kes tahavad maaelu edendada,” avaldas ta arvamust.

Fotograafiat Liina õppima ei läheks, ta õpib  enda sõnul peamiselt oma vigadest ja igapäevasest tööst, sest ta on ametis fotograafi assistendina. “Ma jään oma liistude juurde,” nentis ta. Kuhugi ajalehe või ajakirja toimetusse võiks Liina tulevikus tööle minna küll. “Vahetud ja poseerimata hetked on väga olulised, poseerimist näen igapäevatöös piisavalt,” põhjendas ta.

Liina kuulub ka Jõgevamaa naiskodukaitsjate Torma jaoskonda, ta ongi rühma vabatahtlik fotograaf. Torma rühm on väga aktiivne ja korraldanud väga palju tänuväärseid üritusi.

Jõgevamaa Koostöökoja tegevjuht Aive Tamm ütles, et Liina Laurikainen oligi üldse ainus auhinna võitnud naine, kõik teised tunnustuse pälvinud fotograafid olid mehed. Et võitis just Liina foto, oli ka Aive Tammele üllatus.

Üle-euroopalisel konkursil parima keskkonnafoto tiitli võitnud Liina Laurikaineni fotol “Väike mees — suur puu” kujutatakse Eesti üht vanemat puud — Tamme-Lauri tamme Võrumaal. See tamm oli teatavasti kujutatud ka Eesti 10-kroonisel rahatähel.

Konkursi raames sai maaelu kajastavaid fotosid esitada kuues erinevas kategoorias: maainimesed, looduskeskkond, töötame maal, mitmekesine maaelu, maanoored ja Leaderi “hing”. Kokku laekus konkursile üle 1500 foto, nende seast valiti kõigepealt välja 30 nominenti.

Brüsselis Berlaymont’i hoones kuulutati 2. juulil  välja iga kategooria kolm paremat. Liina Laurikainen käis ka ise auhinnatseremoonial aukirja vastu võtmas.

Kõiki konkursile esitatud fotosid saab vaadata fotogaleriist: http://www.ruralimages.eu/gallery

Fotokonkursi “Euroopa maaelu piltides” galerii iga kategooria parematega leiab Euroopa maaelu arengu võrgustiku veebilehel enrd.ec.europa.eu/publications-and-media/media-gallery/images/en/thumbnail_029.cfm

Fotokonkursi “Euroopa maaelu piltides” auhinnatseremoonia kohta on info aadressil www.maainfo.ee/index.php

i

HELVE LAASIK

blog comments powered by Disqus