Luua arboreetumis on nüüd ka pargipaviljon

Pärast huvitavat ekskursiooni saab nüüd Luua arboreetumi Kaug-Ida osakonnas laupäeval avatud pargipaviljonis jalgu puhata või kaasavõetud võileiba nosida. Käbikujuline ehitis pakub ka varju palava suvepäikese või lõõtsuva tuule eest.

Luua Metsanduskool korraldas pargipaviljoni saamiseks 2010. aasta sügisel Central Baltic Interreg IV A DEVEPARK projekti raames rahvusvahelise pargipaviljonide ideelahenduste konkursi, millele laekus kokku 14 võistlustööd. Kaug-Ida osakonna parimaks osutunud projekt “Käbi” jääb arboreetumit läbiva peatee äärde. Projekti autorid on Eigo Tarkin ja Liis Moor Tallinna Tehnikaülikooli Tartu Kolledžist. Tegemist on lehisekäbist inspireeritud, lõigatud tipuga vormiga, mis koosneb liimpuitdetailidest. Mööda seina saab üles ronida ja katus on kasutatav vaateplatvormina. 

Lihtne ja moodne

Luua Metsanduskooli pargispetsialisti Ivari Kandima hinnangul on tegemist moodsa ja samas väga lihtsa vormiga. Võidutöö püstitasid kooli õpilased praktikate käigus.

Luua Metsanduskooli direktori Haana Zuba-Reinsalu sõnul pole koolil nii mitmekülgset projekti varem olnudki, kuhu olid kaasatud nii õpilased, õpetajad kui ka spetsialistid.

“Tegemist oli rahvusvahelise projektiga. Meie jaoks oli see taas kinnitus, et head asja saab teha paljude osapoolte koostöös,” lisas ta.

Mis puudutab arboreetumit, siis varem oli tegemist vaikse ilusa hoolitsetud kohaga. Nüüd saab see paik aga uue tähenduse. “Meil on olnud eesmärk minna oma erialadega ka arboreetumisse ja rajada sinna uusi ehitisi. See projekt oli teerajajaks. Ehitasime paviljoni valmis oma õpilaste ja spetsialistidega, Marko Laanes ja maastikuehituse õpilased tegid suure töö ära. Ehitamine täiendas ka õpilaste oskusi,” märkis koolijuht.

Tema hinnangul saab arboreetum üha enam praktikabaasiks kõikidele erialadele. Ka loodusturismi õpilased saavad arboreetumis teha erinevaid matku. 

Jätkusuutlik projekt

Devepargi projekti Soome poolne koordinaator Anti Karlin ütles, et projektist on kasu nii soomlastele kui ka eestlastele, mõju on tõepoolest piiriülene.

“Investeeringud on need, mis jäävad, nagu näiteks Luua paviljon. See on üks hea näide koostööst – peeti rahvusvaheline võistlus, noored tegid paviljoni oma kätega valmis. Me taotleme DEVEPARKi projekti kaudu jätkusuutlikkust, Luual on see kahtlemata olemas. Ka Rõngu pargis avati neljapäeval sama projekti raames paviljon,” lisas ta.

Karlin lisas, et kõik partnerid on olnud aktiivsed. “Luua on samuti olnud hea partner, väga aktiivne. Meil oli ka 2010. aasta kevadel Luua pargis kahepäevane õppepäev, kuidas puid lõigata. Eesti üks paremaid arboriste Heiki Hanso käis puude otsas ja näitas ette, kuidas peab. Oluline on ka parkides ohtlike puude uurimine. Paraku muutuvad osad vanad pargipuud inimestele ohtlikeks. On tehtud dendrouuringuid ja see on väga tähtis. Peab teadma, mida võtad ära ja kuidas. See on üks pargi hooldamise oskus.” 

Rahvusvaheline pargipaviljonide ideelahenduste konkurss

*Luua Metsanduskooli rahvusvahelise pargipaviljonide ideelahenduste konkursi arboreetumi Euroopa osakonna paviljonile võitsid Antti ja Jyränki ja Tuomas Raikamo Aalto Ülikoolist Soomest

Kaug-Ida osakonda rajatava projekti ideekonkursi võitsid  Eigo Tarkin ja Liis Moor Tallinna Tehnikaülikooli Tartu Kolledžist

*Kokku laekus konkursile 14 võistlustööd

*Euroopa osas võitnud projekti näol on tegemist õuesõppeklassiga, mida saab erinevate seinaosadega avada või sulgeda

*“Käbi” on lehisekäbist inspireeritud, lõigatud tipuga ning koosneb liimpuitdetailidest

*Mööda seina saab üles ronida ja katus on kasutatav vaateplatvormina

i

HELVE LAASIK

blog comments powered by Disqus