Iirlased ostavad Patastes lambavilla kokku

Täna alustab Iiri villakaupleja Texacloth LTD Maarja-Magdaleena külje all Patastes lambavilla kokkuostu. Oodatud on korralik kuiv valge vill, mida koid kahjustanud pole. Raha makstakse kauba toojatele kohe peo peale ja villa ostetakse kokku sügiseni, kuid selle toomisest tuleb ostjat ette teavitada.

 

Eilseks oli Eesti Lambakasvatajate Seltsi liikme Hillar Kaldaga eelnevalt kokku lepitud, et täna ja homme tuuakse Patastesse umbes kakskümmend tonni villa. Hillar Kalda sõnul loodetakse Eestist kokku saada mitusada tonni korralikku valget lambavilla, mis on hinnanguliselt üsna mõistlik kogus.  

Villa toomine tuleks eelnevalt kokku leppida

Kokkuostmine jätkub sügiseni, kuid seda ei tehta iga päev ja müüja soovitud ajal. Villa võetakse Patastes vastu vaid kindlatel, eelnevalt kokku lepitud aegadel. Et villa ära anda, tuleb sellest varem Hillar Kaldale märku anda. Tema kontaktid leiab lambakasvatajate seltsi kodulehelt www.lammas.ee. Etteteatamine on vajalik, et kokkuostjad saaksid organiseerida transporti. Nõuetele vastava valge villa kilo eest makstakse 65 senti, mis on praegune maailmaturu hind.

Mokko talu perenaine Külliki Alekand kuulis villa kokkuostmisest Hillar Kalda käest üleeile ning esialgu ei osanud ta öelda, kas jõuab ise täna ja homme majapidamisse kogunenud villa Patastesse viia. “See kogumisaktsioon on äärmisel tänuväärne ettevõtmine,” kinnitas Mokko talu perenaine, kes tunnistas, et ka neil on vill pärast Jõgeva villavabriku pankrotti minekut kätte jäänud. 

Raske saada kvaliteetset villa

Külliki Alekand rääkis, et neil on lammaste pidamine läinud äärmiselt keerukaks ettevõtmiseks. Viimastel aastatel on käinud Mokko lambakarja hurjutamas ja loomi murdmas hundid ning seega peavad lambad öösiti laudas olema. See omakorda rikub nende villakasukat. “Lihaloomadel on villa niigi vähe ning laudas ööbimine rikub selle viimasegi ära,” nentis Alekand.

Tema sõnul on nende majapidamises umbes kahesaja viiekümne lamba vill, millega pole mitte midagi peale hakata. “Mul on hea meel, et nüüd on seda ka kusagile reaalselt viia, ei pea enam villa sisse ära uppuma,” sõnas taluperenaine, kuid lisas ka, et reaalset tulu villa müümisest siiski ei saa, sest üksnes lammaste niitmise kulust saadakse tagasi vaid umbes kolmandik.

“Patastesse on siit (Mokko talust – toim) üle kolmekümne kilomeetri. Mul veoautot pole, seega peaksin sõitma kindlasti mitu korda ning kütus maksab juba ka palju,” nentis Alekand, kuid möönis samas, et selline kokkuostmine meeldib talle. Millalgi kavatseb ka tema villavarud kokkuostu viia, olgu või  utiliseerimise mõttes. 

Lambakasvatajad sooviksid kindlaid lepinguid

Mokko talu perenaise arvates võiks selline kokkuostmise projekt olla jätkusuutlik. Võiks sõlmida kindlad lepingud, et ettevõte ka järgnevatel suvedel Eestist villa kokku ostab.

“Siis teaksid ka lambakasvatajad loomi kindlateks aegadeks ära niita, et saaks kohe villa ära anda,” ütles ta, lisades et nupukad eestlased võiksid siiski ka ise välja mõelda süsteemi, kuidas lambaliha ning ka villa kohapeal realiseerida ning kusagil ka töötlemisse saata. Praegu teevad selle töö ära iirlased suurettevõtte Texacloth LTD abiga, kes villa  omakorda Euroopasse, Hiinasse ja Indiasse ekspordib. 

Villa kokkuostu tingimused:

*Ostetakse valget villa. Pruun ja must ei lähe kaubaks.
*Sobib ka varasemate aastate vill, kui see on hoitud kuivas.
*Villakutest peab olema välja korjatud kõhualune lühike vill ja sõnnikuga saastunud osad.

*Vill vaadatakse üle ja kaalutakse kohapeal osapoolte juuresolekul.
*Müük on käibemaksuta ja tasumine toimub kohapeal.

Allikas: Eesti Lambakasvatajate Selts

i

EILI KOITLA

blog comments powered by Disqus