Romec Metall kolib jõuludeks uude majja

 

Üsna varsti peaks Romec Metalli uue hoone juures nurgakivi pidulikult paika saama. Tootmistegevus loodetakse uutesse ruumidesse üle kolida jõuluks.

Uue hoone ehitamine koos haljastuse, asfalteerimise, aia ning väravatega maksab üle 600 000 euro. Seadmete ostmisele tuleb veel täiendavalt 150 000 -200 000 eurot kulutada. Investeeringud tehakse omavahenditest ja pangalaenu abiga.

Tavapärastes tootmisettevõtetes töötavad inimesed enamasti kohapeal, kuid Romec Metallis tuleb ette selliseidki päevi, kus tootmisruumidest ei leia ainsatki töömeest. “Kõik nad on siis kusagil objektil. Tootmistegevusele lisaks teeme me montaažitöid paljudes toidutööstustes üle Eesti. Meie koostööpartneriteks on Põltsamaa Felix AS, Valio Eesti AS, A. Le Coq AS, Tere AS, PÜ E-Piim, Saaremaa Piimatööstus AS ja veel mitmed teised toiduainete tootmisega tegelevad ettevõtted,” lausus firma omanik ja tegevjuht Aivo Saar. Tema sõnul ei tohiks pärast uue hoone valmimist enam tekkida olukorda, kus ühtegi inimest majas ei ole.

Osaühing Romec Metall tegutseb Põltsamaal Lossi tänaval Alates 2004. aasta 9. novembrist. Tegemist on põlise põltsamaalase Aivo Saare loodud firmaga.

Tegevjuhi enda sõnul pole ta ise eriti tööd otsima pidanud, vaid töö on hoopis tema juurde tulnud ja seda on tal tulnud üsna hoolega teha. Aivo Saar on väga kogenud ja kompetentne juht, sest on firmajuhiks tõusnud lihttöölisest.

Head töömeest pandi tähele

i
Õigupoolest algas kõik nii, et pärast seda, kui Aivo Saar Põltsamaal 1992. aastal keskkooli lõputunnistuse kätte sai, otsustas ta edasi õppimise asemel algul tööle minna ja ise endale leiba teenida. Tegelikult oligi see ainus kord, kus tal endal tuli tööd otsida. Seda, teadagi, üsna keerulisel taasiseseisvunud Eesti riigi algusajal. Tööd leidis ta siis ehitusel. Ilmselt tema töökust ja oskusi märgati, sest üsna pea pakuti talle ehitajana tööd Venemaal Alakurti linnas, kus tollal soomlased Saksa riigi tellimusel sealt lahkuvatele Vene ohvitseridele eluasemeid ehitasid. Abitöölisena alustanud Aivo Saarest sai juba poolteise aastaga hinnatud ehitaja.

1995. aastal naasis noor ehitajaoskused omandanud mees kodumaale, et siin sama tööd jätkata. Tookord pakuti talle tööd Laeva Meiereis, kus ta ehitajaameti kõrval ka metallitööd tundma õppis. Tema ülesandeks oli seal koos Soomest tulnud töölistega torud ja seadmed paigaldada. Nii juhtuski, et üsna pea pakuti Aivo Saarele metallitööd teisel pool Soome lahte ning sinna ta montaažilukksepaks ja keevitajaks läkski. Ta jäi Soome üsna kauaks, üheksaks ja pooleks aastaks. Kuigi tal seal kõik olemas oli — sobilik ja stabiilne töökoht ning korralik palganumber —, ei rahuldanud see teda. Tuli mõte  oma firma luua. Otsus ei sündinud üleöö, vaid mõttest teostuseni kulus vähemalt paar aastat.

Leidis koha kodulinnast

i
Koha ettevõttele leidis mees kodulinnast Põltsamaalt, kuhu Soomes teenitud raha eest seni tühjana seisnud hooned ostis. Kuid nõu ja abi oli kusagilt tarvis hankida ja selleks pöördus Saar Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) poole. Teda nõustanud EASi töötajad olid küll tema tegevusvaldkonna suhtes prognoosides üsna ettevaatlikud. “Alustasin kahe mehega, kellega Soomes koos töötanud olime. Nemad on praegu firma raudvara,” kiitis Saar oma ammuseid kolleege. Firmasse lisandus paar-kolm inimest aastas ja praeguseks antakse tööd 15 inimesele.

Firma nimi tähendab eesti keeles roostevaba metalli. Aivo Saar töötas firma loomise ajal veel Soomes edasi. Nii sõitiski ta pühapäevaõhtuti Soome tööle ning neljapäevaõhtuti jälle koju tagasi. Reedest päeva kasutas ta firma asutamiseks tarviliku dokumentatsiooniga tegelemiseks. Alguses tuli Aivole ettevõttesse appi üks hea kolleeg, seejärel teinegi. “Üsna pea oli meid kokku neli ja siis sain aru, et mul pole enam Soome vahet mõtet sõita,” rääkis ta.

Kasvav tellimuste maht nõuab täiendavaid töökäsi

i
Ettevõtte tegevusest moodustavad montaažitööd umbes 70 ja tootmine 30 protsenti. Saare sõnul võiks kummagi poole osakaal olla tulevikus 50 protsenti käibest. Rahaliselt väljendatuna oli eelmisel aastal firma käibe mahuks miljon eurot. Üle-eelmisel aastal oli käibenumber veidi suurem. Eelmisel aastal tulenes väike tagasiminek sellest, et firmas tegeldi tõsiselt tootearendusega. Samas  oli tegevuse esimesel aastal hea tulemus seegi, kui miljonikroonine käive ületatud sai. “Tänavu peaksime me miljonieurose käibemahu ületama,” lausus Aivo Saar optimistlikult. “Selleks on meil loodud mitu meeskonda, kes tegutsevad eri objektidel. Oleme käinud Soomes mitmeid montaažitöid tegemas. Varsti lähevad meie mehed Norrasse seadmeid paigaldama.”

Kohapeal valmistatakse tooteid eritellimuste alusel. Kui mõnele toidutööstusele on tarvis treppi, mahutit või platvormi, mida standardtoodetena ei valmistata, siis tuleb Romec Metalli meestel sellega hakkama saada. Firmal on tellimusi juba nii palju kogunenud, et juht kavatseb töökuulutusi avaldama hakata. Lähema paari-kolme nädala jooksul on tarvis palgata juurde neli-viis töötajat. Kindlasti peaks Romec Metalli jaoks sobilik inimene olema sina peal mõõdulindiga ja teadma-tundma metallitöö algtõdesid. Aasta lõpuks peaks ametis olema juba 30 inimest.

Uus hoone valmib oktoobri lõpuks

i
Tulenevalt järjest kasvavast töömahust, võeti Romec Metallis ette uue tootmis- ja büroohoone ehitamine. Ehitustööd käivad otse olemasoleva hoone vastas kinnistu teisel serval. Praegu paigaldatakse küll alles betoonposte ja vundamendiplokke, kuid juba oktoobri lõpuks peaks hoone valmis saama. Peatöövõtjana tegeleb ehitustöödega Bueno OÜ.

Kolmandik hoonest on kahekorruseline. Esimesele korrusele tulevad tootmisruumid, ladu ning olmeruumid, teisele korrusele väiksem ladu ja bürooruumid.

Aivo Saare sõnul võidakse praegune hoone müüa või välja rentida. Samas võib minna nii, et ka selles hoones jätkatakse igapäevast tootmist. Firma tegevjuht ei välista võimalust, et edaspidi tuleb praegust hoonet suuremaks ehitada.

Kuidas elu kaugemas tulevikus edasi võiks minna, seda Romec Metalli juht praegu veel öelda ei oska. Umbes 10 000 ruutmeetri suurusel kinnistul õnneks ruumi jätkub ja tootmispinna laiendamiseks on ka edaspidi võimalus olemas.

i

TOOMAS REINPÕLD

blog comments powered by Disqus