Mustvees tänati kuraditosinat medaliga koolilõpetajat

Maavanem Viktor Svjatõšev ja omavalitsuste liidu juhatuse esimees Toivo Tõnson olid reedel Mustvee kultuurikeskusse kutsunud kakskümmend üheksa maakonna õppurit, kes lõpetavad sel aastal kooli väga heade tulemustega. Kolmeteistkümnel nende hulgast  on aastahinded nii head, et nad pälvivad medali — kuus kuldse ja seitse hõbedase.

 

“Minge metsa,” soovitas tublidele abiturientidele tervituskõnes  maavanem, mõeldes sellega, et noored võiksid enne uusi vaimseid pingutusi ja edasiõppimist ka looduses aega veeta. Veel tõi maavanem võrdluse teadmistepagasi ja pähklite vahel. “Pähklil, nagu ka teadmistel, on kõva kest, kuid pehme ja maitsev sisu,” julgustas maavanem tublisid koolilõpetajaid püüdlustelatti mitte madalale laskma, vaid teadmisi omandades edasi pürgima.  

Kulda väärt isa ja tütar

Tänavu on võrreldes möödunud aastaga maakonna koolides medaliga lõpetajaid peaaegu poole vähem, kuid siiski on hea tõdeda, et õppurid viitsivad pingutada ja  mõlemat värvi medaleid oli sel korral enam-vähem pooleks.  Sel aastal olid tublimad Jõgeva gümnaasiumi ja Palamuse gümnaasiumi õpilased. Jõgeva gümnaasiumi lõpetab tänavu kolm kuldmedali ning üks hõbemedaliga, Palamuse lõpuklassist saab kolm lõpetajat hõbeda ja üks kulla.

Jõgeva gümnaasiumi kuldmedalist Merilyn Saksing tunnistas, et hakkas medali peale mõtlema alles sel aastal. “Kümnendas ma ei tulnud selle pealegi, et võiksin kooli medaliga lõpetada,” meenutas Merilyn, kuid  otsustas enda sõnul viimasel õppeaastal  kindla peale välja minna ning pingutada. Merilyni isa, SK Tähe peatreener Marko Saksing ei varjanud, et on tütre saavutuse üle väga õnnelik. Samas tunnistas ta, et ise nii  tubli ei olnud, kui 1991. aastal sama kooli lõpetas. Siiski toob ta  kõige kirkamaid medaleid koju saalihokivõistlustelt.  

Osadel plaanid tehtud, teised veel mõtlevad

Õppeainetest peab Merilyn enda jaoks üheks lihtsamaks matemaatikat. Keeruline oli tema sõnutsi keemia. “See ei pea paika, et kui oled matemaatikas tugev, siis oled igas reaalaines tugev,” tõdes Jõgeva gümnaasiumi abiturient. Edasi on Merilynil plaanis minna Tartu Ülikooli juurat õppima, kuid millist ametit ta tulevikus omada sooviks, ei osanud ta veel praegu öelda “Kõigepealt on tarvis kooli sisse saada,” jäi neiu realistiks.

Sel aastal ainuke medaliga lõpetav noormees tuleb Jõgeva ühisgümnaasiumist. Hõbemedali vääriliselt õppinud Marko Manglus tunnistas, et medaliga lõpetamist ta endale eesmärgiks ei seadnud, lihtsalt hinded kujunesid nii.  Noormees rääkis, et kõige keerulisemaks aineks on talle matemaatika, inglise keele õppimiseks ei pidanud aga üldse pingutama, see tuli nagu iseenesest. Veel ei ole Marko mõelnud, mida edasi õppima minna. “Eriala võiks olla reaalainetega seotud,” ütles ta.

i

EILI KOITLA

blog comments powered by Disqus