Ettevõtluskeskuses töötab Peipsimaa konsultant

Jõgeva maakonna Peipsi-äärsetes valdades töötab konsultandina Jõgevamaa Arendus- ja Ettevõtluskeskuse ettevõtluskonsultant Ailer Mõtsar, kes aitab piirkonna ettevõtjatel toetusi taotleda, äriplaane koostada, samuti korraldab ta mitmesuguseid seminare ja koolitusi.

Mõtsar ütles Kasepääl Mustvee piirkonna ettevõtjate ümarlaual, et peamiselt küsitakse tema käest toetuse saamise võimaluste kohta.

Olulisematest tänavustest toetuse saamise võimalustest rääkides nimetas Mõtsar PRIA väikeprojektide toetustevooru augustis, kus maksimaalne toetussumma ulatub 100 000 euroni ning omaosalus on 50 protsenti,. Taotleda saab vähemalt aasta tegutsenud ettevõte. Aasta lõpus tuleb taas uus Leaderi- ideede voor. 

Kasvutoetuse saamiseks vaja ekspordivõimalusi

Lisaks on alustavale ettevõtjale, kes on kuni aastat tegutsenud, võimalik saada toetust EASi alustava ettevõtja starditoetus kuni 7000 eurot. Ja kuni kolm aastat tegutsenud ettevõttele  saab taotleda kasvutoetust, mille puhul peab olema tõendatud ekspordipotentsiaal. Toetuse määr on 32 000 eurot.

Juunis avaneb EASi turismitoote arenduse väikeprojektide väikeettevõtetele mõeldud turismimeede. Toetuse suurus on 63 000 – 640 000 eurot ühe projekti kohta. 


Omafinantseeringu määr on minimaalselt 50 protsenti abikõlblikest kuludest. Tänavu tõenäoliselt majutusettevõtted toetust ei saa, märksõnaks on “aktiivne puhkus”.
 

Tartumaa ettevõtjad koolitustel aktiivsemad

Koostöös Tartu Ärinõuandlaga on korraldatud alustava ettevõtja koolitusi, esimene peeti eelmisel esmaspäeval Alatskivil. Sellel koolitusel osalesid enamasti ettevõtjad Tartust, Võrust  ja isegi Pärnust, Jõgevamaalt oli kohal vaid üks inimene.

“Kui Tartu alustav ettevõtja on aktiivne koolitustel osaleja, siis Peipsi kandis tundub ta olevat pigem mütoloogiline olevus, keda on väga raske tabada ning koolitustele meelitada,” märkis Mõtsar.

Tootearenduskoolitus on tulemas nii 22. Alatskivil kui ka 23. mail Võnnus, neid viib läbi Indrek Maripuu. Tegemist on identsete koolitustega, ettevõtja võib valida endale sobiva kuupäeva ja koha. Jõgevamaalt on praegu registreerunud kolm inimest, kohtade arv on piiratud, nii et soovijad peaksid kiirustama. 

Ettevõtete juhid sügisel koolipinki

Peipsiveere programmist tuleb sügisel mahukam koolitus ettevõtete juhtidele. Taotlust läheb Mõtsar kaitsma 16. mail. See programm peaks sessioonidena kestma kokku kuus päeva: kaks päeva oktoobris, kaks novembris ja kaks detsembris. Koolitusel keskendutakse juhtimisprobleemidele ning praktilistele rakendustele ettevõtetes. Koolituse lõpuks võiksid osalejad rakendada oma ettevõtetes ISO standardeid, mis tõstaksid tunduvalt ettevõtte efektiivsust.

Veebruarist alates on Ailer Mõtsaril igal esmaspäeval Kasepääl Peipsi Kalanduspiirkonna Arendajate Kogu ruumides vastuvõtuaeg, kuid ettevõtjad pole eriti konsultandi juurde kiirustanud. Nüüd proovib Mõtsar ise nende juurde minna, saamaks aimu probleemidest ning kitsaskohtadest. 

Erinevad toetused

*PRIA väikeprojektide toetus

*EASi starditoetus

*EASi kasvutoetus

*EASi turismitoote arenduse toetus

i

HELVE LAASIK

blog comments powered by Disqus