Nädalavahetusel algas kartulipanek

Möödunud nädalavahetusel alustati Torma vallas tegutsevas   osaühingus Raja Potato kartulipanekuga.  Mõnedes põllumajandusfirmades tehakse selleks aga veel ettevalmistusi ning plaanitakse tööga alustada käesoleval nädalal.

Osaühingus Raja Potato on kartulipanekuga 10.-12.  mai paiku   alustatud viimasel kolmel aastal. “Laupäeval puhunud tugev tuul segas küll üsna oluliselt, kuid tööga sai siiski algust tehtud ja viis-kuus hektarit kartulit maha pandud. Kokku on meil kartulimaad 40 hektarit,” ütles Raja Potato juhataja Ain Aru.

“Kartulipanek kestab plaani kohaselt poolteist nädalat. Paljugi oleneb ilmastikust, kuid kahe  nädalaga saab kartuli ikka tavaliselt maha. Kasvatame viit kartulisorti, mis on aretatud erinevates Euroopa riikides. Igaühte neist paneme maha praktiliselt ühepalju,” lisas firma juhataja.

Aru sõnul võivad nad tänavuste  kartulimaadega rahule jääda. “Meie põllud on Tõikvere külas võrdlemisi kõrgetel kohtadel ja võimaldavad üsna  korralikku harimist,” kinnitas ta. 

Hansukartul valmistab maid ette

Jõgeva valla osaühingus Hansukartul on praegu teoksil kartulimaa ettevalmistamine. “Kõige enne tuleb teha  süvakobestamist, seejärel ajada vaod, siis freesida  ja kivid eemaldada  ning siis võib alustada kartulipanekuga. Loodame, et sellel nädalal saame esimesed kartulikogused maha panna. Alguspäeva on veel siiski raske öelda,” rääkis juhataja Hans Tamm. Tema sõnul on osaühingul Hansukartul            

Sellel nädalal algab kartulipanek ka Jõgeva Sordiaretuse Instituudis. “Arvatavasti jääb esimene tööpäev nädala keskele. Mõnel aastal oleme kartulipanekuga varemgi pihta hakanud, see  kevad on aga suhteliselt jahe,” lausus direktor Mati Koppel.

“Põllumajandustootmiseks ja katsepõldudeks mõeldud maadel kasvatame kokku kartulit ligi paarikümnel hektaril. Kasvatatakse seitset-kaheksat kartulisorti, millest enamik kohapeal aretatud. Lisaks sellele kasvatame võrdlemise eesmärgil ka mõningaid välismaised sorte, peamiselt varasemaid.” 

Madal hind ei luba investeerida

Kartulikasvatuse majanduslik tasuvus tegi põllumajandusettevõtja Ain Aru mõneti murelikuks. “Kui möödunud aasta esimesel poolel  võis hindadega küllaltki rahule jääda, siis aasta lõpul kukkusid need alla omahinna. Põllumeestel jäi sedavõrd palju kartulit kätte, et

seda ei suudetud realiseerida. Küllap peab vist tänavugi hinnaalandust tegema. Madalad hinnad raskendavad ka investeerimist kartulikasvamiseks vajalikku  põllumajandustehnikasse,” nentis Aru.

Sordiaretusinstituudi  direktor Mati Koppel   lausus, et võrreldes varasemate aastatega on ka seemnekartuli müük vähenenud. “Kui eelnevatel aastatel on olnud maikuuks  seemnekartul peaaegu müüdud, siis tänavu on veel midagi alles. Arvatavasti põhjustab väiksemat ostuhuvi ka tarbekartuli küllaltki madal hind,” märkis ta.

i

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus