Televisiooni Laulukarussellil osalevad Põltsamaa linna ja Tabivere valla laululapsed

Möödunud pühapäeval valiti Põltsamaal peetud noorte maakondlikul lauluvõistlusel kolmest vanuserühmast laululapsed, kes lähevad ETV Laulukarusselli saatesse esinema. Edasi pääsesid seekord Põltsamaa ja  Tabivere lapsed.

Põltsamaa kultuurikeskuse kunstiline juht Vilve Piht ütles, et tegelikult on kõik maakondlikule lauluvõistlusele pääsenud lapsed juba võitnud ja tõestanud, et nad oskavad kenasti laulda. Selleks, et tublide lauljate seast kõige tublimad välja valida, oli võistulauljaid hindama palutud kolmeliikmeline žürii. Selle esimees oli Luunja keskkooli muusika- ja kunstiõpetaja Eve Paap ning liikmed Jõgeva Muusikakooli direktor Merike Katt ning Põltsamaa Muusikakooli klaveriõpetaja Õie Aruoja.  

Noorim võitja õpib laulustuudios

Žürii esimees Eve Paap ütles, et noorimas, 5-7-aastaste vanuserühmas võitis esikoha Margit Miks Põltsamaalt.  Ta käib lasteaias  “Mari” ja õpib laulmist stuudios. Margiti  juhendaja Tiia Kaeramaa sõnul õpivad laulustuudios lapsed alates viiendast eluaastast ja vastu võetakse kõik, kelle vanemad on selleks soovi avaldanud. Lapsed kogunevad stuudiosse proovile kord nädalas. Juhendaja kinnitusel on  võimalik  kõik lapsed koolieelses eas laulma panna, ka need, kelle puhul alguses tundub, et nad seda üldse ei oska.  

Keerulises eas lapsed

Järgmise, 8-10-aastaste etteastete järel nentis žürii esimees Eve Paap, et sellises vanuses lapsed on juba keerulises eas, nii lapsevanemad kui õpetajad teavad, et tegelikult on  8- ja 10-aastase lapse võimetes ja arengutasemes vahe üsna suur.  Selles vanuseastmes on lapsed juba kogenumad ning laulude valikki on keerulisem. Põltsamaal esikoha võitnud Tabivere valla tüdruk Mari-Liis Kirs lausus, et tema tegeleb laulmisega juba väikesest peale. Praegu kolmandas klassis õppiv Mari-Liis käib ka muusikakoolis. Lauluvõistluseks valmistus ta laulustuudios ja teda juhendas Kadri Savva. Mari-Liis tahaks ka oma tuleviku muusikaga siduda.Ž

Võitjal kahekordne telekogemus

Vanema vanuserühma, 11-13 aastaste laululaste tulemusi kommenteerides lausus Eve Paap, et selle rühma lapsed hakkavad juba suureks saama. Selles vanuses on sageli probleemiks häälemurre. Ja mitte ainult poistel, vaid ka tüdrukutel. Žürii esimehe sõnul võib juhtuda, et mõnel 11-aastasel lapsel pole veel häälemurre alanud, mõnel 13-aastasel  hakkab see aga juba mööda saama.

Selles vanuserühmas võitis esikoha Madera Rummel Põltsamaalt, kes tegeleb laulmisega Triin Araki käe all. Praegu Põltsamaa Ühisgümnaasiumi kuuendas klassis õppiva neiu juhendaja sõnul on Madera võitnud varem lauluvõistluse ka kahes nooremas vanuseastmes. Madera Rummeli sõnul ta oma varasematele võitudele vaatamata esikohta ei lootnud saada, sest tal oli tugevaid konkurente. Samas on tal juba televisioonis võistlemisest kahekordne kogemus olemas ja seetõttu ei pea nii palju närveerima.

Madera õpib ka muusikakoolis klaverit. Tubli lauluneiu ei välista võimalust, et pärast gümnaasiumi lõpetamist asub ta muusikat edasi õppima. 

Jõgeva maavalitsuse haridus- ja sotsiaalosakonna kultuuri- ja noorsootöö peaspetsialist Tiina Tegelmann soovitas lastevanematel unistada suurelt, sest siis saavad unistused ka täide viidud. Selline võiks olla soovitus kõigile järgnevatel aastatel võistlustulle asuvatele noortele lauljatele ning nende vanematele.

Laulukaruselli saates osalevad

5 – 7 aastased
I koht Margit Miks, juhendaja Tiia Kaeramaa, Põltsamaa

8 – 10 aastased
I koht Mari-Liis Kirs, juhendaja Kadri Savva, Tabivere vald

11 – 13 aastased
I koht Madera Rummel, juhendaja Triin Arak, Põltsamaa

i

TOOMAS REINPÕLD

blog comments powered by Disqus