Jõgeva kultuurikeskuses kõlas rahvamuusika

Aprilli viimasel laupäeval oli Jõgeva kultuurikeskuses põhitähelepanu rahvamuusikal, mis kõlas alates keskpäevast, kui proove tegid maakonna rahvamuusikaorkestrid, ning jätkus õhtul II rahvusvahelisel akordioni- ja suupillifestivali galakontserdil.

Kultuurikeskuse keldrisaalis harjutasid maakonna rahvamuusikud Eha Niglase juhendamisel. Vilumust ja kokkumängu olid lihvimas kultuurikollektiivid  Eskust, Siimustist, Tabiverest ning Jõgeva muusikakoolist.. “Rütmitunne paranes proovides tunduvalt. Rütmitunne on ju muusikas põhialuseks ja kui see omandatud, võib juba keerulisemate asjadega edasi minna,” ütles Helgi Orgla, kes Esku kapellis Triller jauramit mängib. “Nüüd on meil lood selged veel paremini kui varem  ja võime julgesti mitmetele esinemistele minna,” kinnitas sama  kapelli liige Loniida Bergmann.

Siimusti kapelli eestvedaja Urve Minajev rääkis, et proovil mängitud lood on rahvamuusikaansamblid põhimõtteliselt selgeks õppinud, Jõgevale tuldi ennekõike kokkumängu harjutama.

Rahvamuusika õpitoas ja ühendorkestri esinemisel galakontserdil osalesid ka noored. “Kokkumängu tuli ikka piisavalt põhjalikult harjutada,” nentis Annika Maksimov. “Rahvamuusikaga tegelemise muudab meeldivaks võimalus osaleda mitmetel folkloorisündmustel.  Oleme  käinud Viljandi  folgil ja peagi on ees noorte folgiüritused Obinitsas,” ütles Kerlyn Roosipõld. Ketlin Kallo kinnitas, et kui noori veenda rahvamuusika väärtustes, löövad nad hea meelega kaasa. Annika, Kerlyn ja Ketlin mängivad Jõgeva muusikakooli rahvamuusikaorkestris.

Maakonna rahvamuusikutel seisab peagi ees esinemine laulu- ja tantsupeol Jõgeval ning augustis memme-taadi peol Kasepääl.

Mitu tundi kestnud proovidele  järgnenud galakontsert  oli mitmekesine ja värvikas. Omapärane oli Olavi Kõrre etteaste koos Pärnus elava ja töötava kreeklanna Lina Vourakiga.  Lina õpetab Pärnu Sütevaka Humanitaargümnaasiumis kreeka, prantsuse ja hispaania keelt. Olavi Kõrre ja Lina Vouraki kutsusid publiku hulgast julgemad ka kreeka rahvatantsu õppima.  

Kontserti juhtisid Feliks Kark ja Peeter Joosep ansamblist Piccolo Folk. Jõgeva kultuurikeskuse juhataja Airi Rütter nimetas kontserdil kasutatud pillidest ühe huvitavamana elektrilist kontrabassi, mis oli kaasas Põlva lõõtspilliansamblil.

Galakontserdi idee algataja, rahvamuusik Eduard Einmann Põltsamaa kandist tänas kõiki esinejaid ja Jõgeva kultuurikeskuse peret ürituse õnnestumise eest.

i

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus