Laupäeval algav rallikrossihooaeg toob uued rajad ja sõitjad

Sel laupäeval antakse Misso rallikrossirajal start tänavustele Eesti rallikrossi meistrivõistlustele, kus sel hooajal sõidetakse kaheksa etappi ning pooled neist uutel radadel, samuti on uued võistlusklasside nimetused ja mõningad sõitjad.

 

Üheks kõige suuremaks ja olulisemaks muutuseks tänavusel Eesti rallikrossihooajal on kindlasti võistlusklasside nimemuutused. Sellest aastast alates on siinsetel võistlusklassidel samad nimed, mis rallikrossi Euroopa meistrivõistlustelgi.

Võimsaim masinaklass, mis möödunud aastal kandis nime Division 1, on nüüdsest SuperCar. Division 1A klassi nimi on nüüdsest Super1600, kus sõidavad 1600 kuupsentimeetrise mahuga mootoritega masinad. Sellest tingitult on paljud Div1A klassi sõitjad oma autodel võimsamad 2.0-liitrised mootorid 1.6-liitriste vastu vahetanud.

Tagaveoliste autode klass kannab nüüd nime TouringCar ning rahvuslik klass,  kus sõidavad 2.0-liitrise mootoriga autod, jääb endiselt ERK 2000 nimetuse alla. 

Tuntud sõitja rallikrossisarjas

Võimsamate masinate ehk SuperCar klassis stardivad sel hooajal möödunud aastal kolm parimat: Sten Oja, Pait Reiman ja Helmet Palm. Kolmele Mitsubishi Lancer EVO omanikule  pakuvad konkurentsi Reinsalu Sport meeskonna liikmed Valdur Reinsalu, Andri Õun, Risto Lepik ja Egon Kaur, kellest viimast teavad autospordi sõbrad paremini rallisõitjana. Kaur otsustas sel aastal enda kätt tulla proovima ka rallikrossirajal, kus erinevalt autorallist ollakse rajal mitmekesi ja kus lisaks enda sõiduoskustele mängivad hea tulemuse saamiseks rolli ka oskus jälgida vastaseid ning iga pisemgi sõiduviga võib kaasa tuua kohakaotuse või nurjata ka kaasvõistleja sõidu. Samas ei ole Kauril esialgu plaanis kõikidel etappidel kaasa lüüa. Esialgu soovib mees kätt  proovida sel laupäeval Misso rajal, kuid selle hooaja edasised plaanid jättis Kaur lahtiseks.

Super1600 klassis on sel aastal kõige rohkem osavõtjaid. Möödunud aastal selles arvestuses teise koha saanud Põltsamaa noormees Arvo Kask soovib sel aastal kindlasti Janno Liguri vastu revanši võtta ning tõusta ise poodiumi kõrgemale astmele. Möödunud laupäeval olid nii mõnedki rallikrossisõitjad kohal Piiroja rajal, kus tehti rallikrossi hooaja avamise puhul ka väike sõitude peaproov. Kuna ilm oli kevadiselt päikesepaisteline ja rajal lahtist pinnast palju, siis ei söandanud sõitjad seal enda ega autode võimetepiire kombata. Arvo Kask rääkis portaalile rallikross.ee, et ta ei julgenud väga uljalt oma masinal gaasi vajutada, sest üles paiskunud tolmu tõttu polnud ees sõitvat autot nähagi. Kehvast nähtavusest hoolimata sai Arvo Kask laupäeval oma võistlusklassis kirja kiireima aja. 

Sarja lisati kolm uut rada

Möödunud aastal ERK 2000 klassis sõitnud Priit Rebane stardib sel aastal hoopis Super1600 klassis. Sellega seoses vahetas mees ka autot. Rebane rääkis rallikross.ee portaali vahendusel, et teda truult teeninud Mitsubishi Colt oli juba üsna vana ja väsinud ning käesoleval hooajal asub ta starti Lada Samaraga, mis oli kunagi Sten Oja vana võistlusauto. Selle masinaga võitis Oja nii koduse kui ka Põhjamaade meistritiitli.

Nüüd tuleb Priidul sama auto roolis püüda olla masina vääriline. Samas ei olnud Rebane kõrgete kohtade suhtes naiivselt optimistlik ning sõnas, et püüab tihedas konkurentsis vähemalt A-finaali koha kätte võidelda.

Lisaks uutele sõitjatele ja ka võistlusklassidele, on sel aastal rallikrossi etappide korraldamiseks otsitud ka uusi põnevaid kohti. Möödunud aastaga võrreldes ei toimu sel aastal starti Laitse rallikrossirajal ja Ohekatkul. Samuti ei ole sel aastal plaanis viia rallikrossisarja Eestist välja, nagu seda tehti möödunud aastal, mil üks etapp sõideti Riias. Vanadest radadest sõidetakse sel aastal kaks korda Missos ja kaks korda Põltsamaa lähistel Piiroja rajal. Uutest radadest on lisandunud Elva lähistel asuv legendaarne Kulbilohu, kus starditakse sel aastal kaks korda. Sellele lisaks sõidetakse sel aastal korra vastselt remonditud Audru rajal ning ka Tallinna Hipodroomil. 

Olerexi Eesti meistrivõistlused rallikrossis 2012

1. etapp, Misso                          5. mai

2. etapp, Tallinna hipodroom       19. mai

3. etapp, Põltsamaa                   9. juuni

4. etapp, Misso                          7. juuli

5. etapp, Põltsamaa                   28. juuli

6. etapp, Kulbilohu                     18. august

7. etapp, Audru                          8. september

8. etapp, Kulbilohu                     29. september

i

EILI KOITLA

blog comments powered by Disqus