Neli edukamat kutseõpilast on Jõgevamaalt

Möödunud kuul viidi Tartu Kutsehariduskeskuses läbi iga-aastased kutsevõistlused, kus neljal erialal said parimad tulemused Jõgeva maakonnas elavad noored. Esirinnas olid Jõgevamaa noored müüja, ärikorralduse, müürsepa ja turismi- ning reisikorralduse erialadel.

 

Tartu Kutsehariduskeskuses ärikorralduse eriala esimesel kursusel õppiv Torma vallast pärit Kaili Olgo rääkis, et teda hakkas see eriala huvitama juba gümnaasiumi keskpaiku, mil tema lemmikaineteks kujunesid ühiskonnaõpetus ja matemaatika. “Tundsin, et tahaksin ametit, mis hõlmab inimestega suhtlemist ja killukese ka pangandusest,” sõnas Kaili, kes tunnistas samas, et kutsehariduskeskusse õppima minek polnud tema esimene valik. “Mõte oli astuda ülikooli, kuid Tartu Kutsehariduskeskusse meelitas mind just see, et saab oma eriala omandada praktiliselt, tegevuse käigus. Nii jäävad olulised faktid paremini meelde ja tulevikus on lihtsam hakkama saada,” rääkis ärikorralduse esimese aasta õpilane.

Mis puutub märtsis peetud kutsevõistlustesse, siis neid Kaili algul pisut pelgas. Samas sisendas ta endale, et tema jaoks ei ole seal midagi uut, võistlustel küsitav on koolis läbi võetud. “Mõtlesin, et seal ei saa midagi üle mõistuse käivat olla ning tuli välja, et ei olnudki,” nentis ta.

Enda jaoks pidas ta kutsevõistlustel keerulisemaks inglise keele osa, kus tuli läbi mängida mingi konkreetne situatsioon. Kaili kartis, et võib grammatika osas eksida. Samas sai ta sellest hoolimata ülesannetega hästi hakkama, tulemuseks Tartu Kutsehariduskeskuse kutsevõistluste ärikorralduse eriala “Aasta Tegija 2012” tiitel. Kaili kinnitas, et kõik võistlusülesanded nõudsid keskendumist ning tiitel päris mängeldes kätte ei tulnud. Kiidusõnu jätkus Kailil ka õpetajatele. “Mul pole midagi tegemata jäänud oskamatuse tõttu, sest Tartu Kutsehariduskeskuses on väga toetavad ja kindlameelsed õpetajad, kes isegi kõige rumalamat küsimust ei naeruväärista,” ütles ta.

Kaili loodab õpinguid jätkata samal erialal Rakvere Rakenduskõrgkoolis. “Praegu, praktika käigus, on minu jaoks sobilik maakleri amet, aga ehk proovin hiljem midagi panganduses,” arutles ta, lisades, et eelistab töötada igal juhul kodumaal. “Tuleb ise olla ettevõtlik ja leida õige keskkond ning siis võib ise endale töökoha luua.”  

Pärast kooli ennekõike sõjaväkke

Müürsepa eriala õppiv Kääpa külast pärit Maikel Kaur tituleeriti samuti Tartu Kutsehariduskeskuse “Aasta Tegija 2012” tiitliga. Poiss tunnistas, et tal suuremaid kahtlusi erialavalikul ei olnud. “Alguses mõtlesin küll, et oleks võinud midagi muud õppida, aga praegu olen väga rahul, et selle eriala valisin. Olin Tartu KHK-st palju head kuulnud, tundus parim valik,” rääkis noormees.

Kutsevõistlusi hindas Maikel parajaks tuleprooviks. Ta meenutas, et võistlustööd hinnati rangelt ning iga mööda pandud millimeeter andis miinuse. “Midagi keerulist ei oskagi välja tuua. Võib-olla oli kõige keerulisem see, et saada tööd nii kõrgeks kui vaja, aga muidu oli võistlustöö iseenesest kerge, et midagi peadmurdvat ei olnud,” kinnitas noor müürsepp.

Veel kinnitas Maikel, et eriala õppimine sujub tal tõrgeteta, erialatunnid on huvitavad ja ta saab seal hästi hakkama.

Edasiõppimise koha pealt ei ole Maikel veel plaane teinud. “Pärast kooli tuleb vist sõjaväes ära käia,” nentis noormees. Tulevikus on tal kindlasti plaanis end erialaliselt täiendada. “Tööd tahaks teha Eestis, kuid hea pakkumise korral võin minna ka välismaale,” lisas Maikel. 

Välismaalt saadud kogemustega kodukandi elu edendama

Turismi- ja reisikorralduse eriala parim kutseõppur Tartu KHK-s on Jõgeva vallast pärit Katre Kalaus, kes valis eriala seetõttu, et talle on alati reisimine meelepärane olnud. Katre praegune kool oli tema jaoks ka esmane ning ainuõige valik. “Kutsekoolis pean käima vaid kaks aastat, saan praktilisi kogemusi ning uusi erialaseid tutvusi,” selgitas Katre.

Kutsevõistlusi ta enda jaoks üle mõistuse rasketeks ei pidanud. Enim võttis aega ja mõtlemist turundusmeene väljamõtlemine ning slaidide kujundamine. Võistlustöö esitlemise ja küsimustele vastamisega Katrel probleeme ei tekkinud ning sujuva ja hea töö tulemusena pälvis ta parima turismikorraldaja tiitli.

Pärast Tartu KHK lõpetamist sooviks Katre mõnda aega tööl käia. “Hiljem tahaks kindlasti ennast edasi arendada, miks mitte ka uuesti kutsekooli mõnda muud eriala õppima või kõrgkooli  oma teadmisi täiendama minna,” mõtiskles Katre. Veel lisas ta, et esmane soov oleks pärast kooli lõpetamist välismaale tööle minna ning sealt saadud kogemustele toetudes hakata kodukandis elu-olu edendama.

Katre märkis, et võiks tööd leida mõnes hotellis “Ettevõte, kus soovin töötada, peaks olema selline, mis annaks võimaluse suhelda paljude eri rahvustest inimestega, et saada keelepraktikat. Samuti ootan pingevaba töökohta ning korralik palk ei teeks ka paha. Unistada ju võib..” rääkis tulevane diplomeeritud turismikorraldaja.

i

EILI KOITLA

blog comments powered by Disqus