Uued tuuled traditsioonidega muusikapäeval

Möödunud pühapäeval sai Tabiveres teoks järjekordne igakevadine rahvamuusikapäev, kus osalesid lisaks oma maakonna kapellidele ka külalised Tartumaalt.

Idee pühendada igal kevadel üks pühapäev rahvamuusikale ja -pillidele sündis Tabivere kapellil 12 aasta eest ja sellest saati on suudetud traditsiooni järgida. Päeva on läbi viidud mitmes võtmes. Kui täiskasvanute rahvapilliorkestri kõrval tegutses kohapeal lastekapell ja mõnel aastal veel ka mudilaste rahvamuusikaring, mahutati sündmusse kindlasti ka lastetund, kus laulumänge mängiti, lihtsamaid rahvatantse tantsiti, vastastikku mõistatusi esitati-lahendati ja muistendeid kuulati.

Omainimesed alati oodatud 

Külalistetunnis astusid siis mõnikord üles ka väikesed pillimehed kaugemalt. Lastetundi pole  viimastel aastatel enam eraldi peetud, sest väikesed pillihuvilised on enamasti hõivatud muusikakooliga, külalistetunni traditsioon on aga täies elujõus ja seda oodatakse alati põnevusega.

Rahvapille torupillist  mitut masti lõõtsadeni ja parmupillist hiiu kandleni on  aastate jooksul tutvustanud paljud oma ala asjatundjad.

Kui Tabiveres uus rahvamaja valmis sai, kaasati valla tollase kultuurijuhi Tiina Tegelmanni eestvõttel rahvakultuurisündmusse ka kõik teised maakonnas tegutsevad kapellid ja teemapäev sai maakondliku mõõte. Ja ehkki tänaseks on korraldus taas võõrustaja õlul, ei unustatud sündmusest osa saama kutsuda kolleege Siimustist ja Eskust. Saadakse ju nagunii maakonna suurematel pidudel kokku ja ollakse head tuttavad. 

Noor veri ja värsked viisid

Tänavused külalised polnudki nii-öelda seitsme mäe ja mere tagant, vaid tulid peaaegu naabrusest  — Alatskivilt ja Väägverest.

Ja kui koondorkestriga päeva kontserdiosaks palad harjutatud ning lõunasupi järel põhjalikumaks tutvumiseks läks, siis jõudis Jõgevamaa staažikamatele pillimeestele pärale, et üllatusi ja uusi tuuli ei peagi alati väga kaugelt otsima. Nimelt on mõlema külalisorkestri muusikute keskmine vanus nii napp, et  kui Tabivere kapellis lapsest saati kaasa lööv Artur Aunap mängust välja jätta, siis sobiksid Jõgevamaa rahvapillimehed enamikule külalistest vanemateks või vanavanemateks. Aukartust äratas ka asjaolu, et noortel  enamasti muusikakool lõpetatud või parasjagu käsil.

Väägvere orkestris lõõtsa mängiv, aga loomulikult ka teisi muusikariistu taltsutada mõistev Toomas Oks õpib praegu pärimusmuusikat Viljandi Kultuuriakadeemias. Ta rääkis lühidalt oma koolist ja sealsetest õppimisvõimalustest, samuti oma teest rahvamuusika juurde. Toomas tunnistas, et on tõepoolest juba mudilasest saati pillimängu, eriti rahvapillide vastu huvi tundnud ja tema suur eeskuju on alati olnud Margus Põldsepp ja Untsakate ansambel.

Nii Alatskivi kui Väägvere noored muusikud rääkisid ka, et piirid kahe orkestri koosseisude vahel eriti ei pea: vajadusel käiakse teineteisel abiks. Vanemale põlvkonnale tõestati sedagi, et kuigi noored traditsioonilisest eesti rahvamuusikast lugu peavad ja lood mängleva kergusega pillidest välja võluvad, tuntakse huvi ka teiste rahvaste muusika vastu ja mängitakse meelsasti midagi hoopis uut. Nii kuuldi Alatskivi kapellilt näiteks üht kreeklaste Eurovisiooni-laulu.

i

KAIE NÕLVAK

blog comments powered by Disqus