Põltsamaal peetakse taas Naissoo-nimelist konkurssi

Põltsamaa kultuurikeskuses peetakse ülehomme teist üleriigilist vokaalansamblite konkurssi “Naissoo laulud”. Võistlema on oodata kümmet ansamblit enam kui saja lauljaga.

Kümne ansambli hulgas on seekord kuus nais-, kaks sega- ja kaks meesansamblit. Kui kollektiivide üldarv on täpselt sama, mis mullusel esimesel konkursil, siis meesansambleid on, kui naljaga pooleks öelda, suisa kaks korda rohkem: mullu oli neid nimelt vaid üks. Jõgevamaad esindavad seekord Põltsamaa kultuurikeskuse segaansambel, Kamari Haridusseltsi naisansambel ja Maarja-Magdaleena meesansambel. Viimane oligi mullusel konkursil see ainus meestekollektiiv, kes tunnistati ka peapreemia vääriliseks. Ansambleid tuleb ka teistest Eestimaa paikadest: Sindist, Türilt, Jõelähtmest, Viljandist ja Viljandimaalt Ramsist.

Palju rohkem ei mahugi

“Ega me osalejate ringi palju suuremaks ajada saagi, muidu läheb päev liiga pikaks. Kuni viis ansamblit võiks ehk lisanduda,” ütles Põltsamaa kultuurikeskuse direktriss Irja Targama.

Iga ansambel esitab kümneminutilise kava, millesse peab kuuluma üks Uno Naissoo loodud laul ja üks saateta laul. Etteasteid hindavad Ursel Oja Tartust, Andrus Siimon Tallinnast ja Meeli Nõmme Põltsamaalt. Kõik on tuntud muusikainimesed.

“Mullune žürii esimees, Georg Otsa nimelise Tallinna Muusikakooli levimuusikaosakonna juhataja Mare Väljataga tahtis väga ka tänavusele konkursile tulla, ent pidi ühe oma kooli ettevõtmise tõttu sellest kavatsusest siiski loobuma,” ütles Irja Targama.

Konkurss algab kell 11 hommikul, auhinnad loodetakse välja anda kella poole nelja või nelja paiku õhtul. Rahalise preemia saavad iga kategooria kolm paremat (juhul, kui seda liiki ansambleid nii palju on) ning välja antakse ka peapreemia ja preemia Uno Naissoo laulu parima esituse eest. Võimalikud on mitmed eriauhinnad. Iga ansambel saab kingituseks ka Uno Naissoo elu ja loomingut käsitleva raamatu, mille TEA kirjastus möödunud aasta lõpus välja andis.

Muusikutee algas Põltsamaal

Uno Naissoo nime kandva ansamblite konkursi algatas Põltsamaa kultuurikeskus ajendatuna sellest, et osa nimeka helilooja lapse- ja noorpõlvest möödus Põltsamaal, kus ta alustas ka oma muusikuteed. Märtsis toimub konkurss sellepärast, et see on helilooja sünnikuu. Tänavu 25. märtsil saanuks Uno Naissoo 84 aastaseks. Kui mullusel konkursil oli külaliseks üks Uno Naissoo õdedest, siis tänavu on lubanud kohale tulla mõlemad õed.

“Meie konkursil on ka väike seltskondlik osa: kontserdi ja autasustamise vahel sööme ühiselt lõunat,” ütles Irja Targama.

Konkursi korraldamise kulud kannab Põltsamaa kultuurikeskus põhiliselt oma eelarvest. Ettevõtmist toetavad ka Rahvakultuuri Keskus, Eesti Kultuurkapital ja lauljad ise: ansamblitele on kehtestatud osalemistasu.

Kõik muusikasõbrad on oodatud konkursikontserti kuulama!

i

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus