Üleriigilisele konkursile läheb Andrei Zevakin

8. märts oli kellele naistepäev, kellele streigipäev. Tosinale Jõgevamaa noorele oli see aga hoopis luulepäev. Laiuse raamatukogus loeti võistu Juhan ja Jakob Liivi ning Juhan Liivi luuleauhinna laureaatide luule- ja proosatekste. Parimaks etlejaks tunnistati nende hulgast Jõgeva Gümnaasiumi 9. klassi õpilane Andrei Zevakin.

Juhan ja Jakob Liivi ning Juhan Liivi luuleauhinna laureaatide loomingule keskendatud üle-eestilist konkurssi korraldatakse juba 24. aastat. Selle Jõgevamaa eelvoor on kaheksal viimasel aastal toimunud Laiusel. See on igati sümboolne, sest 1910. aastal elas Juhan Liiv lühikest aega kirikuõpetaja Johan Kõpu kostilisena Laiuse pastoraadis.

Tänavusest konkursist võtsid osa kuue kooli — Jõgeva Gümnaasiumi, Jõgeva ja Põltsamaa Ühisgümnaasiumi ning Laiuse, Lustivere ja Maarja põhikooli — õpilased. Nende etteasteid hindasid näitleja Hans Kaldoja, Jõgeva maavalitsuse haridus- ja sotsiaalosakonna peaspetsialist Tiina Tegelmann ja Vaimastvere raamatukogu juhataja Maris Paas.

Nende töö tegi seekord keerulisemaks asjaolu, et kõiki kooliastmeid hõlmavat etlejateseltskonda (kohal oli õpilasi esimesest kümnenda klassini) tuli hinnata ilma neid vanuserühmadesse jagamata. Ning kui esikoha saaja teiste hulgast välja sõelumine läks suhteliselt kiiresti, siis teistele auhindadele ja eripreemiatele pretendentide leidmine võttis rohkem aega, sest enam-vähem võrdväärseid esinejaid oli õige mitu.

Võitjaks kuulutatud Andrei Zevakin võlus hindajaid oma kandva hääle ja selge diktsiooniga ning oskusega teksti mõtet edasi anda. Juba kehahoiak näitas, et noormees tunneb end publiku ees hästi ja vabalt ning ka tema repertuaar oli hästi valitud.

Hea materjalivalik aitas ka alles Jõgeva  Gümnaasiumi esimeses klassis õppival Doris Piigil teisele kohale tõusta. Juhan Liivi luuletus Lilled” ja Paul-Eerik Rummo proosapala Kiri emale” olid eakohased tekstid ning väike etleja tundis end neid esitades kui kala vees. Kolmas koht läks seekord Lustivere põhikooli viienda klassi õpilasele Kaidi Paluojale, kes paistis silma just proosapala (Doris Kareva Vaikuse lood”) esitusega.

Paljude etlejate puhul olidki luuletuse ja proosapala esitus mõnevõrra erineva kvaliteediga. Näiteks eripreemia saanud Eliise Visk Põltsamaa Ühisgümnaasiumi 9. klassist oleks Doris Kareva “Lindude koosoleku” meeleoluka esituse poolest vabalt esikolmikusse tõusta võinud, ent Juhan Liivi luuletuse “Koer” vuristas ta publikule ette nii, et pooled sõnadest arusaamatuks jäid. Kahju! Teise eripreemia saanud Merily Mägi Jõgeva Ühisgümnaasiumi 10. klassist on küll teenekamate zhüriiliikmete hinnangul suure arengu läbi teinud, ent auhinnakohast jäi seegi kord natuke puudu. Võib-olla vedas alt ka repertuaarivalik: katkend Emil Tode “Piiririigist” oli noorele etlejale ehk natuke liiga kõva pähkel.

“Eakohase materjali leidmine on väga tähtis, sest kui maailm, millest tekstis kõneldakse, jääb etlejale kaugeks, on tal raske seda ka publikuni tuua,” ütles Hans Kaldoja konkursist kokkuvõtteid tehes. “Etleja peaks aga publiku ees olles jälgima, et kõik sõnas sisalduvad tähed ja lauses sisalduvad sõnad saaksid välja öeldud. Veelgi tähtsam on, et etteaste juurest raamatust lugemise maitse” ära kaoks ning hakataks rääkima lugu, andma edasi kirjaniku mõtet.”

Andrei Zevakinil on 21. aprillil au esindada Jõgeva maakonda Juhan ja Jakob Liivi ning Juhan Liivi luuleauhinna laureaatide loomingule keskendatud üleriigilisel etlusvõistlusel, mis toimub Alatskivil Liivi muuseumis. 

Juhan ja Jakob Liivi ning Juhan Liivi luuleauhinna laureaatide loomingule keskendatud etlusvõistluse maakonnavooru paremad

I Andrei Zevakin (Jõgeva Gümnaasium, juhendaja Lianne Saage-Vahur)

II Doris Piik (Jõgeva Gümnaasium, Lianne Saage-Vahur)

III Kaidi Paluoja (Lustivere põhikool, Malle Tuur)

Eripreemiad — Eliise Visk (Põltsamaa Ühisgümnaasium, Sirje Ääremaa) ja Merily Mägi (Jõgeva Ühisgümnaasium, Helge Maripuu)

i

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus