Noortekeskus aitas streigipäevi sisustada

Mustvee noortekeskuses oli õpilaste jaoks  igaks streigipäevaks mitmesuguseid tegevusi välja mõeldud, et nad ei peaks niisama sihitult linna vahel jõlkuma või ainult arvuti taga konutama.

Kolmapäeva lõunaks olid keskusse tulnud tüdrukud limonaadi kaasa võtnud. Esialgu oli kohal vaid üks noormees — Erik Kaasik.

Noortekeskuses olid sel päeval juhendamas Julia Guz. Julia toodud kringel kadus laualt kiiresti, küll aga ei tühjenenud sama kiiresti kommikauss. 

Streigist polnud meeldivaid mälestusi

Rääkisime lastega streigijuttu. Vabad päevad olid neile küll meeltmööda, kuid fakt, et kogu ärajäänud koolitöö lähiajal kiirendatud korras järele tuleb teha, enam nii meeldiv polnud. Nad ütlesid, et õpetajatel on väga väike palk ja sellepärast nad streigivadki.

Streigiga oli varem kokku puutunud vaid üks tüdruk, tõsi, mitte õpetajate, vaid lennundustöötajate tööseisakuga. Sellest tal meeldivaid mälestusi polnud.

Neljapäeval käisid noortekeskuses õpilastel külas Mustveest pärit fotograaf Eelika Romanovitš ja Anton Lember. Teema “Mida, miks ja kuidas pildistada” tõi kenakese hulga fotograafiahuvilisi kohale.

Eelika ja Anton tutvustasid Photoshopi ja näitasid, mida saab juba pildistatud materjaliga ette võtta, kuidas pilte kadreerida ja mida annaks töödelda, et tulemus parem oleks. 

Mõlemale osapoolele huvitav kogemus

Anton Lember ütles, et tal tuli esimest korda nii paljude noorte eest seista ning neid koolitada. Seni oli ta vaid mõnele tuttavale nõu andnud.

Noortekeskusse tulnud õpilastel olid oma fotod kaasa võetud. Nad näitasid neid meelsasti fotograafidele ja kuulasid tähelepanelikult, mida Eelikal ja Antonil neile öelda oli.</p>

“Ühe tüdruku pildid olid tema vanuse kohta üllatavalt heal tasemel,” märkis Anton. Noored esitasid ka kõikvõimalikke küsimusi ning Eelika ja Anton vastasid neile.

“Osa oli meie jutust väga huvitatud, teine osa lihtsalt tukkus,” tunnistas Anton.

Kohe pärast Eelikat ja Antonit tulid noorte ette Tartu Ülikooli ajakirjanduse ja kommunikatsiooni eriala tudengid Kristiina Pruul ja Liis Jürimäe. Nende teemaks oli sotsiaalmeedia.

Kohalolnud said teada, et sotsiaalmeedias tasub postitustega ettevaatlik olla, sest seal puudub anonüümsus ja privaatsus, lausa iga tegu on nähtav. Ka soovitasid tudengid õpilastel mitte suhelda võõraste inimestega ega jagada oma isiklikke andmeid.

Väga oluline on, et sotsiaalmeedia kasutaja ei laseks sõpradel oma käitumist ja põhimõtteid muuta ning teha asju, mida ta tavaliselt üksi surfates ei teeks.

Ka internetis ei tohi teisi kiusata, seal kehtivad samasugused viisakusreeglid nagu päriseluski.

“Nendest põhimõtetest on palju räägitud, kuid hea oli neid taas üle korrata, noored kipuvad mõningaid asju ikka unustama,” ütles üks kohal käinud õpilane. 

Koostasid politseikonstaablile küsimusi

Reedel oli lubanud noortekeskust külastada politseikonstaabel Andrus Väits. Tema kahjuks sellel päeval tulla ei saanud ja kohtub noortega järgmisel nädalal. Juba nädala algul hakkasid õpilased nii noortekeskuses kui ka Facebook’i vahendusel politseinikule küsimusi ette valmistama. Mõte oli selles, et politseil oleks ka aega vastuseid otsida ning ette valmistada. Küsimusi esitati rollerilubade saamisest kuni selleni, mis kellani õhtul väljas tohib olla.

Reedel tegeles noortekeskuses noortega Aive Tamm ja koos õpilastega korraldatigi üks ühine ajurünnak ning politseikonstaabli jaoks sai kirja veel tubli ports küsimusi.

i

HELVE LAASIK

blog comments powered by Disqus