Olemasolev jaevõrk vajab kiiret rahasüsti

Vabariigi Presidendi pidupäevakõnes kõlanud kriitikaga Eesti Energia pihta tuleb osalt nõustuda. Ei saa kuidagi olla rahul praeguse jaevõrgu olukorraga, kus juba lausa harjumuspäraselt on sajad tuhanded inimesed iga väiksemagi tormi puhul elektrita.

Olemasolev jaevõrk on aastatetagune pärand ning seda on uuendatud kordades aeglasema tempoga, kui tarvis oleks. Selle põhjuseks on tarbija soov mitte maksta kõrgeid võrgutasusid. Täna peab iga eurosendi, mis suunatakse jae- ja põhivõrgu arendamisesse, küsima läbi võrgutariifi tarbijalt.

Loodan peagi näha konkurentsiameti lahendusi riigikogu majanduskomisjonile, mis võimaldaksid võrkudesse investeerida kordades suuremaid summasid, ilma et neid võrgutasusse arvestataks.

Ma ei näe kusagil tarbija valmisolekut  võrgutasude tõusuks elektrituru avanemise eel. Olen ka varem maininud, et kindlasti tuleks kaaluda nii Euroopa liidu vahendite kasutamist, Eesti Energia kontserni planeeritavate investeeringute prioriteetsust kui ka dividendipoliitikat.

Kui jätkata tänase investeerimistempoga, siis saaks Eesti Vabariigi President Eesti Energiat kiita alles 2030. aasta pidupäevakõnes. Mina isiklikult näen, et me võiksime regulatsiooni muutes selleni  jõuda kuue aasta pärast. Rahaliselt tähendaks see jaotusvõrgu investeeringute kolmekordistamist. Pidades silmas Eesti Energia majandustulemusi, oleks selline võimekus ettevõttel olemas, kui konkurentsiameti piirav regulatsioon seda võimaldaks.

i

KALLE PALLING, riigikogu majanduskomisjoni ja Eesti Energia nõukogu liige, Reformierakond

blog comments powered by Disqus