Ühisgümnaasiumis selgitati välja maakonna võimsamad sumorobotid

 

Esmaspäeval peeti Jõgeva Ühisgümnaasiumis maha maakonna robootikavõistlus, kus osales kaksteist võistkonda seitsmest koolist. Nii osalejate kui kohtunike rõõmuks kujunes võistlus äärmiselt tasavägiseks.

 

Võistlejatel tuli Lego Mindstorm robotikomplekti osadest endale võistlusrobot ehitada, millega vastaseid üle trumbata. Robotitele olid ette nähtud ka konkreetsed mõõtmed ja need ei tohtinud olla raskemad kui üks kilo.

Robotid võistlesid omavahel sumos. See tähendas, et masinad pidid proovima üksteist sumoringi taoliselt aluselt välja lükata. Masinad olid ka ise intelligentsed, see tähendab, et neid ei juhitud pultide abil. Meistrimeest oli pärast roboti valmimist  tarvis vaid selleks, et mehhanism käivitada. Edasine olenes  kõik roboti seadistusest, robot pidi areenil oma vastase ise üles leidma. 

Väike, aga tubli Nublu

Robootikaringi juhendaja ja võistluste kohtunik Rain Sirel avaldas siirast heameelt selle üle, et robootikavõistlusel sedavõrd palju võistkondi osales.

“Meil pole varem sellist seisu olnud, et selge pole veel ükski koht peale finaalipääsejate. Kohtadele 3.-6. käis äärmiselt tihe rebimine ning mõned duellid jäid tihedas heitluses lausa viiki.”

Siiski olid mõned viikijäämised teistest veidi vähem atraktiivsed. Nimelt ei pidanud kõikide masinate seadistus võistlusmomendil paika nii, nagu nende insenerid soovinud oleksid. Mõnes duellis ei leidnud vastased teineteist poolteisemeetrise diameetriga areenilt üles ning tiirutasid niisama ringiratast.

Võistkonna KTKP poiste ehitis pakkus väga ilusat vaatemängu. Sumorobot käitus sellele spordialale vääriliselt ning haakis vastase enda külge ja viskas üle areeniääre. Päris südilt võitles ka võistkonna Nublu masin, mis oli sel korral mõõtmeteilt ning ka kaalult kõige pisem. Tema eelisteks olid väike pöörderaadius ning välkkiire liikumine, mis nii mõnigi kord vastase segadusse ajas. Siiski pidi pisike robot enamikes duellides raskematele vastastele alla vanduma. 

Finaalis segas ere päikesevalgus

Finaalis olid vastamisi Jõgeva Gümnaasiumi 9. klassi poiste võistkonnad. Tauri ja Siimu masina vastaseks oli Simo ehitatud robot. Poisid väärisid finaalikohta juba sellegi pärast, et nende masina ehitamine ja vastav seadistamine võttis eelnevalt aega lausa viis tundi. Finalistide robotid olid ka väliselt üsna sarnased, suurimaks erinevuseks vaid veodetailid, nimelt olid Simo robotil all rattad ning Siimu ja Tauri robotil roomiklindid.

Finaalmatš kujunes väga põnevaks, robotid olid peaaegu grammipealt üheraskused. Esialgu tundus, et Siimu ja Tauri masin vannub alla, kuna sellel tuli üsna võistluse alguses küljest üks roomiklint. Siiski ei otsustata võitjat selle järgi, kui palju detaile tal küljest tuleb, vaid võidab see, kes kauem ringis püsib.

Võitluse edenedes selgus hoopis, et areenile maha jäänud roomik haakis end Simo roboti rataste vahele ning takistas selle liikumist.

Finaali esimeses ringis võitjat ei selgunud ning tuli maha pidada teine matš. Sel korral asus Siimu ja Tauri masin kohe rünnakule ning lükkas õige pea Simo roboti kummuli. Simo selgitas, et üheks segavaks faktoriks oli valguse muutus. “Minu robot ei olnud sellele valgusele seadistatud, varem ei olnud nii otsest päikest. See ajas masina veidi segadusse,” nentis ta. Siim ja Tauri tõdesid, et nende masinalt irdus roomik liigse “rehvisoojendamise” tõttu. Nimelt olid poisid hoidnud masinat enne võistlust radiaatori peal, seepärast oli kummist roomik veidi veninud ja tuli kergesti maha. Teise koha saanud Simo kinnitas, et soovib järgmisel aastal klassivendadelt kindlasti revanši.

Robootikavõistluse paremad

FLL missioonid

Võistkond                      Kool

1. Lammutaja                Väike-Maarja Õppekeskus ja Väike-Maarja Gümnaasium

2. SS                            Jõgeva Gümnaasium

3. Roboclab                   Jõgeva Ühisgümnaasium 

Robotite sumo

1. No Geiz                     Jõgeva Gümnaasium

2. SS                            Jõgeva Gümnaasium

3. Slamdunk                  Laiuse Põhikool

i

EILI KOITLA

blog comments powered by Disqus