Kilgi lambafarmi uus omanik lõpetas tegevuse

Palamuse vallas lambakasvatusega tegelenud OÜ  Eesti Lambakasvatuse Tõukeskus informeeris Jõgevamaa Veterinaarkeskust tegevuse lõpetamisest. Firma on alguse saanud piirkonna suurimast lambakasvatusest, kus mõnedel aastatel ulatus loomade arv nelja tuhandeni. Tollal kuulusid lambad osaühingule Nurmus Grupp. Aluse pani lambafarmile ja arendas seda esimestel aastatel suurettevõtja Rein Kilk.

“Probleemid seisnesid puudulikus söödavarumises, karjatamiskõlblike koplite vähesuses, loomsete jäätmete utiliseerimisnõuete eiramises, arvestuskohustuste puudulikus täitmises – need jäid Nurmus Grupi aegadesse. Seepärast hoidsimegi antud ettevõtte tegevusel terasemalt silma peal.

Osaühingus Eesti Lambakasvatuse Tõukeskus peeti aga ligi poolt tuhandet lammast, kellele olid elamiseks tagatud rahuldavad tingimused ja ületamatuid probleeme meie vaatevinklist ettevõtjaga ei tekkinud,” rääkis veterinaarkeskuse juhataja Harles Kaup.

Tema sõnul polnud Lambakasvatuse Tõukeskuse tegevjuhid varem sama valdkonnaga tegelnud firmaga Nurmus Grupp seotud. Ajakirjanduse andmetel kuulusid varem Nurmus Grupi omanduses olnud lambad Eesti Lambakasvatuse Tõukeskusele 2009. aasta märtsist.  Kreedix inforegistri andmetel on Tartu firma Eesti Lambakasvatuse Tõukeskus OÜ asutatud 2003. aastal ja omab 40 000-kroonist põhikapitali.

Kaup märkis, et huvi Palamusel asunud lambakasvatuse vastu on tingitud ka Jõgevamaa Veterinaarkeskuse ühest põhiülesandest. “Selleks on teostada maakonnas järelevalvet loomade heaolu ja tervise üle.  Et aga põllumajandustoetusi makstakse täna täies mahus ainult neile tootjatele, kes  täidavad seadustest tulenevaid nõudeid, siis on juba ettevõtete huvides, et teemakohaseid probleeme ei tekiks,” ütles ta 

Palju kõneainet tekitanud Rein Kilgi lammastel on olnud aga roll Eesti teatrikunstis. Nimelt mängisid nad kaasa Oskar Lutsu huumoripreemia laureaadi Andrus Kivirähki näidendis “Romeo ja Julia”, mis on kirjutatud Shakespeare’i samanimelise armastusloo ainetel. Etendust mängiti Tartus Sadamateatris.

i

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus