Oskar Lutsu huumoripreemia saab Anne Paluver

 

Möödunud reedel otsustas Palamuse valla avaliku elu tegelastest koosnev komisjon, et 2012. aasta Oskar Lutsu huumoripreemia stipendiumi saab näitlejanna Anne Paluver.

Paluver valiti välja üheksa esitatud kandidaadi seast ning otsus oli üsna üksmeelne. Paluverist saab Oskar Lutsu huumoripreemia 24. laureaat ning preemia võtab ta Palamusel vastu täpselt rahvusvahelisel naljapäeval ehk 1. aprillil.

Küsimusele, kas huumoripreemia saamine tuli talle üllatusena, vastas Anne Paluver lühikeses telefoniusutluses, et kui reedel kell pool viis kiirete asjatoimetuste vahel tuleb sellise uudisega kõne vastu võtta, siis ikka oled üllatunud. Nalja on näitlejanna oma elus ja töös tähtsaks pidanud, aga samas usub ta, et see on tähtis ka enamiku teiste inimeste jaoks.

“Parem ikka nali kui nutt ja hala,” ütles 1976. aastal Tallinna Riikliku Konservatooriumi lavakunstikateedri 7. lennu lõpetanud Anne Paluver, kes on varem töötanud Eesti Draamateatris ja Vanalinnastuudios ning praegu on ametialaselt kõige rohkem seotud Vana Baskini Teatri ja Komöödiateatriga. Pika teatritee jooksul on ta mänginud ka traagilisi, dramaatilisi ja tragikoomilisi rolle ja teinud kaasa isegi muusikalides. Lisaks sellele on publik teda näinud filmides, reklaamides ja telelavastustes. Viimastest on arvatavasti tuntumad “Pisuhänd” (Matilde), “Tabamata ime” (Eva Marland) ning “Kardemoni linna rahvas ja röövlid” (tädi Sofi).

“Eestis polegi vist teatrit, mille tükkides ma kaasa teinud poleks,” ütles Anne Paluver. “Mulle meeldib, kui ma saan teha erinevaid asju erinevates teatrites ega pea ühe loomingulise kollektiivi juurde kinnistatud olema.

Mis aga naljategemisse puutub, siis see pole üldse lihtne töö. Kui hakata spetsiaalselt nalja tegema, siis ei ole see tavaliselt üldse naljakas. On ammu tuntud tõde, et kõige paremat nalja tehakse surmtõsise näoga. Kadunud Heino Mandrit ei seosta näiteks keegi naljategemisega ja ka ise ei pidanud ta end mingiks koomikuks, aga samas oli tal suurepärane koomiline soon täitsa olemas.”

Oskar Lutsu huumoripreemia koguneb suures osas annetustest. Annetused stipendiumi väljaandmiseks on oodatud MTÜ Sokuturi arveldusarvele nr 10220061135014 SEB Pangas. Annetused on tulumaksuvabad.

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus