Ühisgümnaasiumi staadionile kerkis lumelinn

Eile hommikul alustas kümme võistkonda Jõgeva Ühisgümnaasiumi staadionil jääpurikafestivali raames lumeskulptuuride ehitamist, mis jäävad sinna lastele rõõmuks lume sulamiseni.

 

Jääpurikafestivali on juba mitmendat aastat õnnistatud käreda pakasega. Nii näitas kraadiklaas ka eile hommikul üllatuslikult alla kahekümne miinuskraadi, mis oli ilmataadi poolt festivali viienda juubeli avapäeva hommikuks iseenesest ilus žest. Kuigi alguses räägiti, et käreda pakasega lumelinna ehitamist ei toimu, otsustas linnavalitsus sellest siiski mitte loobuda. Hea oli tõdeda, et kõik registreerunud võistkonnad olid sündmuse alguseks kenasti kohal ning lükkasid külma kartmata labidad lumme. Ehitamisel tuli silmas pidada, et linn oleks nii ilus kui ka lastele mängukõlbulik. Skulptuuri külge tuli kujundada liumägi, mõni tunnel või koobas. Jälgida tuli sedagi, et atraktsioon oleks võimalikult ohutu. Kuju ja värvilahendus oli igaühe enda otsustada. 

Vikerkaarest sai lõpuks auto

Karikakra lasteaia võistkond, kuhu kuulusid peamiselt  lasteaia töötajad ja Sajajalgse rühma lapsevanemad, otsustaski teha sajajalgse kuju. Skulptuuri idee tuli võistkonnal juba varem ning selle autorid olid lasteaia õpetajad. Lumest eluka ehitamisel peeti silmas, et sees oleks lastele võimalikult ohutu ning piisavalt lõbus. “Tahtsime tunnelit ka ehitada, aga see kahjuks ei õnnestunud. Selle eest saime siia teha mõned koopad, kus on ka hea mängida,” rääkis lasteaia juhataja Mare Suviste.

Mõnede skulptuuride idee sündis lausa kohapeal. Lumelinna ehitaja Kaisa ütles, et enne ehitust mõeldi teha liumägi-vikerkaar, kuid ehitamise käigus hakkasid ideed muutuma.

“Vahepeal olid kõne all kaamel, püramiid, kilpkonn, elevant …  ideid oli veelgi,” lisas ta. Siiski jäi skulptuur pideva muutmise käigus juba üsna väikseks ning viimaks otsustati, et ehitatakse auto kujuline liumägi.

Jõgeva linnavalitsuse meeskonnal oli skulptuuri loomiseks  suur eeltöö tehtud. Selle projekteeris lausa spetsialist ning ehitusel kasutati ka puitu ja veetorude osasid. — ikka selleks, et rajatis oleks vastupidavam ning lastele turvalisem. Ehituse käigus tuli siiski ette väikeseid muudatusi, nimelt otsustasid linnaametnikest ehitajad ühe liumäe asemel rajada koguni kolm. Linnavalitsuse skulptuur oli ka esimene, mille üks pisike külastaja kohe järele proovis. 

Mausoleum-salakamber

Punt noormehi otsustasid skulptuuri ehitamise idees ühendada menukirjanduse ja animatsiooni ning kujundasid taiese, mis oli ühelt poolt mausoleum tegelasele animasarjast “Futurama”, aga sisaldas ka Harry Potteri raamatutest tuntud salakambrit. Keerulise kontseptsiooniga ehitise mõte sündis poistel töö käigus, mingit ideed varem valmis mõeldud polnud. Veel sõnasid mausoleum-salakambri autorid, et massist erinemise mõttes jätavad nad oma skulptuuri valgeks.

“Peaks minema küsima, kas neil valget värvi on, tahaks küll värvida, aga kindlasti valgeks,” rääkisid poisid.  Veel lisasid nad, et nende ehitisel on ilmastikukindlad turvaelemendid, seega peaks see skulptuur kestma suure suveni. Et ehitajatel oli hea tuju ning fantaasia tundus lennukas olevat, siis ei tasu muidugi seda ilmastikukindluse juttu päris puhta kullana võtta.

Pärast skulptuuride valmimist piserdati need ka veega üle ning seejärel asuti kaunistama. Jõgeva linnavalitsuse meeskond lubas oma saavutusele kindlasti ka linna logo peale maalida.

Linnapea Kalmer Lain jäi lumelinna ehitamisega väga rahule. “Hea meel, et külmast ilmast hoolimata ikkagi nii palju rahvast kokku tuli,” tunnistas ta.

 Kuigi ilm oli tõesti krõbe, ei heidutanud see ehitajaid absoluutselt, paljud heitsid töötamise ajaks isegi joped maha.  “Liigutades hakkab soe, mul on jope all ainult T-särk,” tunnistas liuvälja viimistlenud Kaisa ning arvas, et haigeks ta küll ei jää.

i

EILI KOITLA

blog comments powered by Disqus