Tänavuse „Koolitantsu“ avalöök anti Jõgeval

 

Noorte, eriti tantsivate noorte hulgas ülipopi festivali „Koolitants“ tänavusele hooajale lükati vunk sisse üleeile õhtul Jõgeva kultuurikeskuses. Meie maakonna tantsupäeval sai viieteistkümne trupi esituses näha 27 tantsu.

 

Kui vahepeal korraldati „Koolitantsu“ maakonnavooru mitmel aastal Põltsamaa kultuurikeskuses, siis tänavu oldi üle hulga aja taas koos Jõgeval. Peale oma maakonna truppide astus Jõgeval mitme koosseisu ja mitme tantsuga üles ka Tartu võimlemisklubi Rütmika. „Koolitantsu“ zhürii põhikoosseisu kuuluva Villiko Kruuse sõnul oli see natuke halb, et Rütmika „profid“ Jõgevale esinema tulid (Tartu eelvooru aeg neile ei sobi), sest taseme vahe oli liiga suur. Samas olid nad teistele suureks eeskujuks.

Kui kehakooli ja sünkroonsuse poolest olid Rütmika piigad tõesti püüdmatud, siis häid ja vaimukaid ideid on meistrid välja hauduma ka Jõgevamaa tantsuõpetajad ja tantsijad. Kes oli suutnud leida põneva saatemuusika, kes leida huvitavaid kujundeid, liikumisjooniseid ka rekvisiite, kes ilmutada nutikust kostüümide kujundamisel. Mõni pani „kümnesse“ suisa mitme asjaga.

Kus on breikarid ja tänavatants?

„Et tänane maakonnavoor on alles esimene, on raske nähtu kohta midagi üldistavat öelda,“ ütles Villiko Kruuse. „Halb on see, et mõned tantsud olid tehtud kiirustades ja asju lõpuni mõtlemata. Hea on aga see, et meil endiselt leidlikke inimesi jätkub. Leidlikud ideed torkasid silma näiteks trupi Face Põltsamaa tantsu „Arvuti rikub laste reaalsuse“ ja Jõgeva trupi Monte tantsu „Piimanaised heinapõllul“, aga ka mitme teise tantsu juures. Samas tahaksin kõva häälega küsida: kus on Jõgevamaa breikarid ja tänavatantsijad? Nende puudumise tõttu kippus maakonnavooru zhanriline igavus kummitama.“

Peale Villiko Kruuse kuuluvad „Koolitantsu“ zhürii põhikoosseisu Joel Kotsjuba ja Einar Lints. Neile lisanduvad igas maakonnavoorus kaks kohalikku asjatundjat. Üleeile olid nendeks Jõgeva Rohutirtsu lasteaia liikumisõpetaja Tiia Veski ja Kesk-Eestis tegutseva hobitantsuklubi Bailador tantsuõpetaja Diana Oja.

„Kuigi ma pole viimased viis aastat lapsi juhendanud, olen endiselt suur „Koolitantsu“ fänn,“ ütles Diana Oja. „Ma tean oma kogemuste põhjal suurepäraselt, kui kergesti võivad prozhektorite valguses ja lavaärevuses sammud segi minna või muud apsakad juhtuda. Usun, et ka teised zhüriiliikmed on valmis selliseid asju andestama.“

Lapsed on Diana Oja sõnul tegelikult kõik omamoodi andekad. Tasemete erinevus tuleneb tavaliselt juhendajast: üks suudab tantsijad paremini füüsiliselt ette valmistada kui teine, ühel tulevad paremad ideed kui teisel jne.

„Põhiline on aga tegelikult see, et lapsed ise tantsimisest rõõmu tunneksid ja seda rõõmu oli siin palju näha,“ ütles Diana Oja.

Jõgeva tantsupäeval astus tegelikult üles ka üks juhendajata trupp: Jõgevalt pärit Spice. Kui trupi liikmelt Emily Lindsalult küsisin, miks nad juhendajata tegutsevad, vastas ta napisõnaliselt: „Asjad lihtsalt kujunesid nii. Aga me oleme kõik kogenud tantsijad ja saame ise hakkama.“

Trupis on tüdrukuid nii Jõgeva Gümnaasiumist kui ka Ühisgümnaasiumist, trenni tehakse viimase ruumides. Kostüümidki mõeldakse ise välja ja tehakse valmis ka.

Saksa tüdruk eesti trupis

Jõgeva Muusikakooli huviõppeosakonna tantsutrupis Föönix koosseis oli aga lausa rahvusvaheline: seal tegi kaasa ka Jõgeva Gümnaasiumis õppiv vahetusõpilane Marie-Theres Dittrich Saksamaalt. Föönixisse ei läinud ta sügisel tantsima n-ö puhta lehena, vaid ta on kodumaal päris palju tantsuga, sealhulgas balletiga tegelnud. „Koolitantsu“ maakonnavoorus osales Föönix lausa kolme tantsuga.

„Mulle meeldisid kõik kolm omal moel,“ ütles Marie-Theres. „Mõni asi läks meil segi ka, aga publik sellest vist aru ei saanudki.“

Marie-Theresiga vestlesime eesti keeles, mis talle siin olles väga meeldima on hakanud. Talle meeldib ka Eesti ja eriti veel siinne lumi. Nii hullu külma, mis Saksamaalt siia tulnud neiu päris ära võiks hirmutada, pole siinmail õnneks tänavu veel olnud — vaatamata Jõgeva külmalinna-staatusele.

„Külmapealinnas võikski noored ennast rohkem liigutada!“ ütles Villiko Kruuse. „Aga olgem ausad, eks nad liigutavad ka.“

Kui 27 tantsu ära olid vaadatud, kuulutas näitlejast õhtujuht Kati Ong välja kolm eripreemia saajat. Need tantsud, mis pääsevad meie maakonnast edasi piirkondlikule tantsupäevale, avalikustatakse pärast kõigi maakonnavoorude toimumist ehk täpsemalt 27. veebruaril. Selle kuupäevani jätkub aga põnevust kõigile.

„Keegi sellest seltskonnast pääseb kindlasti edasi, selles ma olen veendunud,“ ütles Villiko Kruuse. 

„Koolitants 2012“ Jõgevamaa eelvooru eripreemiad

Vabatantsu kategoorias — Adavere Põhikooli trupp tantsu „Võõramaa komme…“ eest

Showtantsu kategoorias — Face Põltsamaa tantsu „Arvuti rikub laste reaalsuse“ eest

Estraaditantsu kategoorias — võimlemisklubi Rütmina tantsu „Lindude karneval“ eest

i

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus