Aprillis kogunevad taas sajad tantsunaised Jõgevale

14. ja 15. aprillil saavad Jõgeva kultuurikeskuses ja mujalgi  meie maakonnas teoks  IX Eesti naisrühmade võistutantsimine ja II Eesti Naistetantsu Festival. Kultuurisündmuste korraldamise au  kuulub folklooriseltsile Jõgevahe Pere, sest just nende naisrühm  saavutas eelmisel naiste võistutantsimisel esikoha.    

Jõgevahe Pere kunstilise juhi Airi Rütteri sõnul toimuvad tantsusündmuse esimesel päeval lavaproovid ja väljasõidud Jõgevamaa kultuuriloolistesse paikadesse, kus etendatakse ka kohalike legendide ja ajalooga seotud stseene. Sellised lühietendused teevad ekskursioonid elavamaks. Näiteks 2007. aastal peetud  naistetantsu festivalil tutvustas naisrühm “Meie Mari”  läbi näitemängu  Laiuse Siniallikaga seotud muistendit, mis hiljem sai aluseks ka esimese Eesti Naiste Tantsupeo ideele. Tänavuse festivali avapäeval korraldavad naisrühmade esindajatele vastuvõtu maavanem Viktor Svjatõšev ja Jõgeva linnapea Kalmer Lain. Õhtu lõpeb Jõgeva kultuurikeskuses naiste simmaniga, et üksteisega paremini tuttavaks saada ja meelt lahutada. Oodata on ka üllatusesinejaid,” lisas Rütter.

Pühapäeval 15. aprillil saab aga teoks võistantsimine. “Kohustusliku tantsuna esitavad kõik rühmad Ülle Feršeli loodud “Kannelnaise”  ja seejärel vabalt valitud tantsud. Kümme paremat rühma pääsevad kolmandasse vooru, mille järel nende vahel kolm esikohta jagatakse.  Esikolmikusse jõuavad eeldatavalt kõrgema kategooria rühmad. Kavatseme aga anda preemiad ka parimatele rühmadele esimesest, teisest ja kolmandast kategooriast ja stimuleerimiseks ergutamiseks ka rühmale, kellel veel kategooriat pole. Zhürii pole veel lõplikult komplekteeritud, kuid kindlasti on hindajateks nimekad tantsuspetsialistid ja just naistetantsu asjatundjad,” lisas ta. 

“Osalejate täpne arv pole veel teada. Eelmisel, Võrus peetud võistutantsimisel oli esinemas 31 rühma. Registreerimisega tasuks aga kiirustada, sest organiseerijatel on tarvis planeerida majutamist ja toitlustamist,” ütles korraldaja.

Jõgevamaalt on tantsusündmustel kavakohaselt kaasa löömas naisrühm “Meie Mari” Laiuselt, “Sirtsuline” Palamuselt ja “Uhka” Põltsamaalt. Folklooriseltsi Jõgevahe Pere naisrühm kui korraldaja võistlustel ise ei osale.

Tantsusündmus lõpeb tantsunaiste suure ja sooja ühiskallistusega.

i

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus