Härjanurme Mõisa lehmad kolivad peagi uude farmi

Sadukülas tegutseva osaühingu Härjanurme Mõis nüüdisaegses suurfarmis on valminud uus laut, mille ehitamiseks investeerisid ettevõtte omanikud 14 miljonit krooni.

Osaühingu Härjanurme Mõis uude 4100 ruutmeetrise pindalaga vabapidamislauta mahub 334 lüpsilehma.

“Avaras laudas on minule teadaolevalt igale loomale rohkem ruumi kui üheski teises Eestimaa farmis. Vihma eest kaitseb uudne läbipaistev tentkatus, samuti võib kiita hoone soojapidavust,” rääkis OÜ Härjanurme Mõis juhataja Meelis Venno, lisades, et kari viiakse uude farmi lähinädalatel.

Just tema nägi omal ajal üsna täpselt ette, millal uus laut valmib.

“Suurfarmi rajamine on pikaajaline protsess, mis võib ehk lõpule jõuda 2012. aastaks,” ütles ta 2008. aastal maakonnalehes  Vooremaa ilmunud artiklis “Sadukülla kerkib viiest hoonest koosnev farmikompleks”.”  

Loomakasvatuses tarvis rohkem töökäsi 

Põllumajandusettevõtja märkis, et nüüdisaegset farmi ajendas ehitama piimatootmise tugev potentsiaal ning plaan suurendada lüpsikari 1000-pealiseks.

“Meie eesmärk on korraldada kogu loomapidamine alates vasikatest ja lõpetades lüpsikarjaga tänapäevastele nõuetele vastavaks. Meil on ligi 2000 hektarit maad  ja umbes  nelikümmend tublit töötajat. Teraviljakasvatusest  saadavad sissetulekud on aga võrdlemisi kõikuvad. Piim on seevastu stabiilsem tuluallikas ja  see valdkond kindlustab maainimesi  paremini ka tööga. Kui me spetsialiseeruksime teraviljale, saaks tööd umbes viis inimesest, lüpsikari vajab aga märgavalt rohkem töökäsi,” rääkis tegevjuht. 

Valminud mitu loomakasvatushoonet           

Piimatootmise uuendamiseks ja arendamiseks, millega alustati 2007. aastal, on  osaühingusse Härjanurme Mõis ehitatud ka poegimislaut, vasikalaut, lüpsiplats ja rekonstrueerinud vana suurfarmikompleks, kuhu tulevikus paigutatakse  noorloomad.

Uutes lautades liiguvad loomad vabalt ja söövad siis, kui ise tahavad. Ainult lüpsmine käib kindlatel kellaaegadel. 

OÜ Härjanurme Mõis farmikompleks

*Viis lauta on ühendatud pika koridoriga ja karussell-lüpsiplatsiga

*Iga lauda vahe on 40 meetrit

*Laudad on 30 meetrit pikad

*Aastatel 2003 – 2004 renoveeris ettevõte 290 lehmale mõeldud lauda, milleks kulus  3,1 miljonit krooni, siis sai firma 1,3 miljonit krooni toetust Euroopa Liidu SAPARDi programmist

*Lisaks 72 lisakohale valmis tookord ka uus sõnnikuhoidla

i

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus