Jõgevamaal jäi mullu koduta 11 peret

Swedbank’i andmetel oli Jõgevamaal mullu sundmüüki pandud 11 pere kodu, enamasti on tegemist korteritega. Kuuele kodule on ka uus omanik leitud. SEB klientidest pole keegi pidanud mullu oma eluasemest loobuma.

Swedbank’i pressiesindaja Mart Siilivask tunnistas, et sundmüüki suunatud ja müüdud objektide arv on meie maakonnas paraku suurenenud. “Põhjus ei ole mitte selles, et võlgnevuste arv on kasvanud, vaid et senised lahendused ei ole tulemusi andnud. Oleme klientidele pakkunud maksepuhkusi, tähtaja pikendamist jms, kuid kui korduvat pakutud lahendused oodatud tulemusi ei too, siis on nii kliendile kui ka pangale parem vara müüa. Klient saab alustada oma eluga uuesti, ilma et peaks muretsema laenukohustuse pärast. Loomulikult ei ole need asjad alati nii lihtsad, kuid me püüame alati jõuda mõlemaid pooli rahuldava tulemuseni,” rõhutas ta. 

Põhiline põhjus siiski töötus

Kui suured on summad, mille maksmisega jõgevamaalased jänni jäävad, seda pank ei avalda.

Siilivask lisas ka, et kui paar aastat tagasi hoidsid kliendid panga eest kõrvale ning püüdsid ise oma raskustega hakkama saada, siis nüüd näitavad nad üles huvi probleemide lahendamise vastu ning on ise aktiivsed lahenduste otsimisel. Kindlasti on kaasa aidanud võlanõustajad ja meedia tähelepanu teemale,” tõdes ta.

Kui paljudel Jõgevamaa klientidel on praegu suuremaid makseraskusi eluasemelaenu tasumisega, pank ei avalda. </p>

i

Summa on kogu meie portfellist marginaalne ja olukord Jõgevamaal on rahuldav,” tunnistas Siilivask. Probleemiks on tema hinnangul pigem see, kui klient otsustab ise vara müüa ning probleeme ennetada, kuid ei leia ostjat. Töötuse probleem on õnneks vähenenud, kuigi see on selgelt olemas.”

i

Püütakse leida lahendus

SEB Lõuna regiooni juht Mati Kitsik teatas, et möödunud aastal ei ole Jõgevamaal realiseeritud ühtegi eluasemelaenu tagatist.

i

Enamasti suudame me koostöös makseraskustesse sattunud klientidega leida probleemidele lahenduse ning kohtu poole pöördumise vajadust ei ole,” märkis ta.Põhiline makseraskustesse jäämise põhjus on siiski töötus. Kui esimese hooga tundub, et maksepuhkus ning riigi poolt makstav toetus aitab raskemast perioodist üle, siis pikaajalisema töötuse korral muutuvad probleemid suuremaks ning tekib raskusi igapäevase toimetulekuga.”

Makseraskuste ohu korral soovitab Kitsik kindlasti pöörduda kohe Jõgeva või Põltsamaa kontori kompetentsete erakliendihaldurite poole, kes aitavad ennetada probleemide kuhjumist. SEBil on vahendeid, kuidas kliente keerulistes olukordades aidata, seega soovitan alati julgelt panka pöörduda, kui on näha probleeme laenumaksete tasumisega,” julgustas ta inimesi.

i

HELVE LAASIK

blog comments powered by Disqus