Palamusel peetakse Lutsu juubelit

Täna tähistatakse Palamusel omakandimehest rahvakirjaniku Oskar Lutsu 125. sünniaastapäeva. Juubelipeo käigus saab rahvas näha digitaalselt taastatud filmi Suvi” ja estraadilavastust, milles kohalike harrastusnäitlejate kõrval löövad kaasa Margus Abel ja Tõnu Aav.

 

Täna kell 16 oodatakse kõiki huvilisi Palamuse rahvamajja, kus esitletakse Eesti Posti poolt Lutsu sünniaastapäeva puhul üllitatud postmarki ja digitaalselt taastatud filmi “Suvi”. Arvo Kruusemendi 1976. aastal valminud film “Suvi” põhineb nii Oskar Lutsu samanimelise jutustuse kui ka tema “Tootsi pulma” sündmustel ning selle taasesilinastus Palamusel on üks programmi “Eesti film 100” kuuluvaid ettevõtmisi: Eesti filmikunsti sünnist möödub tänavu terve sajand.

“Esmakordselt esitleti digitaalselt taastatud “Suve” 10. novembril Tallinnas kinos Artis,” ütles Palamuse kihelkonnakoolimuuseumi direktor Arne Tegelmann. “Esitlusel viibinuna võin öelda, et uuenduskuuri läbi teinud filmil on kirkad värvid, selge pilt ja kvaliteetne heli. Loodetavasti leiavad võtete ajal massistseenides osalenud Palamuse kandi inimesedki end nüüd ekraanilt paremini üles.”

Muuseumis estraadietendus

Õhtu edenedes kandub sündmuste keskpunkt rahvamajast vanas kihelkonnakoolihoones tegutsevasse muuseumi. Seal etendatakse kell 19 muuseumi arendus- ja projektijuhi Janek Varblase poolt Oskar Lutsu ja Samuel Becketti ainetel kokku pandud ja lavastatud estraadikava “Oskarit oodates”, milles kohalike harrastusnäitlejate Terje Kärmase, Eve Somelari, Tiina Tegelmanni, Jaanus Järsi, Helmut Nigulase ja Toomas Väinsalu kõrval teevad erikülalisena kaasa Oskar Lutsu huumoripreemia laureaadid aastast 2001 ja 2010 Margus Abel ja Tõnu Aav. Õhtut juhib sama preemia laureaat aastast 2008 Rohke Debelakk (Gaute Kivistik).

“Estraadikava etendatakse kogu majas, st näitlejad paiknevad eri kohtades ning kaamerate ja ekraanide abiga tehakse seal toimuv kogu majas nähtavaks,” ütles Arne Tegelmann. “Vastava tehnikaga tuleb meile appi Kinobuss.”

<p />

Tähistatakse ka Tartus

Et ka vaatajad võivad paikneda kogu majas, on lootust, et kõik huvilised muuseumi ära mahuvad. Etendust näeb tasuta, raha eest on juubeliüritusel osalejatel võimalik muuseumist soetada lutsukomme ning 2012. aasta Palamuse tähtpäevade kalendreid, mille väljaandmist toetasid Palamuse vallavalitsus ja Eesti Kultuurkapital. Samad instantsid toetavad ka Lutsu sünniaastapäeva pidustusi.

Et suurema osa oma elust elas Luts Tartus, on tema sünnijuubelit põhjust tähistada ka tartlastel. Eile peetigi Eesti Kirjandusmuuseumis Lutsu 125. sünniaastapäevale ja “Kevade” ilmumise 100. aastapäevale (see tähtpäev saabub tegelikult alles tänavu novembris) pühendatud konverentsi “Sada kevadet: müüt, märk, keel”, Vanemuise teatris etendub täna aga Ingo Normeti lavastus “Huntluts”, mille aluseks on Mati Undi poolt 1999. aastal kirjutatud näidend “Täna õhta kell kuus viskame Lutsu”, milles kasutatud Lutsu tegelasi ja tema teoste motiive.

i

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus