Jõgevamaa teadlased aretasid maheodra ja mahekaera

Lõppeval aastal kanti sordilehele Jõgeva Sordiaretuse Instituudis pikaajalise teadustöö tulemusena aretatud odrasort `Maali` ja  kaerasort ’Kalle`. Mõlemad põllukultuurid sobivad kasvatamiseks mahetootmise tingimustes.

Odrasordi ’Maali’ ühe autori,  sordiaretusinstituudi teraviljade osakonna teaduri Ülle Tamme sõnul kestis selle aretamine seitseteist aastat. “Aretades tahtsime kindlad olla, et Maali sobib kasvatamiseks mahetingimustes, mistõttu viisime läbi mahekatsed. See pikendas mõneti ka aretusprotsessi.  `Maali` on teiste sortidega võrreldes varasem oder, mis annab talle võimaluse umbrohust paremini üle kasvada. Sellel sordil on ka geeneetiliselt suur tera, kõrge saagikus  ja hea valgusisaldus. Viimane omadus on väga oluline, sest enamik mahedalt kasvatatud odrast läheb loomasöödaks,” rääkis Tamm. 

Põllumeeste huvi suur

Tema sõnul on ka põllumehed `Maaliga` juba tutvunud ning nendele pakkus see sort väga huvi. Alguses hakatakse otra `Maali` kasvatama seemneviljana ja siis aasta hiljem ka tarbeviljana.

“`Maali` sobib väga hästi näiteks  jahupudru valmistamiseks. Seda tervislikku toitu on eestlased aga juba ammustest aegadest söönud. Samuti kuulub oder kamajahu koostisse  ja sellest tehakse helbeid,” rääkis ta. 

Koos Ülle Tammega on uue odrasordi aretamisega  tegelnud ka tema isa, vanemteadur Hans Küüts, ema Ivi Küüts (1933-2004) ning  instituudi biokeemia- ja taimekaitseosakonna  teadur Pille Sooväli. 

Hans Küütsi kümnes odrasort

“Minu jaoks on `Maali` kümnes odrasort, mida olen aretanud,” ütles akadeemik Hans Küüts, kes on praeguseks aretanud kokku 18 sorti.

Hans Küüts märkis, et mõneti on talle uue odra sordilehele kandmine ka sünnipäevakingiks. Nimelt sai teenekas teadlane 20. detsembril 79 aastaseks.    

Uus kaerasort sobib vähem viljakale maale

“Soomes on maheviljelus väga populaarne, oder `Maali` võiks kasvada ka meie põhjapoolses naaberriigis,” ütles Jõgeva Sordiaretuse Instituudi  direktor Mati Koppel.        

Kaerasordi `Kalle` üks autoreid, sordiaretusinstituudi teraviljade osakonna juhataja Ilmar Tamm lausus, et seegi teraviljasort on aretatud maheviljeluse tingimusi silmas pidades.

“Seegi sort surub edukalt alla umbrohtusid, mis on mahetingimustes oluline näitaja. Kaer `Jaak` on näiteks   haiguskindel ja on samuti maheviljeluses tähtis omadus.  `Kalle` suudab aga anda head saaki vähem viljakal mullalgi, kusjuures tera  ei jää väikeseks ka kesisema saagi korral,” tõi Tamm välja kaerasortide eripära.

Tamme kinnitusel sonib  `Kalle` kõrge proteiinisisalduse tõttu hästi  ka loomasöödaks.

Koos Ilmar Tammega töötas uue  kaerasordi aretamisel ka Pille Sooväli.

i

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus