Piimatootjad muretsevad söödanappuse pärast

Jõgevamaa põllumajandusettevõtjad peavad piimatootmist üldiselt tulutoovaks tööks, kuid tõdevad, et muret teevad põhisööda nappus ja mitmed hinnatõusud.

Jõgeva vallas tegutseva AS Perevara juhataja Alo Tederi sõnul on piimatootmine põllumeestele võrdlemisi  kasulik ettevõtmine. “Piima hind pole praegu tõusnud, kuid on jõudnud 2008. aasta tasemele,” ütles ta. Osaühingu Vaimastvere Agro juht Jaanus Teras märkis aga, et  piima hind näitab siiski langustendentsi. “Peamiselt teeb muret elektrienergia, söötade, väetiste ja muu vajaliku hinnatõus. Samas on tarvis  piimatootmisse ka investeerida, sest muidu pole võimalik konkurentsis püsida,” nentis ta. 

Kuiv suvi tõi söödapuuduse

Teras peab siseturul müümise kõrval väga oluliseks ka piima eksporti. “Osa piimast lähebki läbi piimavarumisühistute Leetu ja Lätti,” märkis ka Alo Teder.

“Praegu on piimatootjate kõige suurem probleem põhisööda nappus, sest  möödunud suvel oli algul kuum ja kuiv ning sügisel polnud enam võimalik nii palju silo teha, kui tarvis oleks. Söödapuudust tunnevad paljud piimatootjad, kuid ma ei ütle siiski, et lausa kõik,” lisas ta.

Laiuse põllumajandusosaühingu loomakasvatusjuhi Ants Tederi sõnul neil sööta siiski jätkub. “Meil on piisavalt varutud nii teravilja kui ka silo. Keskmine piimatoodang on võrreldes eelmise aastaga suurenenud 172 kilogrammi võrra ja nüüd kuulume taas nii-öelda 8000 klubisse,” kinnitas ta. Laiuse põllumajandusosaühingus on 530 – 540-pealine lüpsikari. 

Talud jätkuvalt konkurentsis

“Kui tõsiselt asjaga tegelda, siis tasub piimatootmine ikka ära. Hinnaga võib praegu võrdlemisi rahule jääda –  0,32 eurosenti saab liitri eest. Investeeringuteks sellest rahast siiski ei piisa,” rääkis  Laiuse kandis asuva Reinu talu vanaperemees Jaan Allingu, kes on  talus praegu peamiste otsuste tegemise ja juhtimise poegadele üle andnud.

“Meie talus on praegu paarkümmend lüpsilehma. Vaatamata suurtootmise edukäigule, pole taludes piimatootmine siiski  lõpetatud. Tean näiteks, et lehmi peetakse Sadala  ja Vaimastvere kandi taludes,” ütles ta.

i

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus