Lapsed joonistasid Torma valda

Torma valla 20. aastapäevaks  korraldatud joonistusvõistlusel  “Minu vald”  joonistasid piirkonna lasteaialapsed ja kooliõpilased kodupaiga loodust  ja inimesi, olulisemaid hooneid ja vaatamisväärsusi.  Valla juubelipidustustel avati  joonistustest Torma rahvamajas näitus.

Žhürii liige, Torma lasteaia “Linnutaja” juhataja Kaja Ivask ütles, et valla juubelile pühendatud  joonistusvõistluse  korraldamisega  sooviti ergutada lapsi tegema tähelepanekuid oma koduvallast ja neid oma loomingus avaldama.

“Oma joonistusi esitasid konkursile lapsed alates lasteaia nooremast vanuserühmast kuni põhikoolide lõpuklassideni.  Kõige enne pandi oma laste joonistused  vaatamiseks ja hindamiseks välja meie kolmes  haridusasutuses — Carl Robert  Jakonsoni nimelises Torma Põhikoolis, Sadala põhikoolis ja lasteaias. Seejärel tutvus töödega vallamajja kogunenud žürii  ja preemia pälvinud joonistusest koostati näitus rahvamajas,” rääkis Ivask. 

Tore oli märgata laste arengut

“Tunnen kõiki joonistusvõistlusel osalenud lapsi, sest nad on käinud meie lasteaias. Tore oli märgata laste arengut. Lasteaialaps joonistas endale kõige lähemat  ümbrust, näiteks kodumaja ja lemmiklooma. Keskmiste ja vanemate kooliklasside lapsed oskasid aga näha juba Torma valda kui põllumajanduspiirkonda või kodupaiga seotust Carl Robert Jakobsoniga. Samuti toodi esile valla kuulsusrikkad korvpallitraditsioonid.  Väga hea mulje jäi sellest, et lapsed märkavad, mis on nende ümber,  ja väljendavad seda vastavalt oma  vanusele ka paberil,” lisas lasteaia juhataja.

Joonistustele on jäädvustatud ka tuntud isikuid tänasest Torma vallast.  Näiteks lasteaiatüdruk Agnes Valneri töös “Meie arstipunkt” on näha Torma ambulatooriumi kollektiiv eesotsas  perearsti Julia Saks-Maasaluga. 

Pildil Torma võiduvissi

Kindlasti on Agnese joonistus seotud sellega, et lasteaialapsed on käinud ekskursioonidel valla asutustes ja ka ambulatooriumis.  Preemiatööde autorid, koolitüdrukud Carolina Sirel ja Anneli Puusepp ja mitmed teisedki konkursil osalejad on joonistanud Torma vallavanemat Riina Kulli. “Lapsed on tabanud kümnesse ja minu olemust oma loomingus sõbraliku täpsusega lahti mõtestanud,” kinnitas vallavanem.

“Joonistusvõistluse korraldamise mõte on väga  hea. Lapsed on joonistanud väga ilusad pildid ja iseäranis meeldib põllumajandustemaatika kujutamine. Näiteks Kris Urviku pildil “Võiduvissi „ on meie põllumajandusettevõtte lehm, kes Luigel peetud tõuloomade võistlusel pronksmedali sai, „ lausus Torma Põllumajandusosaühingu juhataja Ahto Vili.

Torma valla lasteaia ja koolilaste joonistusi hindasid žürii  esimees Riina Kull, ettevõtja Kaivi Aasa, Torma põhikooli direktor Toomas Avasalu,  Sadala põhikooli direktori kohusetäitja Angela Saksing  ja lasteaia “Linnutaja” juhataja Kaja Ivask. 

Joonistusvõistlusel  “Meie vald” tunnustati

Noorem vanuserühm (kuni 4-aastased) 

1. Lilian Sild, “Minu kodu”

Triin Urvik, “Sügis ja raagus puu”

Vivian Kalm, “Sõbraga koos” 

Lasteaia vanem vanuserühm (5-7aastat

1. Egle Vaganova, “Traktor künnab põldu”

Agnes Valner, “Meie arstipunkt”

Karin Ott, “Meie mänguväljak” 

1. klass

1. Kaarel Välb, “Põllul”

Marten Teppan, ”Minu kodu”

Sandra Metsla,  “Minu kool” 

2-3. klass

1. Keidi Kruus, “Minu kodu”

Kris Urvik, “Võiduvissi”

Mirel Luhalaid, “Minu kodutalu” 

4-5. klass

1. Aile Juvanen, “Torma vald 20”

Breit Pross, “Tormas on Jakobson meiega”

Carolina Sirel, “Vallavanem” 

6.-7. klass

1. Liisu-Johanna Olgo, “Vallamaja”

Mairo Mere, “Vissid”

Anneli Puusepp, “Torma vallavanem Riina Kull” 

8.-9. klass

1. Margit Raud, “Kõik tormakad tulgu…”

Veronika Maasik, “Torma kirik”

Kalvi Luhamäe, “Teel koju” 

Eripreemiad: 

Margit Raud “ Kõik tormakad tulgu…”    parim teemalahendus

Keio Sander “Torma vald- kündjate kodu”   jõuline  põllumajandustemaatika käsitlus

Ave Krüüts “Torma valla külad”   huvitav ideelahendus- kõik külad koos

Mariliis Lindsalu “Torma vald-20” Torma rahvariiete motiivi kasutamise eest

Malle- Mari Läänesaar “Minu vald” mineviku ja tänapäeva seotuse kajastamise eest

Karin Ott “Meie mänguväljak”- julge värvilahendus

i

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus