Tabivere valla sünnipäev – lahe pidu muusikaliga

Nii lõppeval kui ka peagi algaval uuel aastal on meie valdadel põhjust pidu pidada, sest täitub 20 aastat omavalitsuse staatuse saamisest.

Lustakalt, kuid samas ka asjalikult tähistas möödunud laupäeval oma juubelit Tabivere vald.

Vabaajakeskusse kogunenud saalitäie rahvast häälestas meenutuste- ja peolainele õhtu juht Peep Puis, kes tuletas esmalt kõigile meelde, et siia on rasketele aegadele ja käärivale maailmale vaatamata üht lahedat sünnipäevapidu pidama tuldud, kus liigne ametlikkus ja trimmis olek kohane pole.  

Omad naljad ja paroolid

Aeg, mil külanõukogudest vallad said, polnud mäletatavasti kerge kellelegi: defitsiit, limiit ja rahapuudus olid igapäevases asjaajamises põhilised  terminid. Aga nagu igas peres, suguvõsas ja sõpruskonnas omad naljad ja paroolid sünnivad, mis kauaks käibele jäävad, nii on ühe valla rahva hulgaski liikumas humoorikaid lugusid otse elust. Tabivere inimestele meeldib näiteks meenutada valla esimest arvutit, mida turvalisuse huvides esimese vallavanema Viljar Õispuu kodus hoiti, samuti seda, et Viljar targast masinast nii ravimatu IT-nakkuse sai, et praeguseni sellel alal tegev on.

Ühiskonnakriitilisi kalambuure ja anekdoote abiks võttes ning fakte sünnipäevalapse eluloost jutu sekka põimides tüüris õhtu juht peolised kindlal käel, kuid lustiga läbi koosviibimise sellestki osast, mida ehk pisut peljatakse. Sest pikad kohustuslikud kõned, kus pahatihti ikka jälle seda korratakse, mis kõigile ammuilma teada, ei võta ju tavaliselt vaimustusest kiljuma.

See ametlik osa jäi Tabivere valla juubelil justkui vahele, kuigi oli tegelikult täiesti olemas — rutiinivabalt. Sõna said kõik kolm siin ametis olnud vallavanemat — Viljar Õispuu, Kalev Raudsepp ja Aare Aunap, viimane kõige staazhikam ja tööpostil praegugi. Ei puudunud tervitused naabritelt nii oma maakonnast kui Tartumaalt ning häid sõnu lausuma ja kingitust üle andma jõudis ka maavanem Viktor Svjatõšev, kellel valdade “juubeldamiste” tõttu töögraafik  tänavusel jõulukuul tavapärasest veelgi tihedam.

Vallavanem Aare Aunap ja volikogu esimees Kalev Kurs ei unustanud tänada kedagi, kes valla hea käekäigu nimel vaeva näinud, mõned neist koguni algaastatest saati ja tänaseni. Selleks olid muretsetud kenad pehmed sallid, kus sünnipäevalapse nimi peal.

Esimest korda anti välja ka valla teenetemärk. Selle au pälvis Maarja rahvamaja kauaaegne juhataja ja Maarja-Magdaleena Maarahva Seltsi juhatuse esimees Tiia Pärtelpoeg.  

Esietendus muusikal

Loomulikult kõlistati fuajees ka veiniklaase ja piirati suupistelaudu, kuid niipea, kui saaliuksed taas avati, kiirustasid kõik paremaid kohti sisse võtma, sest kuuldused ettekandele tulevast valla ajaloo teemalisest muusikalist olid huvi aegsasti üles kütnud.

Publik ei pidanud pettuma: midagi nii andekat ja professionaalselt ette kantut ei näe just sageli, kinnitasid paljud. </p>

Luua Metsanduskooli õpetaja Jaanus Järsi kirjutatud stsenaariumi ja Tabivere Huvikooli tantsustuudio õpetaja Ave Lääne seatud tantsudega etenduse tõi lavale Maarja-Magdaleena segakoor.

Muusikal, kus kolm keskset tegelast – Kalevipoeg (Kalev Kurs), Saarepiiga (Külliki Jürgenson) ja Siil (Heli Täpsi) koori toel, kes nii laulis kui tantsis, poole tunni jooksul valla elu- ja eduloost ülevaate andsid, oli tõeliselt leidlik ja  vaimukas.

Kes tantsust, mis kaugelt üle südaöö kestis, lõpuks väsis ja koduteele asutas, sai kaasa šokolaadi, millel unikaalne ümbris Tabivere valla kaardi ja luuletustega, mis siinsed koolilapsed oma kodukandist kirjutanud on. See meene tõestas, et tähelepanuväärseks juubeliks oli aegsasti valmistuma hakatud.

i

KAIE NÕLVAK

blog comments powered by Disqus