Lauluga tormisele Läänemerele

Mäletatavasti tõi esimene advent tänavu kaasa tõelise sügistormi. Just novembrikuu viimasel esmaspäeval tuli aga Maarja-Magdaleena segakooril võtta ette teekond Tallinna sadamasse, et  õhtul kell kuus väljuval kruiisilaeval Baltic Queen esimene jõulukontsert anda.

Võimalusest laeva jõuluprogrammides kaasa teha sai koori dirigent Liia Koorts  enda sõnul teada juhuslikult. Ja kui ta oma lauljatele sellest rääkis, olid kõik “sillas”. Tõsiasi, et Tallink  kahe esinemise eest laeva showbaaris vaid kahekümnele lauljale pileti kinni maksta saab, ei kahandanud kollektiivi õhinat põrmugi – ülejäänud kuus piletit lunastati välja “kamba peale”. Ja küllap saatis Neptun või mõni teine mereasjanduse ülemus pöörase tormigi just selleks, et lustakas ja üksmeelne koor täiendavalt  proovile panna. Kuigi kõhe oli asju pakkides ehk mõnelgi, ei loobunud reisist  keegi. 

Publik oli rahul

Õnneks sai  kõige hullem torm esmaspäeva õhtuks mööda. Loksumisega ei oldud eriti hädas avamerel, küll aga saadi seda kogeda sadamas seisval laeval. Nimelt oodati lauljaid laeva kaks tundi enne selle väljumist, et saaks proovi teha, õhtu juhi ja helitehnikuga kõik läbi rääkida.

“Helimees oli tõeline proff ja tehnika ideaalne, sellega polnud mingit muret,” rääkis Liia. Nii tema kui lauljate kinnitusel sujus kõik, mis laeva personalist sõltus, imeladusalt.

Vastavalt kokkuleppele andis koor õhtuse programmi raames kontserdi nii Stockholmi minnes kui sealt naastes, kusjuures kavad olid erinevad. “Repertuaar oli muidugi jõulune ja eelistasime kerget muusikat. Eraldi esines koori meesansambel, kava mitmekesistamiseks kasutasime mitmeid saatepille,” rääkis  dirigent.

Soolopartiisid laulsid Kalev Kurs, Rea-Ly Raudsepp ja Rauno Koorts. Viimatimainitu, kes sellest sügisest Tartus Elleri-koolis akordioni  õpib, kaunistas mõnd laulu  ka suupillisoologa ja tal oli enda sõnul tuline kahju, et kitarri kaasas polnud — ehk oleks saanud mõnes teiseski laeva baaris musitseerida!

Eestlaste protsent polnud publiku hulgas just suur, kuid need, kellega jutule saadi, kinnitasid, et kava meeldis ja koor oleks võinud tantsuansamblile vahelduseks rohkemgi laulda.

Vägagi rahule jäi reisi ja laevaga ka koor.

“Laev oli jõulutuledes, jõuluvana ja päkapikud käisid kõikjal ringi ja pakkusid piparkooke, see lisas tublisti pühadetunnet,,”  kinnitasid paljud. Õnneks vaibus teisipäevaks, mil aeg ja võimalus Rootsi  pealinnaga tutvuda, ka tugev tuul. “Ilm oli päikseline ja uskumatult soe, kõikjal nägime roose õitsemas,” kirjeldasid kontsertreisilt naasnud.

Ikka jälle Stockholmi!

Baltic Queeni meelelahutusprogrammi juurde kuulus ka õnneloos ning mõned lauljad ostsid naljapärast pileti.

“Viskasin pileteid levitanud härraga nalja, et mõne võidu peab ikka meie koor ka saama, muidu tuleme tagasiteel baaris lava ette ja nõuame. Tavaliselt valitakse Fortuunaks mõni väike laps, aga et seekord lapsi reisijate hulgas olema ei juhtunud, pakkusime selleks välja Rauno. Kuigi pikk noormees, on ta ju tõesti ainult  16. Ja juhtuski nii, et Raunol oli hea käsi: Maris Kurs sai kingikoti, Liivi Sokman aga koguni uue Stockholmi-reisi kahele!” rääkis Liia.

“Võidu võin realiseerida 1. juunini, küllap ma maikuus lähen,” rääkis õnnelik võitja Liivi. Naljakas on tema sõnul aga see, et just Rootsi pealinnas on ta  varemgi sageli käinud —  tütar töötas mitu aastat sama marsruuti sõitval Victorial.  Seekord minnakse reisile abikaasaga kahekesi — temal on see siis esimene sõit.

“Olen väga rahul nii sõidu kui oma lauljatega. Nad on muidugi alati tublid, kuid võtsid end seekord tõesti eriliselt kokku,” kiitis Liia.

Pikki ja sagedasi proove tegi segakoor ka pärast reisi, sest tänaõhtusel Tabivere valla juubelipeol kantakse ette koguni teemakohane muusikal.

i

KAIE NÕLVAK

blog comments powered by Disqus