Jõgevalt saadeti üle Eesti teele jõulurahusõnum

Üleeile, kolmandal advendipühapäeval süüdati Jõgeva linna jõulukuusel kolmas küünal ja saadeti sealtsamast kuuse juurest mööda Eestit laiali jõulurahusõnum.

Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskopi Andres Põderi jõulurahuläkituses, mille luges seekord ette EELK Tartu praostkonna praost Joel Luhamets, on öeldud, et läbi ajaloo on inimkond mõistnud erisust püha ja profaanse, üleva ja madala, hea ja kurja, valguse ja pimeduse vahel, ning et püha on midagi meist kaugemale ulatuvat, üldkehtivat ja ühendavat, puutumatut ja püsivat, õiget ja jumalikku.

“Mis on meile, eestlastele, püha?” küsib peapiiskop rahuläkituses. “On see isamaa ja emakeel, hümn, lipp ja laulupidu? On see kodu, perekond, abielu ja armastus? Ligimene meie kõrval oma rõõmude ja muredega? On see elu, mis meile antud, loodus meie ümber ja Looja, kelle armastust vajame nagu laps oma vanemate hellitust? On need pühakojad, kuhu koguneme kuulama tema Sõna? Või oleme haaratud kaduvate asjade ja askelduste võimust: pangamajad, kaubamajad, karjäär, konkurents, meelelahutus, heaolu, toimetulek ja teadmatus tuleviku ees – neile kuulugu pühaduse oreool!”

Peapiiskop avaldas läkituses siiski lootust, et inimesed leiavad jõuluajal taas üles pühaduse lätte ja saavad tagasi lapsesilmad, nägemaks elu tõelisi, kadumatuid väärtusi.

Vajab meie kõigi panust

Riigikogu liige Mati Raidma tõdes jõulurahust kõneldes, et see pole tunne, mida saaks n-ö tarbida, vaid tunne, mis tekib koos meie ja meie panusega sellesse. Parlamendisaadik kutsus kõiki üles meenutama advendiajal ka neid, kes loovutanud oma elu selle nimel, et meie saaksime jõulurahu nautida.

Jõgeva maavanem Viktor Svjatõšev võrdles jõulurahu sillakaarega, mis peab toetuma tugevale vundamendile ja tugipostidele.

“Vaid meie kõigi head teod ja soovid saavad aidata jõulurahu sillakaartel ulatuda üle kogu Eestimaa,” ütles maavanem.

Jõgeva linnapea Kalmer Lain tuletas meelde, et jõulurahusõnum on juba teine rahusõnum, mis tänavu Jõgevalt teele läheb: 1. septembril kuulutati siinsamas välja üle-eestiline koolirahu.

Jõulurahu teelesaatmist tähistasid jõulukuuse juurest lendu lastud kakskümmend kuumaõhupalli, mis üksiti sümboliseerisid meie kahtkümmend vabaduseaastat.

Advendituli koju kaasa

Jõulurahuläkituse kirjaliku teksti said kaasa rahukuulutamisel viibinud Riigikogu liikmed, maavanemad, omavalitsusjuhid ning politsei, päästeteenistuse ja kaitsejõudude esindajad.

Kolmanda advendi ja jõulurahu kuulutamise tseremooniat ilmestas Palamuse segakoor Kuus Õuna, kes esitas Maret Oja ja Mai Simsoni juhatusel jõulu-, talve- ja isamaalisi laule. Kolmanda advendiküünla süütasid Joel Luhamets, Mati Raidma, Viktor Svjatõšev, Kalmer Lain ja EELK Jõgeva koguduse õpetaja Valdo Reimann. Ühiselt süüdatud advendituld sai rahvas ka koju viia. Rahvast oli jõulurahu kuulutamisel aga rohkesti. Suurem osa publikust oli eelnevalt osa saanud ka kultuurikeskuses toimunud kaunist jõulukontserdist, millel esines Tallinna poistekoor Lydia ja Tomi Rahula juhatusel.

Rahvas on Jõgeva linna jõulupuu juurde oodatud ka eeloleval pühapäeval, mis on neljas ehk viimane advendipühapäev. Jõgeva linnavalitsus on tänulik Maxima kauplusele, kes annetas advendipühapäevadel kuuse all lastele jagamiseks suure koguse kompvekke.

i

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus