Palamuse komando saatus võib selguda lähiajal

Juba kuus viimast aastat on Palamuse päästekomandos töötavate meeste jaoks aasta lõpp sügavat stressi tekitanud – jutud peatsest komando sulgemisest ei taha kuidagi vaibuda. Lähiajal peaks selle komando edasine saatus siiski lõplikult selguma.

Riigikogu õiguskomisjoni esimees, endine siseminister Marko Pomerants ütles neljapäeva õhtupoolikul Lõuna-Eesti Päästekeskuse Jõgeva komando töötajatega kohtudes, et mida kiiremini selgus saabub, seda parem. Pomerants kohtus neljapäeval ka Palamuse valla inimestega ning tunnistas, et keegi võimaliku komando kaotamise üle rõõmu ei tunne.

“Raha süsteemi rohkem juurde ei tule. Teatud kohtades tuleb inimesi juurde, seal läheb olukord paremaks. Nendes kohtades, kus praegu tegutseb ühe-kahe mehega komando ja see ära kaob, läheb olukord kehvemaks ning see avaldub viies või kümnes lisaminutis, mis kulub päästjatel kohalejõudmiseks,” lisas Pomerants. Tema sõnul võib luua igasuguseid kriteeriume olemasoleva rahakoti piires. “Fakt on, et neil, kes elavad suurest kohast kaugemal, tuleb ohutusele märksa rohkem tähelepanu pöörata,” nentis ta.

Pomerantsi sõnul ei ole see reegel, et kui komando ära kaob, suureneb selles piirkonnas otsekohe õnnetuste arv. “Olen koolides käies küsinud õpilastelt, kellel on kodus suitsuandur. Kõik õpilased on käed tõstnud. See ei pruugi küll sajaprotsendiliselt nii olla, aga suuremas osas kodudest on ikkagi suitsuandurid olemas,” tõdes ta.

Küsimusele, miks just Palamuse päästekomando kaob, miks mitte näiteks Mustvee oma, vastas Pomerants, et tegemist on logistikaga. Avinurmes komandot pole, Kallastel samuti mitte, piirkonna lähim komando asub Alatskivil.”

Lõuna-Eesti Päästekeskuse direktor Margo Klaos selgitas oktoobris, et oodatakse Päästeameti analüüsi valmimist, koos sellega tehakse ka otsused. Olemasoleva info põhjal on paljude väiksemate komandode, sealhulgas Palamuse sulgemine küllaltki reaalne,” ütles Klaos.

Tema sõnul moodustatakse komando sulgemise korral täiendavad päästjate ametikohad suurendamist vajavatesse naaberkomandodesse, ennekõike Mustveesse ja Tabiverre. Töötajal on õigus otsustada, kas ta soovib seal jätkata,” ütles Klaos.

Selle muutuse tulemusena on tema kinnitusel võimalik suurendada Tabivere ja Mustvee komandode koosseise selliselt, et alaliselt oleks valves neljaliikmeline meeskond. Samas tunnistas Klaos, et selles piirkonnas, mida kiireima abina katab Palamuse komando, jõutakse appi hiljem.

Päästeameti eesmärk on katta võimalikult suur hulk elanikkonnast 15-minutilise elupäästeteenusega, kus sündmusele reageerib vähemalt neljaliikmeline päästemeeskond. Käesoleval ajal on suur hulk päästekomandosid alakoosseisulised ning nende suurendamiseks eelarvelised vahendid puuduvad. Kvaliteetse päästeteenuse tagamiseks olemasoleva eelarve piires kavandatakse Lõuna-Eestis kuue väiksema päästekomando sulgemist, mille arvelt suurendatakse teiste lähimate komandode koosseise,” oli kirjas Lõuna-Eesti Päästekeskuse oktoobris avaldatud pressiteates.

i

HELVE LAASIK

blog comments powered by Disqus