Valgevene diplomaadid peavad Jõgevamaad perspektiivikaks koostööpiirkonnaks

 

Eestis asuva Valgevene Vabariigi  saatkonna ajutine asjur Vadim Lazerko ja nõunik Stanislav Ventsel tegid esimese visiidi  Tallinnast kaugemale — Jõgeva- ja Tartumaale.

Peipsi Kalurite Ühingu juhatuse esimehe Priit Saksingu kutsel toimunud kahepäevasel külaskäigul tutvuti mitmete omavalitsuste ja ettevõtetega, arutati koostööplaane lähemas ja kaugemas tulevikus.

Valgevene  juhtivate diplomaatide ringsõit algas Palamuselt, kus vallavanem Urmas Astel tutvustas hiljuti valminud vallamaja ja rääkis ka Suurest Paunvere Laadast ja Väljanäitusest, kuhu ta kutsus  edaspidi osalema ka Valgevene põllumehi ja aiapidajaid. “Leedulased on meie suurüritusel juba käinud ja usutavasti leiavad tee Palamusele ka valgevenelased,” ütles Astel.

Palamuse kihelkonnakoolimuuseumis oli giidiks projektijuht Janek Varblas. Kui vanasse klassituppa jõuti, proovis Vadim Lazerko ära ka puldi, mille taga seistes kooliõpetaja ja köster kunagi tunde läbi viisid. Muuseumi külalisteraamatusse tehtud sissekandes kiitis Lazerko eestlaste suhtumist oma kultuuri, oskust seda hoida ja mitmekülgselt tutvustada.

Kasepää vallas külastati Peipsi Järve Elu Tuba. Raja vanausuliste palvemajas jagas neile selgitusi koguduse  vanem Ossip Jotkin.

“Välisriikide diplomaatide huvi Peipsi-äärse piirkonna vastu on igati teretulnud. Koostöö valgevenelastega võiks olla perspektiivikas ennekõike majanduse, sealhulgas ka kalanduse ja turismi valdkonnas,” ütles Kasepää vallavanem Jüri Vooder, lisades, et Valgevenes toodetavaid masinaid võiks olla vaja ka  Eestis.

Põhjalikum nõupidamine kalandusalaste suhete arendamisest sai teoks osaühingus Kallaste Rand. Vadim Lazerko soovitas omanik Paul Kärbergil koostada pöördumine, kus on    ettepanekud tulevaste suhete arendamiseks.

“Kallaste linnale on sedavõrd mõjukate diplomaatide külaskäik suur au,” märkis linnapea Viktor Nukka.  Majandussuhteid valgevenelastega peab perspektiivikaiks ka Alatskivi vallavanem Ando Tõrva, kes koos lossi perenaise Külli Mustaga diplomaatidele Alatskivi lossi tutvustas.

Jõgeva vallas Kuristal  külastasid Vadim Lazerko ja Stanislav Ventsel mitmetel üle-eestilistel kodukaunistamiskonkurssidel tunnustuse pälvinud Priit ja Aita Saksingu kodu  ning kohtusid ka vallavolikogu esimehe Alo Tederi  ja ettevõtjate Marek Saksingu ja Margo Hundiga, kes on käinud  ka Valgevenes  sealse majanduseluga tutvumas.

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus