Annab õues olla!

Prantsuse talve moodi sügisel on lapsed kannatamatud, et millal ometi saaks lumememme teha? Suurtelgi on juba lumekahurid valmis, tuleks ainult külma! Aga teistele meeldib niisugune aeglane üleminek talve poole, saab veel mõnegi töö kerge vaevaga ära õiendada, mis kas mugavusest või koormatusest seni tegemata.

Naaber tegi metsas palju puid ja on õnnelik, et ei pidanud lumes sumpama. Varem, kui aega vähem, ei jõudnud eraldi platse üles kaevata ja külvasin suvelilled vakku köögivilja kõrvale. Nüüd on aega kõik nurgatagused üles kaevata. See on huvitav, sest maa seest tulevad peale kivide igasugused tarbeesemed välja, enamasti küll ajast ja arust, aga vahel ka nostalgiliselt asiseid. Viimati kaevasin ühe murenenud vundamendi vahelise ala üles ja mitu hunnikut naadi ja iminõgese juuri oli preemiaks!

Päev oli hall, nagu polaarpäev, kujutan ette. Hiljem läks lausa polaarööks, sest viimaseid hunnikuid vedasin kuuseheki alla üsna ähmases valguses. Seoses hämarusega meenuvad kohe Rockwel Kenti Gröönimaa teemalised raamatud. Aga ta jõudis ka värvikaid maale luua, valgust püüda!

Oma valdust läbi käies on automaatne liigutus mutimullahunnikuid rehaga laiali ajada. Alati saab mõeldud, et viimast korda, küll need mullavalla valitsejad talve veetma hakkavad. Aga eks mutidki märka, et talv on ainult kalendris, ja nii need värsked hunnikud kerkivad. Tükk aega tagasi avastasin hiiglasliku hunniku, vast oli muttide Baruto töö! Seda laiali ei ajanud, jätsin monumendiks. Äkki avaneb juhus kunagi oma mutiga kiidelda. Muti loss on aga järjest kasvanud, ligi meeter läbimõõdus ja kõrgus vast poole meetri kanti. Suurusehullustuses, tahab Guinnessi raamatusse saada?

Murdsin äraõitsenud sügisastrid maha, krüsanteemidel veel ilusaid õisi ka… Meeldib, kui mõni huvitav taim ise mu juurde tuleb, seekord sättis end suvelõpul aida ette kasvama maarjaohakas. Ja praegu on ta väga vitaalne, ei näita märke, et oleks mõnest selle sügise hallaööst end häirida lasknud. Huvi mõttes “guugeldan”, ja oi kui palju kiidulaulu tema kohta võib lugeda! Lausa kõige efektiivsem ravimtaim! Avitab isegi alkoholist ja ka liigsöömisest rüsitud maksa. Ma pole teda siiani märganud teadlikult kasvatada! Juulis pidi saavutama oma suurima kõrguse, 1,5 meetrit. Minu taim on ja jääb muidugi alaealiseks; kirju lehtedemuster edvistab üldise kulustumise taustal.
i

EHA NÕMM

blog comments powered by Disqus