Hetkeideest sündis võidufoto

Jõgeva maavalitsuse korraldatud fotokonkursil võitjaks tulnud Ivo Helm on pilte teinud juba koolipoisina, maavalitsuse konkursi “Arenev Jõgevamaa” võidufoto idee sündis aga väga ootamatult.

Võidufoto sündis ühel hilissuvisel õhtul, kui Ivo Helmi majapidamise kõrval asuva hollandi tüüpi veski ette viljapõllule sõitis kombain “New Holland”.

Kui fotograaf aparaadi kätte võttis, selgus, et veski ei paista kombaini tagant välja. Appi tuli võtta redel, et mõlemad huvi pakkunud objektid koos jäädvustada. Nii sündis foto, mis sai nimeks “Nimekaimud ühel põllul. Hollandi tüüpi veski ja “New Hollandi” kombain. 

Konkursile saatis kolm fotot

Jõgeva maavalitsuse konkursile saatis Ivo Helm lisaks võidutööle veel kaks fotot. Ühel neist oli suures plaanis pildistatud lilleõit, millel askeldamas metsmesilane, teisele oli jäädvustatud puhkepaik Kuremaa terviserajal.

Kuremaa mees Ivo Helm rääkis, et talle on juba lapsest saadik meeldinud pildistada. “Mäletan, et nõukogude ajal oli mul esimeseks fotoaparaadiks Smena, seejärel Fed ja lõpuks Zenit,” rääkis ta.

Vahel käis ta tollel ajal kohaliku klubi juhataja palvel ka kultuurisündmusi pildistamas. “Ma ei ütleks, et ma sellel ajal lausa mägede viisi pilte oleksin teinud, aga perealbumid on ikka fotosid täis,” rääkis mees.

Armees teenideski tegi ta päris palju pilte. “Sõjaväest tagasi tulles oli mul kaasas suur hulk täis pildistatud filme. Tookord kartsin, et äkki võetakse need mul veel käest ära, sest seal oli  lisaks teenistuskaaslastele ka hulganisti kõikvõimalikku sõjatehnikat jäädvustatud. Aga minu hirm oli õnneks asjatu. Taasiseseisvunud Eestis pildistasin ma alguses Canoni fotoaparaadiga, kuid see oli veel n-ö filmiaparaat,” rääkis Ivo Helmi. 

Vaja õppida fototöötlust

Aeg on vahepeal hoogsalt edasi läinud ja kätte jõudnud digiajastu. Ivo Helmi sõnul mõtles ta alguses, et ei hakka kunagi digitaalse aparaadiga fotosid tegema. Kuid lõpuks jõudis ta arusaamisele, et ajaga tuleb sammu pidada ja nii sai temastki eelmisel aastal digitaalse Sony fotoaparaadi omanik.

Juba eelmise riigikorra ajal  saatis ta oma fotosid  konkurssidele ja mõni väike tänukirigi on tal sellest ajast ette näidata. Tänavu aga saatis ta lisaks Jõgeva maavalitsuse konkursile oma fotosid veel ka konkursile “Loodusfoto 2011”. Üle kõige meeldib Ivo Helmile  just loodust pildistada. Terve suur kollektsioon on tal põldpüüde fotosid, samuti  on pildistatud teisi linde ja ka lilli. Fotosid Ivo arvutis ei töötle, tal pole enda sõnul sellist programmi ja seda tööd tuleks ka kõigepealt õppida. Ivo Helmi sõnul on tal olnud mõttes oma fotodest Kuremaal näitus üles panna, kuid  see ei pruugiks vaid tema töödest koosneda. Õnneks on tal alles ka vanemaid filme, mida võiks suuremas formaadis fotopaberile ilmutada.

Maavalitsuse konkursi eesmärgiks oli pöörata tähelepanu Jõgevamaal toimunud arengutele nähtuna läbi fotoobjektiivi. Septembri keskel lõppenud konkursile laekus kokku 15 tööd kuuelt autorilt.

i

TOOMAS REINPÕLD

blog comments powered by Disqus