Maailmal on Facebook, Eestil Rate ja Jõgevamaal Koimulavelled

 

Torma valla Koimula külas elav 22-aastane Ülo Pärlin võttis kätte ja tegi suhtlus- ja kuulutusteportaali, mis asub aadressil koimulavelled.pri.ee, praeguseks on portaalil kasutajaid küll alla saja, kuid see arv ületab kahekordselt külaelanike arvu.

 

Suhtlus- ja kuulutusteportaali koimulavelled.pri.ee avas Ülo Pärlin kaks aastat tagasi. Väikeste vaheaegadega on portaal avatud tänini ning kasutajaid on praegu üsna pisikesel portaalil üle seitsmekümne. Aktiivselt kasutab portaali siiski kordades vähem inimesi, sest pisike omaalgatuslik ehtne ja eestimaine suhtlusportaal ei saa kuidagimoodi rammu katsuda sellise hiigelsotsiaalvõrgustikuga, nagu seda on Facebook ning Eestis nooremate seas endiselt populaarne rate.ee.

Siiski pole Ülo Pärlin ja tema sõbrad visanud püssi põõsasse ning hoiavad portaali jõudsalt elus. Kujunduslikult meenutab kohalik suhtlusportaal veidi rate.ee-d, veidi erinevad on külgmised menüüribad ning ka värvilahendused. Portaali algataja kinnitusel ei taha ta kopeerida ühtki olemasolevat sotsiaalvõrgustikku.

“Tahan, et portaalis oleks kõik vajalik kättesaadav,” selgitas Ülo, lisades, et lisaks piltide hindamisele ja kommentaaride vahendamisele on koimulavellede portaalis võimalik avaldada ka kuulutusi ning tulevikus kuulata kohalikku raadiot. 

Infotehnoloogiat pole kunagi õppinud

Netiraadio idee sai Ülo Pärlin Tartu Noorteraadiolt. Siiski valdab noormeest momendil aja-, inimressursi-, finantside- ning ka mõningane ideedepuudus, et raadio portaalis igapäevaselt toimima saada.

Raadio tahab ta uuesti tööle saada juba selle aasta lõpuks. Portaali arendab ta kahe sõbraga. Ülo ülesandeks on teha administraatori- ja moderaatoritööd, sõbrad hoolitsevad kujundusliku poole ning programmeerimise eest.

Selleks, et arendada portaalist midagi suurejoonelisemat, on tarvis hankida lisaressursse ja ka teadmisi. Momendil pole Ülol oma töö ja elu kõrvalt selleks aega.

IT-teadmisi pole Ülo kunagi õppinud. Noormees lõpetas sel aastal Põltsamaa Ametikooli põllumajanduse eriala ning töötab praegu Vaiatu Agris mehhaniseerijana. Tööst ja eluviisist kardinaalselt erineva hobi juurde jõudis ta juhuslikult. Kõik portaali tegemise jaoks tarviliku on Ülo õppinud iseseisvalt internetiavarustest ja ka sõpradelt.

“Tööle kulub palju aega,” lausus portaali looja napisõnaliselt. Ka lähitulevikus ei leidu Ülol väga palju aega, et end IT alal  täiendada. Võib juhtuda, et tuleval aastal ootab noormeest ajateenistus. Siiski lubas poiss, et leiab kellegi, kes tema äraolekul portaalil silma peal hoiaks. “Vend saaks mind hädast aidata,” ütles ta. 

Suured asjad saavad alguse väikestest

Veidi on Ülol hingel netiraadio töölesaamine. Portaali haldaja selgitas, et ennekõike on selleks tarvis raha. Sponsoreid Ülol ja tema kamraadidel pole, seni on kulud kaetud omast taskust. Selleks, et lasta raadios mainstream’i ehk hetkel populaarseid muusikapalasid, tuleb maksta autoritasusid, mis pole just kõige väiksemad.

Seni on raadios mängitud kohalike pillimeeste omaloomingut, kuid ainult sel moel muidugi kuulajaid juurde ei võida. Ülo on kogemusi vahetanud ka Tartu Noorteraadio tegijatega, et ideid saada. Seni on Ülo ja tema paar aktiivset sõpra hakkama saama, kuid lisajõud ei oleks samuti liiast. Entusiasmi jätkub Ülol ja teistel portaali elus hoidjatel küll, kuid teadmisi ja tutvusi kipub aeg-ajalt nappima. Siinkohal ka üleskutse neile, kes soovivad originaalset väikeses külakeses sündinud portaali elus hoida ning sellele ka väljaspool maakonda  laiemat tuntust koguda: võtke Üloga tema portaali www.koimulavelled.pri.ee, kaudu ühendust.

Suured asjad sünnivad ikka väikestest ning siinkohal tuletaks meelde maailma suurima sotsiaalvõrgustiku Facebook saamislugu, mis kasvas välja ühe noormehe väikesest netiportaalist, mis oli mõeldud vaid tema enda ülikooli tudengitele.

i

EILI KOITLA

blog comments powered by Disqus