Mentorklubis jagati ärikogemusi

Kuusteist jõgevamaalast, kelle ettevõtetel vanust vähem kui kolm aastat, said tänavu märtsist oktoobrini koolitust ja kogemusi Jõgevamaa Arendus- ja Ettevõtluskeskuse käivitatud mentorklubist. Klubi tegevust toetas Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus.

 

Mentorklubi seitse kokkusaamist toimusid maakonna eri paikades, enamasti toitlustus- ja majutusasutustes, ning koosnesid kahetunnisest koolitusest, diskussioonist, õhtusöögist ja suhtlemisest kogenud ettevõtjatest mentoritega. Viimasteks olid Tarmo Tein (OÜ Same), Anti Orav (AS Põltsamaa Felix), Ants Reinumägi (AS TK-Team), Aivo Saar (OÜ Romec Metall) ja Erik Konno (OÜ Olly). Igal klubiõhtul oli kohal vähemalt kaks mentorit.

Koolitajatest tegeles klubilastega kõige rohkem Marju Unt OÜst Estonian Euromanagement Institute. Tema käe all õpiti kolmel klubiõhtul ärilist suhtlust ja meeskonnatööd ning tehti selgeks viis asja, mis muudavad ettevõtte „kuulikindlaks“. Ülejäänud koolitajad, Jüri Krusealle (Eesti Maaülikool), Siiri Einaste (Majanduskoolituse OÜ), Helve Ulmas (OÜ Entiteet, Estonian Euromanagement Institute) ja Toivo Niiberg kõnelesid vastavalt juhtimisest 21. sajandil, aastaaruande analüüsist, töötajast kui firma kalleimast varast ning stressist ja toimetulekust.

Avastati uusi paiku

Kahe kokkusaamisega kaasnes külaskäik ettevõttesse: Põltsamaal tutvuti ASiga Põltsamaa Felix ning Tabiveres OÜga Same. Kadrina mõisas toimunud klubiõhtult mindi aga Peipsile Taavi Pirgi poolt EASi toetuse abil soetatud põnevaid veeatraktsioone proovima.

„Mulle andis mentorklubis osalemine väga palju,“ kinnitas hiljuti Jõgeval Pappa Pizza pizzeria avanud Meeri Eiber. „Olen väga värske jõgevlane ja mentorklubi oli hea võimalus siinsesse ettevõtjate seltskonda sisse elada. Huvitav oli ka Jõgevamaa eri paiku tundma õppida. Usun, et ka põlisele jõgevamaalasele oleksid mõned kohad, mida mentorklubi rahvaga külastasime, meeldivaks üllatuseks olnud. Näiteks viimase, möödunud teisipäevase klubiõhtu toimumispaika, jahimaja Trofeed otsides arvasin, et olen kindla peale ära eksinud, sest tee läks üha kitsamaks ja konarlikumaks, ent siis lõppes mets ära ja avanes müstiline vaade uhkele jahimajale. Toredaid elamusi saime mujaltki.“

Saavad kokku ka edaspidi

Meeri Eiberi sõnul tõusis kasu nii suhtlemisest mentoritega, algajate ettevõtjate omavahelisest suhtlemisest kui ka koolitustest.

„Mina olen hariduse poolest lillekasvataja ja florist, nii et mentorklubi üritustelt saadud ettevõtlusalased teadmised kulusid mulle marjaks ära,“ ütles Meeri Eiber ja lisas, et ehkki EASi poolt rahastatud mentorklubi projekt on nüüdseks lõppenud, kavatsevad omavahel mõnusalt suhtlema harjunud klubilased ka edaspidi kokku saada, ainult et siis juba oma käe peal.

„Ka EAS eeldab mentorklubisid toetades, et need jäävad pärast projekti lõppu edasi tegutsema,“ ütles mentorklubi koordinaator, Jõgevamaa Arendus- ja Ettevõtluskeskuse konsultant Enn Valgus. „Šansse pikemalt koos käima jääda on neil seltskondadel, kellele MTÜ või muu ühenduse näol mingi struktuur taha tuleb.“

Peale EASi rahastasid mentorklubi tegevust klubilased ise. Mentorid tegid projektis kaasa tasu küsimata.

EAS toetab mentorklubide loomist tuleval aastalgi, ent kõik maakonnad ei pruugi selleks siis enam raha saada. Pole ka võimatu, et tuleval aastal käivitatakse Jõgeva- ja Tartumaa algajaid ettevõtjaid koondav piirkondlik klubi.

i

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus