Jõgevamaalased annetasid toidukogumiskampaanias heldelt

<span>

Möödunud laupäeval toimunud Eesti Toidupanga toidukogumisaktsioonis annetati toimetulekuraskustes perede abistamiseks kokku 34 881 ühikut toidukaupa. Silmapaistva panuse läbi aegade parima tulemuse sündi andsid ka teist korda kampaanias osalenud jõgevamaalased – kolmes maakonna kaupluses annetatud 2745 ühikut moodustab üleriigilisest kogusest ligi kaheksa protsenti.

</em>

<font size=”3″>

Neljateistkümnest kohalikust toidupangast suutsid enamat vaid Tallinnas, Tartus, Pärnus ja Viljandis tegutsevad.

Alles käesoleva aasta kevadel tööd alustanud Jõgeva Toidupank osales Eesti Toidupanga üleriigilistes kampaaniates esmakordselt maikuus. Toona sai annetusi teha vaid Jõgeva Konsumis ning Jõgeva linna ja valla abivajajateni jõudis ühtekokku 561 ühikut toidukaupa.

Tulemused ületasid ootused

Oktoobrikuus julgesid kohaliku toidupanga eestvedajad toidukogumise ja -jagamise juba laiemalt ette võtta ning võetud risk õigustas ennast. Lisaks Jõgeva Konsumile pakuti seekord poekülastajatele võimalust toidukaupa annetada ka Põltsamaa Selveris ja Mustvee Konsumis ning tulemused ületasid kõik ootused. Põltsamaal pandi päeva jooksul toidupanga ostukärudesse 1121, Jõgeval 912 ning Mustvees 712 ühikut toidukaupu.

Jõgeva Toidupanga koordinaatori, üle-eestilise toidupangaga koostööd tegeva MTÜ Vooremaa TUGI juhatuse liikme Janar Hannolaineni sõnul tagas teise kampaania hea tulemuse korralik eeltöö ning paljude vabatahtlike abi. “Nagu ikka uut asja tehes, ei osanud midagi loota ega oodata, kuid tulemus oli hea,” lausus Hannolainen. “Muidugi oleks võinud vabatahtlikke rohkem olla, kuid esimese korra kohta oli see piisav. Seekord tegime vabatahtlike leidmiseks rohkem eeltööd. Üleskutse oli näiteks mittetulundusühingu kodulehel Facebook’is ning kaasatud vabatahtlikud jagasid informatsiooni kampaania kohta oma tuttavatele. Suur aitäh kõigile vabatahtlikele, kes olid abiks Jõgeval, Põltsamaal ja Mustvees!”

Janar Hannolaineni sõnul oli Jõgevamaa rahva suhtumine kampaaniasse heatahtlik. “Annetajaid oli seinast seina,” lausus ta. “Mõni andis vastavalt oma võimalustele ühe asja, samas oli ka neid, kes panid korraga pool ostukäru käis. Konsumi ostukärud on aga teatavasti suured. Loomulikult oli ka hetki, kui mõni poekülastaja ei soovinudki teada, millega tegemist, ning ütles kiirelt ei.” Janar Hannolaineni hinnangul on inimesed ära hirmutanud kauplustes tihti tegutsevad müügimehed. Mõnes piirkonnas ja kaupluses, kus müügimehed on varem aktiivselt tegutsenud, on toidupangal tema sõnul seetõttu ka natuke raskem inimesteni jõuda.

Teatakse oma piirkonna valupunkte

Toidukogumiskampaania maakondlikke tulemusi kommenteerides lausus Janar Hannolainen, et jõgevamaalased on valmis hädasolijaid abistama, sest teatakse, et piirkonnas on palju inimesi, kes oma eluga alati hästi hakkama ei saa. “Inimesed teavad, et palgad ei ole siin väga suured, paljud saavad kas miinimumpalka või natuke üle selle. Ühel hetkel on üks inimene hädas, natuke hiljem on temal küll juba kõik hästi, aga samas on tema kõrvale tekkinud järgmine abivajaja. Lisaks töö kaotamisele võib elus ette tulla ka muid olukordi, mis põhjustavad suuri väljaminekuid ning mille tõttu ei jätku inimestel enam raha toidu ostmiseks.”

Koostöös omavalitsuste sotsiaaltöötajatega jõuab oktoobrikuise kampaania jooksul kogutud toit Jõgeva linna ja valla, Põltsamaa linna ja valla, Torma valla ja Kasepää valla abivajajateni. “Kuna toidupanga ruumid on Jõgeval, tõime kogu maakonnas kogutud kauba algul siia,” ütles Janar Hannolainen. “Sorteerimise järel tegime pakid ning saatsime need uuesti laiali. Pakid toimetavad abivajajatele sotsiaaltöötajad, aga toidupank peab kindlasti teadma, kuhu see kaup läheb. Et toidupanga tegevus oleks aus, vaatame me koos sotsiaaltöötajatega nimekirjad pidevalt üle, et abi jõuaks just nendeni, kes seda tõesti vajavad. Toidupangalt abi saamine ei tohi muutuda inimestele elustiiliks.”

Kuigi toidupanga kampaaniates on eelistatud kauem säilivad toidukaubad – kala- ja lihakonservid, purgisupid ja -toidud, mahlad, moosid, suhkur, mesi, jahud, tangained, makaronid, hommikusöögihelbed, pähklid ning rosinad –, annetati seekord üle kogu Eesti üllatavalt palju ka kergesti riknevat kaupa. Janar Hannolaineni hinnangul võis sellel olla mitu põhjust. “Jaheda ilma tõttu võisid annetajad eeldada, et sellise kauba transpordi ja lõppsihtpunkti jõudmisega ei teki probleeme. Samuti võidi annetada midagi sellist, mida endal vaja oli, või sooviti lihtsalt heatahtlikult ka hädasolijatele midagi toekamat pakkuda. Annetajatel ei ole siiski vaja muretseda: kiiresti riknevaid kaupu hoidsime me külmkapis ning tänaseks on need laiali jaotatud.”

Üleriigilistele kampaaniatele lisaks on Jõgeva Toidupank valmis korraldama ka kohalikke toidukogumisaktsioone. “Plaaninud oleme, aga kindla otsuseni veel jõudnud ei ole,” ütles kohalik koordinaator. “Praeguse kampaaniaga saadud toiduabi on ikkagi üsna märkimisväärne. Me ei ole hetkel võtnud sihiks seda lihtsalt hoiustada ja ajapikku jagada, vaid kuna me teeme kogumist kampaaniatena, siis ka jagaksime kampaaniana. Kokku pandud suurtest pakkidest peaks vähemalt mõneks nädalaks abi olema.”

Järgmine Eesti Toidupanga toidukogumiskampaania toimub 12. kuni 14. detsembrini. Janar Hannolainen kutsub appi kõiki, kes on valmis vabatahtlikuna kaasa lööma. “Päevas on tavaliselt kolm vahetust, igas vahetuses kaupluse suurusest sõltuvalt kolm kuni seitse inimest. Keegi jagab ukse juures flaiereid, keegi võtab käru juures kaupu vastu ning lisaks tuleb käia ka müügisaalis jälgimas, et jagatud voldikud kuskile ripakile ei jääks, sest meile on esmatähtis, et me ei tekitaks kampaanias osalevale kauplusele lisakoormust. Paar nädalat enne kampaaniat on aadressil osale.toidupank.ee avatud registreerimiskeskkond, kus saab ennast sobivasse vahetusse kirja panna. Kui on vaja eelnevalt midagi täpsustada, võtame inimestega ühendust, kampaaniapäeva hommikul aga anname toidupanga punase põlle ette ja voldikud kätte ning räägime sellest, mida on vaja teha.” 

MATI ALEV

blog comments powered by Disqus