Milleks tappa hane?!

Oleme sarnast pretsedenti näinud praeguse iseseisvuse algaastatest, kui Laari esimene valitsus radikaalseid otsuseid tegi ja (vähemalt esialgu) alamad veelgi suuremasse kitsikusse paiskas. Praegu saab rahvas nende sammude tähendusest aru ja vaatab võidukalt kunagiste saatusekaaslastest naabrite poole.

Tööjaotus on lihtne

Ometi näib kunagine uljas peaminister täna pelgavat kunagise ebapopulaarsuse kordumist. Nii tulebki appi populismitrumm, mis mänguriistaks tema eelkäijast peaministrile! Samas peavad nii tema kui ka ta lähimad kaasvõitlejad teadma majanduslikult tarkade otsuste väärtust, seda lausa üle-euroopalikus mõõtmes.

Küsimus puudutab loomulikult uut töölepingu seadust, mille tähtsusest ei väsi meile osundamast nii Euroopa Komisjon kui ka IMF!

Tegelikult on tööjaotus vabas ühiskonnas lihtne: töötaja peab olema tubli täna, et saada palka homme, tööandja peab pingutama, saamaks maksta sedasama palka ka ülehomme ja mõlema poole seadusi tegevad esindajad peavad hoolitsema selle eest, mis saab mõtlemist vanaduspõlves! Siit ka dilemma,  kuidas seletada arusaadavalt lahti keerulised klauslid, et ühiskond tajuks tõusvat tulu tulevikus?! Selles viimases sõnas ongi kogu konks ? kes ei tahaks saada mitte midagi tehes palju pappi, ja kähku?!

Homme võib hilja olla

Küsimus on ainult selles, et keegi peab vajamineva summa teenima. Mitte asjatult pole paljud ülivõimsad ametiühingud (näiteks LO  Rootsis) viinud nende riikide majandused stagnatsioonini! Tavaliselt järgneb sellele äkiline ärkamine (nagu Rootsis juhtuski), ainult et siis on hind juba palju kõrgem. Ega asjata nõua Euroopa institutsioonid meilt tööturu reforme ? lihtsalt homme võib juba hilja olla!

Asi pole mitte töötegijate ahistamises, vaid töökohtade säilitamises. Iga põllumees teab väga hästi, et kui ta on ülbe põllu või lüpsilehma suhtes, pole tal homme enam kuskil rügada ja ülehomme pole süüa.

Nii ka ettevõtluses. Küsimus pole töötaja-kapitalisti vastasseisus, vaid firma ellujäämises. Mäletan hästi näiteid aastatetagusest Soomest, kus viidi läbi tahtlikke pankrotte päästmaks ettevõtteid taagast, mille nimi on palga maksmine mittetöötamise eest! Kas seda soovime me Eestile? Meie, kes me oleme geenidelt töökas talurahvas, teame hästi kuivõrd ausse on tõstetud töökus ja põlastatud jõudeelu! Miks mitte teha nii ka praegu?

Olen alati väärtustanud erinevate tsivilisatsioonide tarkust ja hindan kõrgelt vana kreeklase Aisophose valmi: “Elas kord mees, kel oli imeline kuldmune munev hani. Mees hoolitses hane eest hästi ja vastutasuks ootas meest igal hommikul vastmunetud kuldne muna.

Siis aga läks mees ahneks: mis oleks, kui katsuks hane seest kohe kõik munad kätte saada? Nii tappiski mees hane ja lõikas linnu lõhki. Paraku leidis ta hane seest vaid ühe poolvalminud muna……!??

Mõelgem homsele ja ärgem tapkem hane!

RAIVO JÄRVI
Riigikogu liige, Reformierakond

blog comments powered by Disqus