Astmeline tulumaks on õiglane

Keskerakond andis päev enne vabariigi aastapäeva Riigikogule üle astmelise tulumaksu eelnõu. Vastavalt eelnõule jäävad kõigile töötajatele, kelle palk on alla 25 tuhande krooni, kehtima tänased maksumäärad. Kuid iga kroon palgast, mis ületab kuus veerandsada tuhandet, maksustatakse kõrgema, 33-protsendilise maksumääraga.

Antud ettepanek on juba leidnud tigedat vastukaja parempoolsetelt erakondadelt, kuid me peame endale aru andma, et kõrgema maksukoorumuse alternatiiviks oleks edasine riigieelarve kärpimine.

Karmid kärped

Täna on Eesti riigieelarve liiga paljus tarbimismaksudest sõltuma pandud. Tarbimisel põhinevad tulud moodustavad 40 protsenti meie eelarvest. Seetõttu on mitmed majandusteadlased hoiatanud, et kui maksustamise põhimõtteid ümber ei vaadata, ei jää kümnete miljardite suurune eelarvepuudujääk vaid selle aasta probleemiks, vaid saadab Eesti riiki ka paljudel järgnevatel aastatel.

Eesti tänane valitsus on koostanud kahel järjestikusel aastal eelarve, mis ei vasta tegelikele majandusoludele. Seetõttu on koalitsioon juba kahel korral pidanud läbi viima karme kärpeid. Me kõik teame, et kärbe puudutas õpetajate palku ning valdade ja linnade eelarveid. Kuid kärbe puudutas ka tugevalt inimeste tervist. Haigekassa eelarve kahanemine toob kaasa ravijärjekordade pikenemise, südame- ja veresoonkonnahaiguste ning vähiravi ennetamise programmide vähendamine aga puudutab neid terviseriske, mis eestlasi kõige enam ohustavad.

Ühel hetkel peab ka tänane valitsus tunnistama, et tänapäevases riigis pole võimalik lõputult kärpida. Ei saa minna tagasi aega, kus kaob riiklik vanaduspension, tervishoid, haridus ja turvalisus.

Üheks alternatiiviks on leida viisid, kuidas Eesti riigieelarvet kosutada.

Piiriks 25 000-kroonine kuupalk

Keskerakonna ettepanek tõsta tulumaksu puudutab inimesi, kelle aastapalk ületab 300 000 krooni ehk 25 tuhat krooni kuus. Kui maksu- ja tolliameti andmetel oli Eestis 2008. aastal palgasaajaid 702 995, siis üle 25 tuhande krooni kuus teenis neist 5,8 protsenti ehk 40 699 inimest. Ajalehe Äripäev andmetel sai viis protsenti kõige rikkamatest umbes 18 protsenti kogu väljamaksmisele kuulunud tulust.

Keskerakonna ettepaneku kohaselt peaksid kõige suuremat tulu teenivad inimesed edaspidi iga krooni pealt, mis ületab 25 tuhandet krooni, maksma tulumaksuks 33 senti. Sellest võidaks riik ligikaudu 750 miljonit krooni aastas.

Kuigi kõrgema sissetulekuga inimeste jaoks on kõrgemad maksud iseenesest ebameeldivad, hüvitab selle ebameeldivuse neile tugevam riik, mis toimib korralikult ja suudab oma majanduse ülesturgutamiseks rohkem teha. Korraliku sissetulekuga kodanikul on vähe kasu madalast tulumaksust, kui kiirabiautod ei sõida, politsei ei valva, tasuta haridus kaob minevikku ja asfaldiauke ei lapi keegi. Riigi heast toimetulekust võidavad aga kõik, ka ettevõtlus, sest siis on riik rohkem võimeline soosima alustavaid ettevõtteid ja panustama innovaatiliste projektide toetuseks.

Obama tõstab tulumaksu määra

Väide, et astmeline tulumaks pidurdaks meie majandust veelgi tugevamalt, kui see juba täna on sündinud, on jõuetu. Kui tänane madal maksukoormus oleks aidanud kaasa Eesti majanduskasvule, siis ei peaks ju Eesti asuma CIA Factbooki andmetel maailmas 218 vaadeldud riigi hulgas majanduskasvult tagantpoolt viiendal kohal. Eesti on täna oma ühtlase tulumaksuga majanduskasvu pingereas 214.  positsioonil. Meie valitsus ainult kärbib, kuid ei paku välja ühtegi sammu, kuidas majandus taas jalgele saada ning  töökohtade vähenemine peatada..

Samas algatavad maailma suurriikide USA ja Suurbritannia valitsused mõjusaid majanduse elavdamise pakette ja tõstavad tulumaksu kõige suurema sissetulekuga töötajatel. Nii on Suurbritannias maksuastmed 0 protsenti, 20 protsenti ja kõige jõukamatele 40 protsenti. USAs teatas Barack Obama, et tõstab kõige suurema sissetulekuga inimeste maksu taas 35 protsendilt 39,6 protsendile.

Arenenud maailmas tagavad kõrged maksud tehnoloogilise, teadusliku ja infrastruktuuri valmisoleku. Selle, mida ettevõtluse arenemiseks vaja on.

Vabariigi aastapäeva kõnes ütles president Toomas Hendrik Ilves, et kriis, kus palutakse rahva mõistvat suhtumist, eeldab, et kõik kannavad oma koormat. Astmeline tulumaks on üks viis, kus igaühe õlgadel on talle jõukohane koorem.

iii

KADRI SIMSON,  Keskerakonna aseesimees

blog comments powered by Disqus