Tuulelapsed loevad Tungalt

Kui ülemöödunud aastal põhinesid Tuulelaste lavastused kogu eesti lasteluulel ning möödunud aastal keskenduti koduteemale, siis tänavu loetakse Leelo Tungla loomingut. Küsimusele, miks just Tungal, reageeris Tuulelaste peakorraldaja, Jõgeva Gümnaasiumi kooliteatri Liblikapüüdja lavastaja Lianne Saage-Vahur vastuküsimusega:

“Kui lapse luulearmastus Leelo Tungla ja Ellen Niidu luulega kokkupuutumisest ei alga, siis millest see üldse peaks algama? Pealegi kutsusime tänavustele Tuulelastele ka algklassiõpilased ning Leelo Tungal on just selline luuletaja, keda nemadki teavad. Ning kui nad teda enne nägupidi ei tundnud, siis nüüd saavad tundma: Leelo Tungal on oma kindla jah-sõna öelnud ning osaleb nii luulepäevadel kui ka lavastusi hindava zhürii ehk Nõukoja töös.?

Mitu uustulnukat

Nõukoda on seekord väike ja kompaktne: peale Leelo Tungla kuuluvad sellesse näitlejanna Kersti Kreismann, Eesti Raadio raadioteatri juhataja Toomas Lõhmuste ja kultuurihuviline arst Kalle Piiskoppel. Lavastusi on see-eest enam kui varasematel aastatel: tervelt 16. Koole on esindatud vähem: 13. Kolm kooli ? Jõgeva Gümnaasium, Torma Põhikool ja Esku-Kamari Kool ? tulevad nimelt välja kahe lavastusega. Jõgevamaa esindus ongi seekord rõõmustavalt suur: peale kolme eelnimetatu esineb Tuulelastel veel H. Elleri nimelise Tartu Muusikakooli Tabivere filiaali teatriklass. Luulepäevade kandepinna laienemisest annab tunnistust ka uustulnukate lisandumine teistest maakondadest. Saaremaalt tulevad seekord näiteks mitte ainult Saaremaa Ühisgümnaasiumi Kreputlased, vaid ka Orissaare Gümnaasiumi trupp. Tartumaalt on tulemas aga Kambja ja Konguta noored luulehuvilised. “Stammkundedest? on tulemas Aseri Keskkooli Kirdekad, Varstu Keskkooli Kõgõkogo, Kolga Keskkooli Kohal-olijad, Lasnamäe Üldgümnaasiumi Et ja Kehra Gümnaasiumi Lunaatikud.

Kuna lavastusi on seekord palju, mängitakse neid kahel päeval ? reede õhtupoolikul ja laupäeva hommikupoolikul. Mis järjekorras lavale tullakse, selle otsustab loos. Loosi võetakse homme kell 15 Betti Alveri Muuseumis toimuval avamistseremoonial. Avamisele järgneb mälestushetk Betti Alveri pargis. Etendused toimuvad Jõgeva Gümnaasiumi aulas. Paremad ? aga need selgitatakse seekord välja eraldi I-V klasside ja VI-IX klasside truppide hulgst ? kuulutatakse välja laupäeval kell 15.

Rohkem aega?

Varasematel Tuulelastel on olnud oluline rolli õpikodadel.

“Õpikodades tegutsemise võimaluse kuulutasime seekordki välja, aga karta on, et ega meil nendes tegutsemiseks palju aega ei jää, sest lavastusi tuli ettearvatust rohkem, kokkulepitud lõpetamisaega me aga enam nihutada ei saanud,? ütles Lianne Saage-Vahur. “Igatahes on Leelo Tungal lubanud lastega vestlusringis kohtuda ja arvatavasti hakkabki see vestlusring täitma õpikoja aset. Tuleval aastal peame aga Tuulelaste jaoks vist juba rohkem aega planeerima.?

Kaks aastat tagasi pälvis võõrustaja, Jõgeva Gümnaasiumi kooliteater Liblikapüüdja Tuulelastel laureaaditiitli, aasta tagasi peapreemia. Millega seekord välja tullakse?

“IIIb klassi trupi lavastus kõneleb igatsusest oma koera järele, VIIb klassi tüdrukutega toome aga lavale n-ö naisteka ehk erinevatel luuletustel põhineva loo merineitsist, kes mõtiskleb elu ja inimeste üle. Eks me mõnel järgmisel aastal või siis “meesteka? teha,? ütles Lianne.

Edu ja luulelugemislusti nii Liblikapüüdjale kui ka kõigile teistele! Kes aga lavastusi näha tahab, mingu homme kell 17 ja laupäeval kell 10.30 Jõgeva Gümnaasiumi.

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus